Лойд Грийн пред The Hill: Цветан Василев е обвиняем български бизнесмен, който опитва да избяга от правосъдието

Не трябва да се позволява Законът Магнитски да се превръща в средство, използвано от неамерикански граждани, чрез което те се стремят да поставят наши съюзници в подчинение

Цветан Василев глези с $50 000 хонорари и билети бизнес класа американските си адвокати
Източник: БГНЕС

Цветан Василев глези с $50 000 хонорари и билети бизнес класа американските си адвокати

Коментар: Лойд Грийн (опозиционен изследовател съветник в кампанията на Джордж Х. У. Буш през 1988 г. и по-късно работи в Министерството на правосъдието на САЩ)

Законът Магнитски е на ход. През 2012 г. Съединените щати приеха закона в отговор на смъртта на руския поданик, Сергей Магнитски, и след това разшириха обхвата му отвъд Русия през 2016 г.

Сега Канада прие свой Закон Магнитски. Със своите условия Законът Магнитски налага санкции на чужди правителства, отделни лица и институции, които са въвлечени в нарушения на човешките права.

Законът Магнитски обаче не е предназначен да се превърне в меч и щит за онези, за които се твърди, че са извършили престъпления в системи, които позволяват надлежен процес.

По-скоро, според думите на Държавния ни Департамент, законът има за цел "да идентифицира и подвежда под отговорност лица, причинили тежки нарушения на човешките права и актове на значителна корупция". За съжаление, нещата не винаги действат, както е планирано.

Както съобщава The Hill през изминалото лято, Цветан Василев, избягал обвиняем български бизнесмен, се опитва да се позове на Закона Магнитски, тук в Съединените щати, в гамбит, за да избегне правосъдието в своята страна. Там Василев е обвинен в незаконно присвояване и пране на пари във връзка с провала на четвъртата по големина банка в България - Корпоративна търговска банка, в която Василев е главен акционер. Повече от 1,5 млрд. щатски долара се предполага, че са били ограбени от банката от Василев и неговите сътрудници.  

Както посочва българската прокуратура: "По същество моделът на КТБ ... е механизъм, чрез който група хора, водени от Цветан Василев, успяват да си присвоят публични средства, привлечени и поверени им за управление в банката". Наказателните обвинения също се подкрепят и от одита през 2014 г., подготвен от Ernst & Young и Делойт България, който стига до заключението, че заемите на банката не са зачитали стандартните банкови практики и надеждната оценка на риска. Само 13% от заемите по книгите на банката са обезпечени с достатъчно обезпечения. Възползвайки се от старата поговорка, че атаката е най-добрата защита, Василев посочи с България. 

Василев иска от правителството на САЩ да приложи икономически санкции на тези двама мъже, като използва новия Закон Магнитски. И двамата отричат твърденията му. Както може да се очаква, Василев има приятели тук в САЩ, включително Бил Ричардсън, бившият губернатор на Ню Мексико и посланик на САЩ в ООН по време на администрацията на Клинтън. Според него Василев е бил притиснат от корупционна система, която трябва да бъде овладяна.

Що се отнася до американското законодателство и интереси, позициите на Ричардсън и Василев са меко казано проблематични.

Също така не отговарят на реалността. Като за начало, България е класирана като "свободна" страна от Фрийдъм Хаус, на 2-ро място от 7, като 1 е най-високото. Каквато и корупция да съществува там, не е достатъчна, за да подкопае рейтинга на България като свободна държава. Както отбелязва Фрийдъм Хаус, България провежда свободни избори, а пресата е плуралистична. Освен това "въпреки недостига на финансиране и други препятствия, групите на гражданското общество са активни и влиятелни." 

Това не звучи като страна, която трябва да бъде поставяна под общ знаменател с Русия, Иран, Либия и Северна Корея, страни, санкционирани от САЩ за нарушаване на човешките права и масова корупция.

В действителност българските съдилища вече са преминали теста тук в САЩ, където федерален съд, заседаващ в Чикаго, отхвърли твърдението, че България е толкова "корумпирана", че не може да даде на ответника справедливо третиране или да администрира правосъдие.

В същото становище съдът отбеляза също, че за да бъде приета в Европейския съюз, от България се изисква да демонстрира своето придържане към "върховенството на закона" и че съдебната й система е стабилна, отбелязва The Hill, цитиран от "24 часа".

За да поставим нещата още по-отчетливо, НАТО проведе военни учения в България през последните няколко месеца.

Да, Василев отрича вината си и се противопоставя на екстрадиция от Сърбия, като твърди, че е невинен. Но в крайна сметка невинността на Василев трябва да остане в сферата на правораздаването на българските съдилища, вместо да се преценява от Държавния Департамент на САЩ или от Министерството на финансите на САЩ.

Не трябва да се позволява Законът Магнитски да се превръща в средство, използвано от неамерикански граждани, чрез което те се стремят да поставят наши съюзници в подчинение. 

 

12:47 | 15 Юли 2020 г.

Почина актьорът Васил Стойчев

12:47 | 15 Юли 2020 г.
Почина актьорът Васил Стойчев. Един от най-достойните и най-уважаваните наши актьори си е отишъл от този свят, малко преди да навърши 85 ...
Тест с дрегер
12:43 | 15 Юли 2020 г.

Съд за софиянец с 3,49 промила, катастрофирал при ...

12:43 | 15 Юли 2020 г.
Софийска районна прокуратура даде на съд мъж, шофирал в нетрезво състояние и катастрофирал в опит да избяга от проверка на органите на ре...
Васил Божков
12:36 | 15 Юли 2020 г.

Спират строителството на комплекс жилищни сгради о...

12:36 | 15 Юли 2020 г.
В началото на юни Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) и главни...
Смартфон
12:33 | 15 Юли 2020 г.

Искат постоянен арест за мъж, ударил няколко тупан...

12:33 | 15 Юли 2020 г.
Дързък обирджия попадна в столичния арест, след като опита да открадне телефон от мъж на ул. „Димитър Петков в понеделник (13 юли)....
12:33 | 15 Юли 2020 г.

Ирина Шейк участва в рекламна кампания със сина на...

12:33 | 15 Юли 2020 г.
Ирина Шейк и синът на Елизабет Хърли Дамян участваха в рекламната кампания на марката Pat McGrath Labs. Миналата година Дамян Хърли п...
COVID-19
12:26 | 15 Юли 2020 г.

Тестват близо 300 служители на шивашка фабрика в Д...

12:26 | 15 Юли 2020 г.
Целият персонал от близо 300 служители на шивашка фабрика в Димитровград ще бъде подложен на PCR-тестове след установен случай на заболял...

гледай на живо

15.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини