Александър Сабанов от ВМРО: В Наказателния кодекс няма текст, който да дефинира какво е радикален ислям (Видео)

Носенето на бурки не е характерно за нашите географски ширини, искаме това да се криминализира, заяви той

Александър Сабанов от ВМРО: В наказателния кодекс няма текст, който да дефинира какво е радикален ислям
Източник: Канал 3

Александър Сабанов от ВМРО: В наказателния кодекс няма текст, който да дефинира какво е радикален ислям

”Във времена, в които границите се отварят, а не се прекрояват, е неуместно да се коментира прекрояване на границите, особено по Лозанския договор. Не мисля, че може да се случи! Както вицепремиерът Красимир Каракачанов каза ”едва ли има политическа партия, която трябва да говори за нещо, което нито е на дневен ред, нито е тема за разговор”. Притеснително е изказването на президента Ердоган”.

Това каза Александър Сабанов от ВМРО в ефира на предаването ”Денят на живо” по Канал 3.

”В наказателния кодекс няма текст, който да дефинира какво е радикален ислям и няма наказания лишаване от свобода и парични глоби за хората, които проповядват тази идеология. Ще повторя думата ”идеология”, защото от БСП и ДПС основно се захванаха с това, че едва ли не имаме някакво противоречие с исляма като цяло. Говорим за идеология, а не за религия и това е основното, защото знаем, че българските турци изповядват традиционен ислям, който е един от основните стълбове в българския етнически модел. Ние никога не сме имали такива обвинения към тях”, разказа той.

"Видяхме, че вчера съдът пусна Ахмед Муса, който беше обвинен именно за проповядване на радикален ислям. Сега съдът ще има възможност да се възползва от този текст, когато той бъде прецезиран между първо и второ четене и приет, надявам се,  на второ четене. Записахме наказание от 1 до 5 години затвор и глоба от 5 000 лева, има и наказание до 10 000 лева глоба, когато е повторно и при рецидив", уточни Сабанов.

"Между първо и второ четене от опозицията изразиха съмнения относно конкретни определения, като какво означава ”шариат” или какво е ”джихад”, неща, които всички ние добре знаем. Ако имат конкретни забележки, те ще бъдат отстранени, но като цяло този закон е много полезен за българската държава и ще доведе до превенция на някои неща, който не искаме да се случват на наша територия, неща които се случиха в редица държави в Западна Европа", заяви той.

"Носенето на бурки не е характерно за нашите географски ширини. Ние криминализираме не самото носене на бурки, а хората, които насилственото карат други хора да носят определени бурки. Тук роля имат службите за сигурност, на които това им е работата и трябва да си свършат работата както трябва, за да не се допуска такова нещо да намери почва в България. Между хората се говори, за това как те получават пари, за да носят жените тези бурки, а мъжете бради.  Получават конкретни суми и това трябва да се криминализира, когато е доказано, че средствата идват от такива организации, продължи Сабанов.

Когато има реално определение за това какво е радикален ислям и кои хора го проповядват, най-малкото такива хора ще са по-внимателни и няма да изразяват толкова лесно на публични места тези си виждания. Надяваме се това да ги стресне и да им спре пътя към нашите мюсюлмани, които искат да радикализират, защото българските мюсюлмани не са радикални, категоричен бе той. 

Етикети: Денят на живо
Жан Кастекс
13:50 | 03 Юли 2020 г.

Макрон обяви новия премиер на Франция

13:50 | 03 Юли 2020 г.
Заместник-ръководителят на президентската администрация Жан Кастекс е назначен за нов министър-председател на Франция, съобщи Елисейският...
багери, рилски езера
13:49 | 03 Юли 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: В сърцето н...

13:49 | 03 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   В СЪРЦЕТО НА РИЛА    Трябва ли ...
Бойко Борисов
13:43 | 03 Юли 2020 г.

Премиерът обсъди с Националния оперативен щаб гото...

13:43 | 03 Юли 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обста...
пуканки
13:41 | 03 Юли 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Новите заглавия на големия ...

13:41 | 03 Юли 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Новите заглавия на големия екран от кинокритика Димитър Дринов ...
Бойко Борисов
13:40 | 03 Юли 2020 г.

Борисов откри нова складова база край Пазарджик

13:40 | 03 Юли 2020 г.
Работните места и доходите са важни, българската икономиката продължава да работи, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на...
Стъпките към успеха
13:31 | 03 Юли 2020 г.

"Стъпките към успеха" този уикенд от 13:15 ч.: Та...

13:31 | 03 Юли 2020 г.
В „Стъпките към успеха” този уикенд Ви срещаме с двама артисти, изявени, както на музикалната сцена, така и в киното. &nb...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия