Мартин Табаков: Путин и Тръмп си приличат като мислене и поведение (ВИДЕО)

Руският президент се показа като човек, който може да накланя събитията в исканата от него посока

Мартин Табаков: Путин и Тръмп си приличат по прагматичното мислене и поведение
Източник: Канал 3

Мартин Табаков: Путин и Тръмп си приличат по прагматичното мислене и поведение

Има нещо общо между метода на поведение на Доналд Тръмп и този на Владимир Путин, и двамата са бизнес ориентирани, не искат да пропускат ползи, когато намесят прагматичния разговор с ценностния такъв. Такива прилики между двамата големи световни лидери посочи в "Денят на живо" Мартин Табаков, международен анализатор от Института за дясна политика.
 
"В това отношение Доналд Тръмп е рязка промяна в сравнение с Барак Обама, чието поведение в Близкия Изток бе много идеологизирано. При него не се говореше само за бизнес, за продажба на самолети, а и за ценности.
 
Което много затормозява режими като този в Египет, като този в Саудитска Арабия, защото знаем, че те имат редица проблеми, които са много чувствителни като тема за американската страна. Говорим за нивото на  демокрацията,  за спазването на човешките права", поясни Мартин Табаков.
 
Според него именно прагматичният подход на Владимир Путин го е превърнал в предпочитан и търсен партньор в сложен регион като Близкия Изток. 
 
"Знаем, че Владимир Путин не страда от подобен тип съображения, той се показа като човек, който може да накланя събитията в посоката, в която той иска", продължи Мартин Табаков, който даде за пример срещите на руския президент с лидерите на два отколешни исторически съперника в региона - Саудитска Арабия и Иран.
 
"Да обърнем внимание на типичния прагматичен подход и мислене на Владимир Путин, който няма абсолютно никакъв проблем един път да приеме краля на Саудитска Арабия в Москва, а след това да отиде в Иран при аятолаха.
 
Това са двете държави, впримчени в отколешен исторически конфликт в рамките на Близкия Изток. И тук можем да разграничим какво е поведението на САЩ и на Русия в този конфликт.
 
Американският президент Доналд Тръмп и американската администрация по принцип ясно се е позиционирала - тя посочва Саудитска Арабия като свой стратегически съюзник.
 
А Путин няма нищо против да прави търговия, да разсъждава за геополитически решения, от които ще се подсили руската икономика."
 
Какво още каза Мартин Табаков за борбите и игрите в Близкия Изток - вижте видеото: 
 

Етикети: Денят на живо
Коледа
21:52 | 23 Ноември 2020 г.

Поетапно отваряне на Европа преди Коледа

21:52 | 23 Ноември 2020 г.
Животът отново тече в „Растро“, най-емблематичният пазар в Мадрид, след осеммесечно затваряне поради COVID-19. Прави го бавно...
Шоколадов Дядо Коледа с маска
21:41 | 23 Ноември 2020 г.

Унгарски шоколатиер сложи маска на шоколадовия Дяд...

21:41 | 23 Ноември 2020 г.
Маската се превърна в най-продавания артикул в света през 2020 г. и макар все още да нямаме официални данни за това, спокойно можем да за...
Хартиена чаша
21:19 | 23 Ноември 2020 г.

Пиенето на кафе или чай от картонени чаши сериозно...

21:19 | 23 Ноември 2020 г.
За много хора денят не започва, докато не изпият първата си чаша горещо кафе. Без значение какво пиете, за да се стоплите в студена сутри...
Доц. Владимир Григоров
21:00 | 23 Ноември 2020 г.

Доц. Григоров: В разгара на пандемията в ЮАР имахм...

21:00 | 23 Ноември 2020 г.
Южна Африка е една от най-засегнатите от пандемията африкански държави, но въпреки това страната показва завидни резултати в справянето с...
Красен Кралев
20:56 | 23 Ноември 2020 г.

Кралев за Covid-мерките: Ще стигнем до справедливо...

20:56 | 23 Ноември 2020 г.
С колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор! Това обяви във Facebook спортният министър ...
Ресторант
20:52 | 23 Ноември 2020 г.

Сдружението на заведението плаши с протести, ако в...

20:52 | 23 Ноември 2020 г.
Сдружението на заведенията е поредната браншова организация, която настоява за отговори на редица въпроси около предвиждания национален л...

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице