Парламентът е вреден за вашето здраве

Пребройте снимките и банковите сметки на обречените в държава, която се хвали, че налива 4 милиарда за здраве

Здравната каса е обществена. Тя не е на правителството. Не е и на парламента. Там са нашите пари, от данъците ни. Някой пита ли ни каква е нашата воля за тяхното най-целесъобразно харчене? И ако не пита, може ли по този повод да я преименува на правителствено-парламентарна каса, за да ни освободи от отговорност, че позволихме нашите здравни вноски да отидат за лъскави и недостъпни за простосмъртните болници, за далавери с лекарства, за надписани клинични пътеки и източване на обществения ресурс по целия конспект, даже за закърпване на бюджетния дефицит /1,5 милиарда по Дянков/, но и не и за нови терапии на обречено-болните.

За да не ни е срам нас днес, че здравните ни вноски няма да спасят неколцина, хиляда, десет хиляди човешки живота... Които могат да угаснат за някакви си 12 месеца мораториум.

25 милиона ли, 40 милиона ли, все са нищожно малко на фона на увеличението с 400 млн. за 2018. И още по-незначителни на фона на 4-те милиарда, които наливаме. За да не тръгваме въобще да сравняваме с харчове за магистрали, фонтанчета, велоалеи, коледни бонуси или мантрата Европредседателство. 

Ама, видите ли, щели да отидат в лапите на корпоративната и лакома фармация, която заблудила смъртниците да бранят нейния интерес с протести. Ами ще отидат, ако им позволите, бе, господа! И ако продължите, както години досега, да пълните каца без дъно и да си затваряте очите за далаверите в здравеопазването с нашите пари. Думата е контрол.

Ама по-добре било да се похарчат за профилактика и превенция. Кога? За коя петилетка става въпрос? Подобни вълшебни думички, като "профилактика", са като пожеланието до Дядо Коледа - знаеш, че няма как да ти донесе космически кораб или "Порше", но пак си го пожелаваш в писмото до добрия старец.

Такава демагогия може да мята в пространството само някой, който не е стъпвал никога при джипи, за да чуе, че такива програми няма и не е имало. Че има кампанийни прояви на профилактика на добра воля на тази или онази болница, обикновено и задължително в София, за няколко дни безплатни прегледи я за рак на гърдата, я за простатата. До които изобщо не могат да стигнат пациенти от малките градове и села. Промоции ала Черния петък.

Може този някой случайно и да разбере, че всички ние, здравноосигурените данъкоплатци, с чиито пари се разпореждат без да ни питат, имаме право на пълна кръвна картина веднъж на 5 години в България, в която ракът коси животи за три месеца само. Така че, не ми ги разправяйте тия, че по-добре било парите да се похарчат за профилактика. Такава няма! Когато мога да й дръпна лично ушите на въпросната профилактика, когато се убедя, че наистина е спасила човешки животи, ще повярвам, че я има.

Затова в парламента днес всички вкупом злоупотребиха. И тези, които не знаеха какво говорят. И онези, които се показаха загрижени. Защото през годините всички вкупом съгрешиха. А днес употребиха онкоболните - от препатилите депутати, за които се разбра, че са от всички цветове, защото ракът няма партийна принадлежност, до обикновените женици без вежди и с кърпи на главата навън.

Пребройте снимките и банковите сметки на хората, които просят помощ за лечение в чужбина в държава, която се хвали, че налива 4 милиарда за здраве!

Все обречени, но още незагубили надежда. Вероятно сред тях има болни от левкемия, рецидиви на рак на гърдата, меланом или белодробна фиброза - все диагнози, за които 126 народни представители забраниха достъп до лекарство. За тези болни вече има нови терапии, които могат да подобрят качеството им на живот или дори да ги излекуват. Защото медицината не се интересува от счетоводни баланси, дефицит и БВП, а върви неумолимо напред.

Днес тези хора станаха бъдеща статистика на предотвратимо загинали български граждани, обречени от собствената си здравна система, от собствените си депутати и от собствената си държава. Която даже не се изчервява пред докладите на Брюксел, в които е посочена с пръст като двойкаджия.

Ако и днес депутатите не са разбрали, че ракът се е превърнал в епидемия и коси наред дори сред техните банки, то поне да бяха замълчали. А не да дават за пример как колегите им политици избягали в чужбина, за да се лекуват именно иновативно и скъпо. И, дай Боже, да се излекуват. Защо ли са избрали да не разчитат на  родната здравна система?

Трябваше да замълчат най-малкото от неудобство, че техния шанс и техните пари ги нямат онези, на които казаха днес: Парламентът е вреден за вашето здраве!

Кристин Лагард
10:26 | 05 Юли 2020 г.

Лагард: Пандемията ще промени в дълбочина световна...

10:26 | 05 Юли 2020 г.
Икономическата криза, предизвикана от епидемията от коронавирус, „ще промени дълбоко” световната икономика, която ще бъде пов...
Бойко Борисов в Китен
10:22 | 05 Юли 2020 г.

Бойко Борисов в Китен, открива пречиствателна стан...

10:22 | 05 Юли 2020 г.
„Огромна пречиствателна станция на общините Китен и Приморско - има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това,...
Младен Маринов
10:05 | 05 Юли 2020 г.

Маринов към служителите на МВР: Благодаря ви за ус...

10:05 | 05 Юли 2020 г.
"Посрещаме този 5 юли без традиционните чествания, в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Независимо от това съм убе...
Красимир Велчев
09:43 | 05 Юли 2020 г.

Красимир Велчев: Цветанов ще ни направи добра услу...

09:43 | 05 Юли 2020 г.
Цветан Цветанов е напът да стартира своя нов политически проект с бивши членове на ГЕРБ, но зам.-председателят на парламентарната група н...
Кърлеж
09:21 | 05 Юли 2020 г.

Бум на кърлежи в цялата страна

09:21 | 05 Юли 2020 г.
Бум на активността на кърлежите в цялата страна. Много хора вече са пострадали от тях, предаде Nova. „Сезонът е най-подходящ за...
Петър Ганев
09:17 | 05 Юли 2020 г.

Петър Ганев: Ударът по икономиката няма да бъде из...

09:17 | 05 Юли 2020 г.
Не трябва да прибързваме със съжденията, че коронавирусът тотално ще промени начина ни на живот. Хората бързо се връщат към това, което и...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 11:45
  Телемаркет
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на фокус