Акад. Георги Марков: Църквата ни да прояви характер, от Сърбия и Москва ще има съпротива срещу решението й за МПЦ

Руската православна църква не се е обявила против изтреблението на православните българи в Македония

Българската църква ще ходатайства пред Поместните православни църкви за признаването на македонската църква
Източник: БГНЕС

Българската църква ще ходатайства пред Поместните православни църкви за признаването на македонската църква

Коментар на академик Георги Марков, историк (за БГНЕС)

Решението на Българската патриаршия относно исканията на Македонската православна църква, които бяха взети на заседание на Светия Синод на 27 ноември 2017 г., поставят началото на един процес.

Преди 104 години сръбските и гръцките окупатори унищожиха епархиите на Българската Екзархия в Македония. Сърбите окупираха Вардарска Македония по време на Първата Балканска война (1912-1913 г.) и я обявиха за Южна Сърбия с „прави“ ("истински") сърби.

Гърците окупираха Беломорска Македония и обявиха българите за "българогласни елини“. След това те изгониха българските митрополити, свещеници и учители. Затвориха българските църкви, училища и читалища и ги превърнаха съответно в сръбски и гръцки.

След една трагедия на Българската църква в Македония има надежда за завръщане, но този процес ще бъде много труден, защото ще бъде свързан със съпротива преди всичко на Сръбската православна църква, но зад нея стои Московската патриаршия, и по всяка вероятност и на Вселенската патриаршия заради превърнатите в гръцки български църкви в Беломорска Македония.

 

Мълчаливо бдение в подкрепа на признаването на Македонската църква пред Светия Синод (Снимки и Видео)

Крайно време е Българската православна църква да прояви самостоятелност и характер, особено нейните предводители начело с патриарх Неофит, защото съпротива ще има, но правото е на наша страна. Има една историческа справедливост, която е потъпкана.

Чел съм спомените на българските митрополити, които са били изгонени по най-долния начин от Македония – връзвани и буквално изхвърляни от Македония в свободна България.

Те са преживели истинска трагедия, защото са загубили не само епархиите, но и своето паство. Българите са били накарани насила да се отрекат от Екзархията. Те са били принуждавани да правят подписки до сръбския крал Петър и гръцкия Константинос, че не са българи, че не са екзархисти.

Това принуждение е ставало със силата на оръжието, с масови погроми и убийства, грабежи и палежи. Стигало се е до там, че са стреляли по иконите на Свети Свети Кирил и Методий. Първото нещо, което забраняват сръбските и гръцките окупатори, е 11 май – Денят на светите братя просветители. Да стреляш по иконите на покровителите на Европа!!!

 

"Всяка сутрин" - Вашият коментар: Трябва ли българската църква да стане майка на македонската?

Гърците са убивали, както е в случая с град Воден, днес Едеса, в Южна Македония, поради това, че българите на Великден 1913 г. са се поздравявали с Христос Воскресе. Сякаш са убивали хора от някаква чужда вяра, а не християни. Времето е било много жестоко.

Днес имаме историческия и морален дълг да поемем протегнатата ръка от Македония. Нашите архиереи да не се оглеждат към други столици. Православието си има своите закони и своите канони, но има една историческа справедливост, която трябва да бъде възстановена.

В моята книга "Българското крушение 1913“ (неотдавна излезе нейното второ преработено издание – бел. ред.) и по-точно в глава пета "Българин да не остане“ описвам дейността на Костурския владика Германос Каравангелис (1903-1907 г.).

Той е плащал на андартите по 3 турски лири за отрязана глава било то на български комита, било то на първенец или учител. А за главата на Лазар Поптрайков дава 50 жълтици и си я поставя в кабинет.

На Каравангелис принадлежат думите "българин да не остане“. Историята на прочистването на българския народностен елемент е най-тежката, която съм писал.

Жестоко са се отнасяли православни с православни. Нещо нечувано и никой не протестира. Къде е била тогава Руската православна църква? Тогава те са били Третият Рим.

Дори руският император Николай Втори (1894-1917 г.) е бил против нашето национално обединение и е подкрепял сърби и косвено гърци.

Той не се е обявил против това изтребление на българите православни и православната Руска църква е застанала на страната на Сръбската и Гръцката.

РПЦ има грях и знам, че ще окаже съпротива, но трябва да им напомним за страшното лято на 1913 г.

 

Милош Крушчич
01:30 | 06 Юли 2020 г.

Милош Крушчич пред Канал 3: Футболистите плакаха з...

01:30 | 06 Юли 2020 г.
В ексклузивно интервю за Канал 3, бившият треньор на ЦСКА Милош Крушчич опроверга слуховете, че е щял да бъде заменен на поста си от Стам...
21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс