Тръмп може да разпали нов пожар в Близкия изток, от който ще пострадат и палестинците, и израелците

Американският президент си запуши ушите за предупрежденията, отправяни към него от цял свят

Тръмп може да разпали нов пожар в Близкия изток, от който ще пострадат и палестинците, и израелците
Източник: ЕПА/БГНЕС

Тръмп може да разпали нов пожар в Близкия изток, от който ще пострадат и палестинците, и израелците

Коментар на Райнер Золих от "Дойче Веле"

С решението си да признае Ерусалим за столица на Израел Доналд Тръмп рискува да разпали нов пожар в Близкия изток. Потърпевши ще бъдат едновременно и палестинците, и израелците.

Едва ли не цял свят предупреждаваше президента на САЩ да не взима това решение: палестинците, арабските и мюсюлманските страни, но също така Германия, Великобритания, ЕС, Русия и дори папата. Критика срещу тези планове се чу и в Израел от страна на авторитетния вестник „Аарец", а също така и от Централния съвет на евреите в Германия. Всичко това обаче не спря Доналд Тръмп.

Той си беше запушил ушите. Без да обръща внимание на всички предупреждения и на опасенията от нова ескалация на насилието в Близкия изток, президентът изпълни предизборното си обещание и едностранно призна Ерусалим за столица на Израел.

Това решение включва и преместването на американското посолство от Тел Авив в града, който не само евреите, но и християните и мюсюлманите смятат за „свещен".

Не на последно място решението има и особено символична тежест, защото мнозина араби и мюсюлмани – включително и далеч извън палестинските територии – ще го възприемат като тежко унижение и политическо поражение. Всичко, свързано с Ерусалим, открай време нагнетява политическите и религиозните емоции в региона.

В политическо отношение САЩ демонстративно и без никаква нужда нарушават дългогодишния мълчалив консенсус в международната близкоизточна дипломация, според който статутът на Ерусалим ще бъде изяснен едва в хода на окончателното мирно уреждане на конфликта.

Защото нека не забравяме, че и палестинците искат Източен Ерусалим за столица на една своя бъдеща държава. Със сегашното решение на Тръмп САЩ освен всичко друго се превърнаха и в единствената страна, която по този начин признава израелската окупация на Източен Ерусалим, извършена в противоречие с международното право.

Така Тръмп твори свършени факти и буквално натиква в лицето на палестинците и на арабско-ислямския свят тяхното собствено безсилие и слабостта им.

Гневни демонстрации, изблици на насилие, терор, протестни ноти, прекъсване на политическите контакти и на дипломатическите отношения – реална е заплахата от какви ли не тежки последствия, единствената отговорност за които ще носи президентът на САЩ, взел това нелепо и изключително опасно решение.

Политически то не може да бъде оправдано по никакъв начин. С него Тръмп по произволен и много опасен начин отново разпалва Близкоизточния конфликт. Независимо от всички протести, Тръмп едва ли по какъвто и да било начин ще ревизира решението си.

И бъдещата палестинска държава – ако изобщо се състои – ще бъде не само принудена да си търси нова столица, но и да направи редица други болезнени отстъпки. В момента връзката между Израел и САЩ е толкова силна, че палестинците и арабите са безсилни срещу нея.

Да не говорим, че мнозина арабски лидери само привидно демонстрират солидарност с „палестинските братя", докато в същото време си имат съвсем други приоритети.

Например една от ключовите сили в региона, Саудитска Арабия, наистина своевременно предупреди президента на САЩ да не предприема едностранни стъпки по статута на Ерусалим. В момента обаче саудитците внасят масивни промени в своята властова машина и все по-ожесточено се борят срещу нарастващото влияние на своя геостратегически враг Иран.

А за целта много им трябва силен партньор като Тръмп. Да не говорим, че въпреки липсващите дипломатически отношения, зад кулисите те търсят и сътрудничество с Израел, който от своя страна също вижда в Иран най-голямата опасност за себе си.

Да, мнозина се надяват, че Саудитска Арабия може да бъде "кръстник" на един бъдещ близкоизточен мир. Но сегашното решение на Тръмп за дълго време напред ще блокира какъвто и да било напредък в тази посока.

Пък и на управниците в Рияд съдбата на палестинците всъщност им е съвършено безразлична. Същото важи и за управниците в Техеран, които зад про-палестинската си реторика прикриват своите собствени властови амбиции и омразата си срещу Израел.

Още интервюта и коментари в сайта ще намерите тук

Тръмп каза, че със сегашното си решение САЩ просто приемат реалните дадености и продължават да работят за мир в Близкия изток.

Подобно изявление си е чист цинизъм. Защото от това, което предстои, в еднаква мяра ще пострадат както палестинците, така и израелците.

ВАП
09:49 | 07 Юли 2020 г.

ВАП сезира кмета на София да извърши незабавна про...

09:49 | 07 Юли 2020 г.
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София да извърши незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила...
09:48 | 07 Юли 2020 г.

Дърво падна върху палатка и уби 29-годишна чехкиня...

09:48 | 07 Юли 2020 г.
Двойна бука падна върху палатката с двама чешки туристи, които били в района на къмпинг "Бор" на 1 км. над Рилския манастир.&nb...
09:39 | 07 Юли 2020 г.

Цветомир Найденов изобличи Божков, правил подвежда...

09:39 | 07 Юли 2020 г.
Бизнесменът Цветомир Найденов изобличи троловете на олигарха-беглец Васил Божков, които явно не схващат указанията на хазартния бос как д...
09:23 | 07 Юли 2020 г.

Проф. Ива Христова: Ивермектин е най-обещаващият п...

09:23 | 07 Юли 2020 г.
"Никой не може да каже категорично кога ще се избавим от коронавируса. При всички случаи обаче още години ще живеем с него”. Т...
котка
09:10 | 07 Юли 2020 г.

Любвеобилна котка одраска и облиза до смърт стопан...

09:10 | 07 Юли 2020 г.
Жителка на град Мелбърн почина, след като домашната ѝ котка я одраска и след това облиза, съобщи "Хералд Сън".   Б...
08:56 | 07 Юли 2020 г.

Банов след пожара на операта в Русе: Хубавото е, ч...

08:56 | 07 Юли 2020 г.
Министърът на културата Боил Банов направи оглед след пожара в операта в Русе. Тя се запали вчера и се наложи да бъдат спасявани работниц...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 10:15
  Без монтаж
 • 10:25
  Имате думата
 • 11:00
  Новини