Тома Биков: Ако Радев иска да е президент на БСП, ще си плати политическата цена (ВИДЕО)

В дебатите за мораториума върху лекарствата става въпрос за големи печалби на определени бизнеси, каза депутатът от ГЕРБ

Тома Биков: Ако Радев е решил да бъде президент на БСП, ще си плати политическата цена
Източник: Канал 3

Тома Биков: Ако Радев е решил да бъде президент на БСП, ще си плати политическата цена

Ако президентът е решил да бъде президент на БСП, мисля, че това ще е грешка от негова страна и той ще си плати политическата цена за това, каза в "Денят на живо" Тома Биков, депутат от ГЕРБ. Той даде тази оценка във връзка с анонсираното от Румен Радев вето върху антикорупционния закон, който още не е приет.
 
"Доколкото разбирам президентът ще наложи вето, той го обяви още преди да сме приели закона. Поне от благоприличие човек трябва да се въздържи да показва толкова негативното си отношение към управляващите", каза Тома Биков.
 
"Понякога той (Радев) става жертва на това си отношение и очевидно на някаква лоялност към партията, която го е издигнала на позицията му."
 
Румен Радев се изказа много остро и срещу мораториума на управляващите върху новите лекарства, на който наложи вето. 
 
"Хората реагираха постфактум, след като чуха, че губим човешкия си облик, че сме убийци", каза Тома Биков, като припомни изказване именно на Румен Радев.
 
"Според мен самият президент можеше да получи информация за нашата цел (с въвеждането на мораториума), вкл. и от господин Ананиев, който беше министър в неговото служебно правителство. Той можеше да се обади по телефона на господин Ананиев и да получи информация от него", изтъкна Тома Биков.
 
"Институциите трябва да си говорят помежду си, ние не сме отказали разговор с Радев. Но не мисля, че тонът, който той налага към нас, може да носи резултати", смята Тома Биков.
 
Депутатът изрази мнение, че част от натиска, оказван срещу мораториума, идва от фармацевтичната индустрия. "Защо България да е малък пазар за тях - та това са 25 милиона. 
Ние спокойно можем да върнем ситуацията такава, каквато е била - но нали говорим за реформи в здравеопазването.
 
Представете си, ако започнем реформа там, където става дума за 300 милиона, за 600 милиона - а тя започва, когато се окаже, че някои болници източват държавата, ще видите тогава какво ще стане.
 
Ние не приемаме това като някаква грешка - да, може би сме сбъркали в комуникацията, но целта е парите да отидат в тези, които се нуждаят от тях, а не да ходят в джоба на корпоративен интерес.
 
Когато става въпрос за здравеопазване бих дал съвет и на зрителите: да знаят, че винаги става въпрос за много сериозни пари и за преразпределението на тези пари. Когато стане дума за лекарства, особено когато те се купуват от държавата, става дума за сериозен корпоративен интерес.
 
Виждам, че някои колеги са много енергични в този казус, но има и други политици от БСП, като например проф. Гайдарски, който излезе и каза, че президента са го подвели. Когато се води такъв дебат, става въпрос за едни големи печалби на определени бизнеси. Виждам, че професор Гайдарски от БСП не ги защитава, а виждам други колеги, които ги защитават", подчерта Тома Биков.
 
"Не обвинявам  нито че някой лобира за определени фирми, просто казвам, че при такъв разговор - 25 милиона, интересът е голям и има високо напрежение. И някой път при такива разговори някой го удря и тока при високото напрежение.
 
Като правителство, като управляващо мнозинство, сме длъжни да защитим интереса на болните, на данъкоплатците. 
Със сигурност имаше нужда от обяснение, защото част от българите останаха с впечатление, че искаме да ги убием. От никого не е отнето никакво право - всеки, който се лекува, ще се лекува, и който има нужда от такива лекарства, ще ги има.
 
Кои са попаденията на управляващите тази година, според Тома Биков - вижте видеото:
 

Етикети: Денят на живо
Плюшено мече
21:42 | 04 Юли 2020 г.

Дете на 4 години с COVID-19 в с. Голямо Ново

21:42 | 04 Юли 2020 г.
Направени са PCR тестове на контактните със семейството, заразено с коронавирус в търговищкото село Голямо Ново. Сред новозаразените ...
21:37 | 04 Юли 2020 г.

Мащабна операция срещу детската порнография в Итал...

21:37 | 04 Юли 2020 г.
Италианската полиция извърши мащабна операция в 15 региона срещу лица, заподозрени, че са замесени в детска порнография, предаде ДПА. ...
21:33 | 04 Юли 2020 г.

Иззеха над 2 тона нелегална ракия в Пловдив

21:33 | 04 Юли 2020 г.
Полицията е иззела над 2 тона нелегален алкохол от избените помещения на 62-годишен мъж в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР Пловдив.  ...
Проф. Тодор Кантарджиев
21:26 | 04 Юли 2020 г.

Проф. Кантарджиев: Изпуснахме инфекцията от COVID-...

21:26 | 04 Юли 2020 г.
У нас циркулират 35 щама на COVID-19, обяви пред БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативни...
21:22 | 04 Юли 2020 г.

Прокуратурата изелезе с още данни за акцията срещу...

21:22 | 04 Юли 2020 г.
„Профилите на магистратите, които са ангажирани с разследванията срещу обвиняемия Васил Божков, съдържат освен техни лични данни ка...
21:08 | 04 Юли 2020 г.

Д-р Борислав Цеков: Причините за профанизацията на...

21:08 | 04 Юли 2020 г.
Една от основните причини за профанизацията на политическото, която наблюдаваме от много години е синдрома на социалната мрежа. Това съоб...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Парламентът на фокус
 • 22:30
  Изкуство по време на пандемия