Путин има пари, много пари

В определени кръгове парите се ценят повече, отколкото морала

Владимир Путин,
Източник: ЕПА/БГНЕС

Олигарси и бивши правителствени глави се стичат към президента Владимир Путин. Работата е в това, че той и неговите приближени имат пари. Много пари. А в определени кръгове парите се ценят повече, отколкото морала, както показват редица документи, поради които отново се разгоря дискусия за етиката на политиците.

Американският министър на търговията Уилбър Рос далече не е единственият, който е подозиран в неетично поведение, когато става дума за Русия. Като официално лице той е длъжен внимателно да следи прилагането на санкциите, наложени на Русия във връзка с присъединяването на Крим и нахлуването в Източна Украйна.

Само че като милиардер и частно лице той се държи съвсем различно. А именно – Рос е инвестирал част от своето наброяващо милиарди състояние в танкери, превозващи газ от Русия. Компанията се казва Navigator Holdings Ltd. До неотдавна Рос в сътрудничество с други лица притежаваше 30% от акциите на тази компания, чиито клиенти се отнасят към близкия кръг около Владимир Путин.

Рос се отказа от достатъчно голяма част от своите интереси в компанията, когато стана министър на търговията, но съвсем не от всички, както показват редица документи, публикувани тази седмица. И ето че отново се връщаме към въпроса, който си задават мнозина. Нима някои политици въобще нямат морал? Или няма нищо по-важно от парите?

Документи от рая

Документите, намиращи се сред т. нар. Досие от Рая (Paradise Papers), показват според редица критици, съществен детайл от гледната точка на Рос, а заедно с това и на други, що се отнася до „морала“. Има разлика каква шапка носите днес. Или, използвайки думите на отдавна починалия естраден певец Освалд Хелмут: „главното е да направиш подходящо изражение на лицето си“, когато са ви заловили за нещо, което може да бъде оценено като неетично във връзка с работата ви.

А с това Рос няма проблеми. Той вярваше, че е разрешил всички етични проблеми, когато през февруари влезе в администрацията на президента Доналд Тръмп. По неговите думи той продал голяма част от своя бизнес, освен дял в Navigator Holdings Ltd.

Но неговите интереси в тази фирма очевидно са прикрити зад толкова сложни схеми, че сенаторите, които бяха длъжни да одобрят кандидатурата на Рос, не ги разкриха. Поради това те му дадоха зелена светлина за поста на министър на търговията.

Сред големите клиенти на Navigator Holding Ltd. е руската газова компания „Сибир“, която принадлежи на зетя на Путин Кирил Шаламов и на няколко олигарси, попадащи под американските санкции, в това число Генадий Тимченко и Леонид Михелсон. Но Рос не е единственият, който в очите на обществеността се явява човек с двоен морал по отношение на Русия.

Бивши политици

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер има същите проблеми. Бъдейки немски канцлер, той често се оказваше в ситуации, когато е трябвало да води твърда политика по отношение на Русия. Днес състоянието на Шрьодер възлиза на над 100 млн., а самият той, между другото, има късмета да бъде начело в големи проекти на руската компания „Газпром“ - „Северен поток-1“ и „Северен поток-2“. Напоследък той е критикуван за това, че още повече укрепи отношенията си с Путин, съгласявайки се през септември да стане председател на управлението на петролната компания „Роснефт“.

Вижте още анализи и коментари 

Или може да се обърне внимание и на бившия премиер на Великобритания Тони Блеър, който по отношение на Русия се намира в същото положение, както и Шрьодер, и в своята роля на частен съветник работи за редица от най-печално известните режими в света. Същото е положението и с бившия ръководител на кампанията на Тръмп Пол Манафорт: и той е заработил милиони със своите услуги за Русия, за което сега е изправен пред обвинения, тъй като възникнаха подозрения за пране на пари през кипърски банки. Списъкът на бившите политици, които са критикувани за смесване на собствените икономически интереси с политическото си влияние, е голям.

Бивши правителствени глави и богати инвеститори просто се подреждат на опашката, за да вложат пари в Русия и подобни на нея страни, по няколко причини: в оборот в тези страни има много пари и, като правило, за инвестиция или работа, които се изпълняват за тези режими, се правят данъчни изключения.

Направил ли е Рос нещо незаконно? С изключение на Манафорт никой от тях не беше обвинен, така че нищо престъпно не е станало. Всъщност нито на Блеър, нито на Шрьодер е забранено да работят за руснаците. А Рос получи одобрението на Сената, макар че американците – след появата на новата информация – и да спорят за това дали това е било правомерно. Но репутацията на политиците не се украсява, когато частните интереси преобладават над официалните позиции във времена, когато те са водили активна политическа дейност.

Председателят на комисията по външни работи на немския парламент Норберт Рьотген определи назначаването на Шрьодер на поста в „Роснефт“ като „абсолютно неприемливо“. „Шрьодер достатъчно свободно използва това, че е бивш канцлер, и с това изкарва пари“, каза Рьотген, като с тази фраза изрази общото недоволство на немците от това, че бивш канцлер се занимава с бизнес, свързан с Русия и е бил нает от руснаците практически веднага, след като през 2005 г. напусна своя пост.

Двоен морал

Блеър стана мишена на подобна критика за това, че е проявил двоен морал във връзка с предишния си пост на премиер и сегашните си клиенти – такива режими, като например, този в Казахстан. Блеър беше критикуван за своята роля на съветник, помагащ да се минимизират „щетите“ по репутацията след касапницата в петролния град Жанаозен, случила се във връзка с масова демонстрация. По време на безредиците бяха убити най-малко 14 души, след като работещите в петролния отрасъл поискаха подобряване на условията на труд.

Блеър също така беше критикуван за това, че е използвал своята официална длъжност на посланик на т. нар. Квартет в Близкия изток, състоящ се от ООН, ЕС, Русия и САЩ, за да си осигурява нови частни клиенти за своята консултантска дейност. Поради това и Шрьодер, и Блеър са обвинявани от политическите си противници, че, използвайки сегашни и предишни официални пълномощия, трупат състояния от милиони и в крайна сметка балансират на ръба на приемливото от етична гледна точка. Британският в. „Дейли Телеграф“ написа през 2016 г., че Блеър поискал 5 млн. лири от правителството на Казахстан за редица съвети във връзка с това, как режимът да потиска сред обществеността реакцията по касапницата в Жанаозен. Блеър написа в писмо, което попадна във вестника, че касапницата не трябва да помрачава „огромният прогрес, който се е случил в Казахстан“. Блеър изкара в Казахстан много милиони. Самият той отрича да е получавал пари лично и твърди, че само ги е използвал за заплащане на някои консултанти, които има в региона.

Колко милиона има Блеър не е известно. Много британски издания пишат, че неговото състояние е около 100 млн. евро. Самият той отрича такава сума да съществува в действителност и, като Шрьодер, оправдава своята дейност, казвайки, че само дава съвети на хора, за да бъде наложена добра система на управление в страната, с цел съмнителни режими да бъдат подтикнати към развитие в по-демократична посока.

Вижте още новини от България и света

Шрьодер и Блеър станаха пример за морална безотговорност при използването на сегашни и предишни официални пълномощия, за да си създават състояния от милиони. Ситуацията в Русия точно така може да служи като доказателство, че в политиката цари двоен морал.

Рос, а наред с него и други политици, са управлявали компаниите си в продължение на десетилетия, преди да заемат официална длъжност, а в САЩ има строги правила по отношение на това какво можеш и какво не можеш да правиш, когато ти предлагат пост в американското правителство. Остава отворен въпросът следвал ли е Рос правилата. А междувременно от много месеци витаят съмнения, въобще съществуват ли херметични прегради между Тръмп и неговия „бивш“ бизнес.

От друга страна правилата какво можеш да правиш, след като се оттеглиш, съвсем не са много. Шрьодер и Блеър са доказателство за това. Бившият американски президент Бил Клинтън, който заедно с жена си Хилари Клинтън се занимава с фондацията The Clinton Foundation, заслужи критики във връзка с подозренията, че двойката е злоупотребявала със своите бивши длъжности, за да натрупа състояние: своята кулминация критиката достигна по време на президентските избори, което коства на Хилари Клинтън много гласове. 

Кристиан Моурицен, в. "Берлингске“.

Етикети: Владимир Путин
10:55 | 26 Ноември 2020 г.

Съдът остави в ареста майката, обвинена за смъртта...

10:55 | 26 Ноември 2020 г.
Софийският апелативен съд остави в ареста Кристина Дунчева, обвинена за смъртта на двете си деца в Сандански. Най-тежката мярка за неоткл...
Веселин Марешки
10:50 | 26 Ноември 2020 г.

Марешки към БСП: Вие бетонитахте ГЕРБ и Бойко Бори...

10:50 | 26 Ноември 2020 г.
"Вие бетонитахте ГЕРБ и Бойко Борисов на власт. Гответе се за поредната изборна загуба". Това заяви от парламентарната трибуна ...
10:40 | 26 Ноември 2020 г.

Няколко района в София са без парно и топла вода з...

10:40 | 26 Ноември 2020 г.
Няколко района в София са без парно и топла вода заради авария, съобщиха от "Топлофикация София". Това са кварталите "Явор...
10:32 | 26 Ноември 2020 г.

Труп изплува от водите на Гребния канал в Пловдив

10:32 | 26 Ноември 2020 г.
Тяло на мъж е извадено тази сутрин от ледените води на Гребния канал в Пловдив.   Все още не е ясно каква е причината за см...
10:22 | 26 Ноември 2020 г.

КПКОНПИ установи на конфликт на интереси при кмета...

10:22 | 26 Ноември 2020 г.
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува производство за установява...
д-р Иван Маджаров
10:12 | 26 Ноември 2020 г.

Д-р Маджаров: Сега не е моментът за бюрократични с...

10:12 | 26 Ноември 2020 г.
"Сега не е моментът за бюрократични спънки между НЗОК и БЛС". Това заяви пред БНТ председателя на Българския лекарски съюз д-р ...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини