Борисов да изисква в Белград обуздаване на антибългарската истерия в Сърбия

Премиерът да напомни на президента Вучич, че българската подкрепа за ЕС не може да бъде безусловна и наивна

Борисов да изисква в Белград обуздаване на антибългарската истерия в Сърбия
Източник: Facebook

Борисов да изисква в Белград обуздаване на антибългарската истерия в Сърбия

Коментар на Ели Юрукова, кореспондент на БГНЕС в Белград (заглавието е на kanal3.bg)

Твърде много са различията между Белград и София, но в политиката винаги може да се намери реалния баланс, който води към нова стратегия в отношенията на Западните Балкани.

Ако има нещо общо между българския премиер Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич, то е единствено в това, че обичат да говорят пред журналистите за всичко, че при тях няма скрито-покрито, че при тях няма забранени теми, обичат да се хвалят и често са обхванати от неконтролирана политическа еуфория на обещанията.

Това може да наречем балкански политически специалитет, но когато седнат на масата за преговори, нещата бързо се променят. Защо? Премиерът Борисов преди време каза, че на Балканите сме се разбрали да няма велики, че всички сме равни.

Но като наблюдател на сръбската политическа сцена, това ще бъде много труден процес в Сърбия, която не може да се освободи още от своето минало, национализъм, политическата еквилибристика и самочувствието, което много често преминава границите на добрия дипломатически вкус.

Когато Вучич започна да говори за българските окупатори, когато българските лекари се прогонват от Босилеград по безцеремонен начин, когато по различни начини се гази българщината в Сърбия, ние с право започваме да се бунтуваме вътрешно срещу сръбските фиксидеи, които нарушават трудно градените добросъседски отношения между Белград и София.

По тази причина българският премиер Бойко Борисов трябва в Белград, независимо че срещата е четиристранна, категорично да напомни и да повтори на президента Александър Вучич, че България подкрепя пътя на Сърбия към ЕС, но тази подкрепа не може да бъде безусловна и наивна.

Тя изисква Сърбия да спазва всички европейски стандарти по отношение на българското малцинство, да бъде обуздана антибългарската истерия, която води в задънена улица и не помага за изграждането на европейските ценности тук.

Може би българската роля по време на нейното европейско председателство е да помогне на Сърбия да разбере, че реално тя няма алтернатива освен Европа, че руската носталгия не е печеливш вариант, че е абсурдно сръбският външен министър Ивица Дачич да заявява официално, че САЩ винаги са имали влияние на Балканите, което не е толкова положително.

Българският премиер Борисов трябва да има специална роля в Белград. Сигурно сега е моментът да покаже, че България няма да прави никакви компромиси с мира на Западните Балкани и да напомни, че тя държи в ръцете си ключа с нерешените конфликти.

Това, че сръбският президент Вучич декларира желание за евроинтеграция, не е достатъчно. За България сега е моментът директно, конкретно и недвусмислено да декларира какво очаква от Сърбия, за да бъдат защитени българските национални интереси. Досега бяхме свидетели на много обещания от страна на Белград, сега е време той да ги изпълни. Отмина времето когато политиците само се потупваха по рамото.

Сега е времето България да каже какво очаква от Белград в хармония със своите национални интереси, а Белград да покаже, че разбира европейския език. Всичко друго е маскен бал и политическа илюзия. България направи мост към Македония. Кой ще изгради моста между Сърбия и България?

Срещата в Белград идва в навечерието на българското европредседателство, когато Западните Балкани са на пръв поглед един мирен регион, който обаче крие напрежение и конфликти.

Те могат в един момент да заразят с балканския вирус не само Балканите, но и Европа, защото Косово, Босна, дори и Сърбия остават във фокуса на ЕС. България има политическата задача за укротяване на опърничавите, да очертае сложния път за решаване на проблемите на Западните Балкани.

Екатерина Захариева
16:41 | 09 Юли 2020 г.

Захариева привика посланика на Гърция да обясни за...

16:41 | 09 Юли 2020 г.
Министърът на външните работи Екатерина Захариева привика посланика на Гърция у нас Димитриос Хронопулос, за да внесе яснота за затегнати...
16:40 | 09 Юли 2020 г.

Двама пострадаха при катастрофа на пътя Велико Тър...

16:40 | 09 Юли 2020 г.
Временно е ограничено движението на автомобили по пътя Велико Търново - Русе, в района преди село Самоводене.   Причината е...
Мотопед
16:38 | 09 Юли 2020 г.

Лека кола блъсна мотопедист в Пловдив и избяга

16:38 | 09 Юли 2020 г.
Шофьор на лека кола избяга от местопрестъплението, след като блъсна мотопедист в двора на пловдивски завод, съобщи „Марица“. ...
Релси
16:28 | 09 Юли 2020 г.

Влак удари 65-годишен велосипедист край Ямбол

16:28 | 09 Юли 2020 г.
65-годишен мъж с велосипед е загинал на релсите в близост до Ямбол, съобщават от ОД на МВР в града. Мъжът опитал да изпревари компози...
Интернет измами
16:28 | 09 Юли 2020 г.

Разкриха мрежа от интернет-измамници в Испания

16:28 | 09 Юли 2020 г.
Испанската полиция е задържала 94 човека по обвинение в кражба на половин милион евро с помощта на измами в интернет, съобщава Национална...
16:15 | 09 Юли 2020 г.

Фандъкова разпореди засилен контрол на мерките сре...

16:15 | 09 Юли 2020 г.
Кметът на София Йорданка Фандъкова възложи засилен контрол за спазването на въведените противоепидемични мерките на обществени места с це...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия