Борислав Цеков: Задкулисието като маниер на г-н Прокопиев лъсна много ясно (ВИДЕО)

Когато си постъпвал безпринципно, попадаш под ударите на закона, каза юристът в Денят на живо

Борислав Цеков: Задкулисието като маниер на г-н Прокопиев лъсна много ясно (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Борислав Цеков: Задкулисието като маниер на г-н Прокопиев лъсна много ясно (ВИДЕО)

Лъсна много ясно, че задкулисното договаряне е маниер на господин Прокопиев и другите като него. Когато ти отиваш да търсиш разрешаване на проблемите си извън закона, извън рамките на правовата държава, това е типичното задкулисие, така са свикнали да си решават нещата - сделките, делата. Така докторът по конституционно право Борислав Цеков обобщи в "Денят на живо" протекциите, които обвиняемият Иво Прокопиев потърси при премиера срещу разследването на КОНПИ срещу него. 
 
"Но какво прави подсъдимият?  Извънинституционално, извън процедурите за обжалване, той търси задкулисно договаряне, търси срещи с министър-председателя, който да се бил разпоредил срещу КОНПИ", посочи Цеков.
 
Той припомни, че навремето Прокопиев и обкръжението му са приветствали създаването на КОНПИ.
 
"Създаването на такъв орган бе много силно подкрепяно като законопроект от целия този кръжец около господин Прокопиев - НПО-та, грантови интелектуалци, тогава той беше добър този закон, а сега стана лош", каза Борислав Цеков.
 
Той обясни на прост език защо приходите от продажбата от страна на Иво Прокопиев на "Каолин" на немска компания попадат на прицела на разследването на КОНПИ.
 
"Бих си позволил следното сравнение: ако една вещ е открадната и крадецът я продаде законно, чрез сделка, то доходите от тази сделка с крадената вещ не са законни. Затова е нормално комисията (КОНПИ) да се намеси.
 
Още повече, че когато се говори за приватизационната сделка на "Каолин", ако той (Иво Прокопиев) се осмели да се появи във вашето студио, може да му се зададе въпроса да покаже тези съдебни решения, които размахваше, и да ги прочете на глас", предложи Борислав Цеков.
 
Той обори и жалбите на подсъдимия Прокопиев, че разследването на КОНПИ било удар срещу независимите медии.
 
"Аз не съм чул издателите да имат имунитет срещу наказателно преследваме - да си издател не е алиби да бъдеш подсъдим. Иначе всеки бандит може да си направи сайт, да издава малотиражка и да бъде недосегаем. Всички сме равни пред закона", категоричен бе Борислав Цеков.
 
Той се спря и на друго оплакване на Прокопиев от вчера: че в НС нямало опозиция, която да го защити.
 
"И като го свържем с неговата съпричастност към една група малки партии извън парламента, давам си сметка каква опозиция иска той - която да защитава корпоративните интереси на този или онзи.
 
Но както се казва - Господ вижда всичко, когато си постъпвал безпринципно, попадаш  под ударите на закона. Това показва, че си част от задкулисието и част от големия корупционен проблем в страната - когато се търси натиск пред други институции, през медии, през политически натиск, имаме медиен, политически и извънконституционален натиск върху КОНПИ", заключи Борислав Цеков.
 
Какво каза той за делото срещу Цветан Василев и за черната книга на приватизацията - гледайте видеото:
 
 

 

Етикети: Денят на живо
Ловна пушка
09:50 | 02 Юли 2020 г.

Селска свада във Врачанско приключи с изстрел с ло...

09:50 | 02 Юли 2020 г.
24-годишен мъж е откаран в болница в Бяла Слатина, след като е бил прострелян с ловна пушка в крака, съобщава „Фокус“. Мл...
09:48 | 02 Юли 2020 г.

Доц. Андрей Чорбанов: Вирусът по принцип си живее ...

09:48 | 02 Юли 2020 г.
„Коронавирусът не е сезонен вирус. Няма как да очакваме да изчезне с появата на топлото време. Вирусът по принцип си живее и се раз...
09:47 | 02 Юли 2020 г.

Метеор озари небето над Токио (ВИДЕО)

09:47 | 02 Юли 2020 г.
Метеор беше забелязан в небето над Токио в нощта срещу четвъртък. Очевидци споделят, че са чули и звук, наподобяващ експлозия.  ...
Пламен Бобоков
09:43 | 02 Юли 2020 г.

Бобоков с бомба: Празнувахме Джулай морнинг с Васи...

09:43 | 02 Юли 2020 г.
Обвиняемият бизнесмен Пламен Бобоков заяви пред bTV, че съжалява затова, че дал кодовете на телефоните си на разследващите и категорично ...
Народно събрание
09:36 | 02 Юли 2020 г.

Законът за подпомагане на земеделските производите...

09:36 | 02 Юли 2020 г.
На днешното си заседание народните представители приеха на първо и второ четене промените в Закона за подпомагане на земеделските произво...
полиция
09:32 | 02 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа на пътя Казанлък-Габрово, борят с...

09:32 | 02 Юли 2020 г.
20-годишен моторист и 19-годишната му спътничка се борят за живота си след катастрофа на пътя Казанлък-Габрово снощи, съобщи казанлъшката...

гледай на живо

02.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  Парламентът на живо
 • 11:00
  Новини