Димитър Ганев: За 27 г. нито един вот на недоверие не е минал (ВИДЕО)

Ремонт на кабинета ще има, но не преди края на европредседателството, прогнозира политологът

Димитър Ганев: За 27 г. нито един вот на недоверие не е минал
Източник: Канал 3

Димитър Ганев: За 27 г. нито един вот на недоверие не е минал

Вотът на недоверие на БСП няма как да мине, защото няма индикации на този етап че може да се разклати мнозинството. Между другото нито един вот на недоверие в България не е минавал през последните 27 години. Това заяви в "Денят на живо" политологът Димитър Ганев от изследователски център ТРЕНД.
 
"През последните месеци дори година наблюдаваме голямото противопоставяне между ГЕРБ и БСП, но по абсцисата има едно друго противопоставяне - между ОП и ДПС. И двете противопоставяния са полезни и за четирите формации, защото ги консолидира", обобщи Димитър Ганев.

Той се спря и на първата министерска оставка в кабинета Борисов 3 - на здравния министър проф. Николай Петров. "Аз по-скоро си мисля, че той беше от добрите избори за министър, за жалост никой не е застрахован", сподели Ганев.
 
"Мисля, че репортажът за случая е дори късен - от 2015 г. е обществената поръчка, а на мен материалът ми попадна преди няколко месеца.
 
Здравният ресор е може би най-тежкият в България. Погледнете през последните 15 г. средно колко дни се е задържал на поста си всеки здравен министър. Тук има огромен ресурс като бюджетни средства, не е тайна, че фармацевтични лобита стоят зад много интереси.
 
Да не говорим само за фармацевтични лобита, там има множество други организации  - на лекарите, на пациентите, синдикати на различни нива: това е много сложен ресор за управление."
 
Връчената оставка бе веднага приета от премиера Борисов, което, според Димитър Ганев, е ясен стил на поведение на ГЕРБ в подобни случаи. 
 
"Когато стане дума за някакъв корупционен скандал, има оставка. Което се оказва добра стратегия, защото партията се стреми бързо да се освободи, за да не понесе щети".
 
За ремонт на кабинета обаче е твърде рано да се говори, убеден е Димитър Ганев. Според него няма да има сериозни промени поне до края на европредседателството.
 
Той  все пак прогнозира ремонт, защото "проблеми се трупат и ще се трупат в различни сектори, а смяната е един вид презареждане, купуване на кредит на доверие."
 
Целият разговор с Димитър Ганев и резултатите от анкета сред младите българи - вижте във видеото:
 
 

Етикети: Денят на живо
Маска
17:11 | 08 Юли 2020 г.

Пада задължителното носене на маски в Гърция

17:11 | 08 Юли 2020 г.
Посетителите на молове и търговци центрове в Гърция вече не са длъжни да носят защитни маски. В кафенетата и заведенията за обществено хр...
Иван Гешев
17:06 | 08 Юли 2020 г.

Гешев: Антикорупционният фонд да се извини на прок...

17:06 | 08 Юли 2020 г.
"Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т. нар. "Антикорупционен фонд" да се извини на институцията Прокурату...
Протест в Белград
16:52 | 08 Юли 2020 г.

Вучич обвини чуждите служби за протестите в Белгра...

16:52 | 08 Юли 2020 г.
Сръбският президент Александър Вучич обвини чуждите служби за организирането на протеста тази нощ в Белград. Той заяви това по време на и...
Лондон
16:48 | 08 Юли 2020 г.

Лондон намали ДДС за стоки на обща стойност £4,5 м...

16:48 | 08 Юли 2020 г.
Великобритания официално наложи промени в данъчната си политика, като една от големите антикризисни мерки срещу последствията от пандемия...
метростанция
16:23 | 08 Юли 2020 г.

СДВР: Търсят се 80 полицаи за осигуряването на ред...

16:23 | 08 Юли 2020 г.
Столична дирекция на вътрешните работи обявява конкурс за назначаване на държавна служба на осемдесет полицаи в Сектор "Метрополитен...
Отвличане
16:22 | 08 Юли 2020 г.

Хванаха удушвача от Сливен, умъртвил 49-годишна же...

16:22 | 08 Юли 2020 г.
Постоянен арест за Тончо Г. налочи съдът в Сливен, след като прокуратурата внесе доказателства, че именно той е извършителят на жестокото...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини