Западният свят и неговите слаби и ограничени лидери

В САЩ, Германия, Англия, Италия и Испания картината е силно депресираща

Западният свят и неговите слаби и ограничени лидери
Източник: ЕПА/БГНЕС

Западният свят и неговите слаби и ограничени лидери

Коментар на Андреа Рици, в. „Ел Паис“ (Испания)

---------

Докато Си Цзинпин укрепва своите властови позиции в Китай, а Владимир Путин управлява Русия с желязна ръка, западният свят и неговите слаби и ограничени лидери и правителства представляват съвсем различна картина.

Европа

С изключение на Франция, където Еманюел Макрон разполага със значителна политическа тежест, картината е доста депресираща.

Ангела Меркел получи на септемврийските избори най-лошия резултат през историята на своята партия и сега води доста сложни преговори за създаване на коалиционно правителство.

Във Великобритания Тереза Мей загуби абсолютното мнозинство на своята Консервативна партия в парламента в резултат на изборите през юни., и сега управлява страната с помощта на северноирландските ултраконсерватори и е доста отслабена от вътрешните конфликти в своята коалиция. Продължава да се задържа на власт единствено поради това, че партията й осъзнава, че сега не е времето за започване на открита борба за смяна на лидера.

В Италия след оставката на Матео Ренци през декември миналата година на власт дойде Паоло Джентилони, уважаван човек, но който не се ползва с поддръжка от избирателите и не притежаващ достатъчно очарование.

В Испания Мариано Рахой има малцинство в парламента, неговото управление беше помрачено от каталунския проблем – най-голямата правителствена криза през последните десетилетия, а също и от обвиненията в корупция по адрес на неговата партия.

В Холандия, след седем месеца на неопределеност, току-що се образува нова правителствена коалиция., представляваща най-ярък образец за политическа акробатика, доколкото в един екипаж се оказаха либералите и християнските неоконсерватори. За да се постигне съглашение в редица ведомства бяха нацначени по двама министри.

В Австрия също се водят сложни преговори за формиране на правителство.

САЩ

Панорамата от другата страна на Атлантика не е много по-добра. На пръв поглед Тръмп е съсредоточил в ръцете си неимоверна власт. Неговата партия има мнозинство в двете камари. Върховният съд в сегашната си конфигурация не е настроен враждебно към него.

И въпреки всичко това този лидер не е свободен в своите действия. За деветте месеца, преминали след встъпването му в длъжност, на него не му се удаде да приеме нито един достоен за припомняне закон. Той предизвиква недоверие сред своите традиционни задгранични приятели (с изключение на Израел) и в значителна част от международната общественост.

Латинска Америка

Ако говорим за Латинска Америка, и тук обстановката е достатъчно унила. Единственото изключение се явява Маурисио Макри в Аржентина, който излезе с реформаторски инициативии удържа убедителна победа на изборите за законодателните органи на властта.

Останалите държави вегетират в плачевно състояние. Регионалният гигант Бразилия е затънала в безкрайна политическа криза и е проникната от корупция. Рейтингът на президента Мишел Темер е чудовищно нисък и постоянно се намира в границата под 10%.

В Мексико през следващата година ще се проведат избори и Пеня Нието няма шансове да спечели. Той отдавна е куца патица, а нови достойни кандидати не се забелязват на политическия хоризонт.

В Колумбия Хуан Мануел Сантос също завършва президентския си зандат., Педро Пабло Кучински се сблъсква със сложностите в Перу, а в Чили през ноември ще се състоят избори, чиито резултати е трудно да бъдат предречени.

Джъстин Трюдо в Канада и Шиндзо Абе н Япония също могат да бъдат присъединени към категорията на силните лидери в западния свят в широкия смисъл на тази дума, заедно с Макрон и Макри.

Четете тук - още интервюта и коментари

И така, след направените изводи, панорамата на западния свят представлява достатъчно потискаща картина. Несъмнено е, че икономическият спад е една от основните причини за тези слабости и политическа раздробеност.

Би било интересно да се погледне в бъдещето и да се види колко вреда е нанесла на западните страни тази политическа слабост. И какъв принос при възстановяването на равновесието ще окажат прекрасните западни ценности – свободата и правовата държава – които вече дълги години, а в някои случаи и векове, създаваха благоприятни условия за свободата на мисълта, развитието на науката, предприемчивостта, иновациите и създаването на богатства.

Брутният вътрешен продукт на САЩ и Евросъюза както и преди е три пъти по-висок от китайския и трийсет пъти от руския. Военният бюджет на НАТО е четири пъти по-голям от китайския, а военните възможности на алианса многократно превъзхождат китайските.

Всеки младеж по света мечтае да получи образование в Оксфорд или Харвард; Силициевата долина е център а световните иновации, а Уол стрийт и Сити – са финансовите центрове.

Етикети: Еманюел Макрон
21:13 | 06 Юли 2020 г.

Искра Михайлова: ЕС засилва борбата с дезинформаци...

21:13 | 06 Юли 2020 г.
Създадохме Комисия за дезинформацията, която ще се занимава с въпросите свързани с COVID-19, както и тези за ЕС. Увеличихме всички наши у...
20:11 | 06 Юли 2020 г.

Техническият университет в София обяви първото кла...

20:11 | 06 Юли 2020 г.
Със заповед на ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов бе обявено първото класиране на кандидат-студентите, приети з...
19:49 | 06 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева помогна на младо семейство, катас...

19:49 | 06 Юли 2020 г.
Кортежът на председателката на парламента Цвета Караянчева е оказал първа помощ на младо семейство с малко дете, което е претърпяло инцид...
19:46 | 06 Юли 2020 г.

Министерство на културата ще финансира творечски п...

19:46 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проект...
19:38 | 06 Юли 2020 г.

Започна проверка за смъртта на медика от Спешна по...

19:38 | 06 Юли 2020 г.
Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, пред...
Домашно насилие
19:26 | 06 Юли 2020 г.

Изверг блудства с непълнолетна при обир на апартам...

19:26 | 06 Юли 2020 г.
Днес, 06.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан Г. за това, че влязъл в чуждо жилище, като уп...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс