Борислав Цеков: Задкулисието като маниер на г-н Прокопиев лъсна много ясно (ВИДЕО)

Когато си постъпвал безпринципно, попадаш под ударите на закона, каза юристът в Денят на живо

Борислав Цеков: Задкулисието като маниер на г-н Прокопиев лъсна много ясно (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Борислав Цеков: Задкулисието като маниер на г-н Прокопиев лъсна много ясно (ВИДЕО)

Лъсна много ясно, че задкулисното договаряне е маниер на господин Прокопиев и другите като него. Когато ти отиваш да търсиш разрешаване на проблемите си извън закона, извън рамките на правовата държава, това е типичното задкулисие, така са свикнали да си решават нещата - сделките, делата. Така докторът по конституционно право Борислав Цеков обобщи в "Денят на живо" протекциите, които обвиняемият Иво Прокопиев потърси при премиера срещу разследването на КОНПИ срещу него. 
 
"Но какво прави подсъдимият?  Извънинституционално, извън процедурите за обжалване, той търси задкулисно договаряне, търси срещи с министър-председателя, който да се бил разпоредил срещу КОНПИ", посочи Цеков.
 
Той припомни, че навремето Прокопиев и обкръжението му са приветствали създаването на КОНПИ.
 
"Създаването на такъв орган бе много силно подкрепяно като законопроект от целия този кръжец около господин Прокопиев - НПО-та, грантови интелектуалци, тогава той беше добър този закон, а сега стана лош", каза Борислав Цеков.
 
Той обясни на прост език защо приходите от продажбата от страна на Иво Прокопиев на "Каолин" на немска компания попадат на прицела на разследването на КОНПИ.
 
"Бих си позволил следното сравнение: ако една вещ е открадната и крадецът я продаде законно, чрез сделка, то доходите от тази сделка с крадената вещ не са законни. Затова е нормално комисията (КОНПИ) да се намеси.
 
Още повече, че когато се говори за приватизационната сделка на "Каолин", ако той (Иво Прокопиев) се осмели да се появи във вашето студио, може да му се зададе въпроса да покаже тези съдебни решения, които размахваше, и да ги прочете на глас", предложи Борислав Цеков.
 
Той обори и жалбите на подсъдимия Прокопиев, че разследването на КОНПИ било удар срещу независимите медии.
 
"Аз не съм чул издателите да имат имунитет срещу наказателно преследваме - да си издател не е алиби да бъдеш подсъдим. Иначе всеки бандит може да си направи сайт, да издава малотиражка и да бъде недосегаем. Всички сме равни пред закона", категоричен бе Борислав Цеков.
 
Той се спря и на друго оплакване на Прокопиев от вчера: че в НС нямало опозиция, която да го защити.
 
"И като го свържем с неговата съпричастност към една група малки партии извън парламента, давам си сметка каква опозиция иска той - която да защитава корпоративните интереси на този или онзи.
 
Но както се казва - Господ вижда всичко, когато си постъпвал безпринципно, попадаш  под ударите на закона. Това показва, че си част от задкулисието и част от големия корупционен проблем в страната - когато се търси натиск пред други институции, през медии, през политически натиск, имаме медиен, политически и извънконституционален натиск върху КОНПИ", заключи Борислав Цеков.
 
Какво каза той за делото срещу Цветан Василев и за черната книга на приватизацията - гледайте видеото:
 
 

 

Етикети: Денят на живо
Отпушват движението по Северната тангента при \
21:53 | 27 Ноември 2020 г.

Отварят движението по обновения 1,3 км участък от ...

21:53 | 27 Ноември 2020 г.
Преди обяд ще бъде пуснато движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга на Софийския околовръстен път. Това е отсечката след ...
COVID
21:40 | 27 Ноември 2020 г.

СЗО: Ваксинация от 60-70% в световен мащаб ни спас...

21:40 | 27 Ноември 2020 г.
Около 60-70% от населението на света трябва да бъде ваксинирано или да придобие имунитет, за да се предотврати разпространението на корон...
флаг
21:24 | 27 Ноември 2020 г.

След 4 месеца Австралия е без карантина

21:24 | 27 Ноември 2020 г.
Емоционални семейни събирания трогнаха Австралия. За първи път от 4 месеца беше позволено на хора от щата Виктория да се завърнат у дома....
Паметник на загиналите българи на кораба \
21:13 | 27 Ноември 2020 г.

Поругаха паметника на загиналите българи от кораба...

21:13 | 27 Ноември 2020 г.
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба &quo...
Свети Мина
21:05 | 27 Ноември 2020 г.

Здравната каса е готова да увеличи лимитите, за да...

21:05 | 27 Ноември 2020 г.
Дават още пари на първата COVID болница у нас. За броени дни „Свети Мина” загуби статута си.   Сега Здравна...
Гостите на \
20:50 | 27 Ноември 2020 г.

Министър Сачева определи кои работещи ще получават...

20:50 | 27 Ноември 2020 г.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат...

гледай на живо

27.11.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева