Румен Гечев пред Канал 3: С Жан нямаме нито една акция от приватизация, другите да кажат откъде са им парите

Огромна част от БСП е срещу позицията на Кирил Добрев, поговорихме си приятелски

Румен Гечев
Източник: Канал 3

Румен Гечев

- Г-н Гечев, Вашата реплика "Къде се намираш, бе другарю Кирил Добрев" срещна ли отговора му?

- Това не е реплика, която търси отговор, това е реплика, която го поставя на място.

- Той е по-млад от Вас, но едва ли не си спомня как точно е станала приватизацията, какво е целял с това?

- Наистина е много странно, тъй като противоречи на здравия разум и на фактите. Това не е извинение, че човек не знае. Законът за приватизацията с РМД е от 1992 г. Всеки може да влезе в интернет и да види кога е приет и какви поправки са правени, и от кого. И като проследите, през 1997, есента, са първите промени на г-н Костов. Той предлага промени, които са в посока на ускоряване на работническо-мениджърската приватизация, на улесняване на свои хора да влязат. Какви са улесненията?

Първото улеснение е, че докато Филип Димитров и вече при Беров и Виденое има ограничение за участниците в РМД-дружеството да са най-малко 50% от списъчния състав, не 51, а 50..

Второто ограничение е още при г-н Беров, няма го това при Филип Димитров, ограничение, на което досега не се обръща внимание - с какви суми работниците могат да участват в приватизацията.

Защото, обърнете внимание, че в едно дружество може да има 100 души, 99 да участват с един лев, нали, с по една акцийка за спомен, а един от работниците и служителите да вложи огромна сума. И затова правилно се въвеждат ограничения - ако си работил до три години във фирмата, 8-10 заплати, примерно. При Виденов се прави едно уеднаквяване, че всеки член на РМД може да участва в закупуване на акции до 24 заплати, тоест това са двегодишни заплати.

Тези ограничения са много разумни, за да предотвратят такава злоупотреба в приватизацията. Костов обаче сваля тази бариера. Сваля 50-те процента на 20% от състава на дружествата.

Другото, което се променя, е, че при Филип Димитров, когато се въвежда законът, на РМД-то се разрешава да закупи до 20% от акциите на дружеството. Правилна е била идеята, че при касовата приватизация трябва да се осигурят приходи на 80%. Това е добре като замисъл, но в тези години кой можеше да купува фирми касово? Кои хора имаха пари? Само разбойниците.

Как един учител или съдия, или адвокат, или инженер, ще купи "Кремиковци" или друга голяма фирма!? Нямаше такива пари!? Това наложи промени, само че това налагане на промените беше използвано отново от екипа на г-н Костов през парламента и в крайна сметка се създават едни блестящи условия за злоупотреби, от които те се възползват.

- Началната кариера на Иво Прокопиев е блестящ пример в това отношение как е действал Костов.

- Аз мисля, че в този случай най-лесното и най-правилното е всички, които са участвали в приватизацията, да отговорят на ключовия въпрос е откъде са взели парите в началото, за да приватизират. Това е основният въпрос.

- Тоест, така или иначе, има давност, нищо не можем да направим, поне да обяснят за парите.

- Да. Има странности - 23-24-годишни, изведнъж вадят някакви пари и купуват.

- Питах Прокопиев откъде му е първият милион, как така на двайсет и няколко години е дошъл студент от Разград в София и има пари да започне такъв бизнес и да купува предприятия. Това се отнася и за вашата лидерка.

- Това се отнася за всички, без изключение, но това е работа на институциите, които са пропуснали този момент.

- На студентска възраст ние сме живели под наем, едва сме се издържали...

- Ама, разбира се, аз не съм си и помислял да участвам в приватизацията като преподавател от университета, тъй като заплатите не бяха лоши, но с тях сме си гледали семействата и сме гледали две деца, какви приватизации и какви пет лева! Освен това има и морален въпрос - аз все пак съм бил министър на икономиката и вицепремиер, и ако сме искали, ние не сме по-глупави от екипа на г-н Костов. Но очевидно сме по-морални, защото не сме участвали.

- Значи Вие с Жан Виденов не сте си напазарували предприятия?

- Ами 99,9% съм сигурен за Жан, защото все пак не мога да отговарям за други хора, но от това, което наблюдавам, съм доста сигурен, че няма нито една акция от приватизацията - щях да знам. Но аз нямам и никога не съм участвал - нито аз, нито членове на семейството ми.

- Защо е този приятелски огън от Кирил Добрев?

- Това не е приятелски огън, не е насочено към мен. Това е един несполучлив опит на Кирил Добрев да защитава лидера, но той прави лоша услуга, според мен.

- Добре де, ама вие сте знаели, като сте си избирали лидера, какво му е миналото.

- Не, не сме знаели, откъде ще знаем! Имало е разни слухове, никога не сме се занимавали, не е декларирано. Никой не е знаел такова нещо. Аз, например, казвам Ви съвсем отговорно - въобще не съм знаел за такива сделки.

- Вие ще питате ли Корнелия Нинова за тези сделки?

- Аз питам.

- Отговаря ли Ви?

- Ами да, отговаря, каза, че този въпрос ще се коментира. За нея това е клевета - как и защо е станала приватизацията, не че няма такива сделки. Каза, че е дала на съд хората, които я клеветят, както се изрази, и правилно помоли да не се коментира този въпрос вътре в партията, докато не завърши този процес. И аз го приех като разумно това предложение. И нейният заместник Кирил Добрев изведнъж, след това решение на ПГ, излиза и ни в клин, ни в ръкав в събота прави една дълбоко погрешна стъпка. Мога да твърдя, че една огромна част от партията е срещу неговата позиция в подкрепа на нашата позиция. И по този начин той просто налива масло в огъня.

- Изненадани, разочаровани ли са съпартийците ви?

- Някои са изненадани. Естествено, че ще са разочаровани - това е новина, която не ни носи позитиви.

- Бившият главен прокурор Никола Филчев в интервю за Канал 3 Ви даде едно рамо в спора с Кирил Добрев за приватизацията, като потвърди, че Вие сте казал истината.

- Да, аз благодаря за оценката на проф. Филчев. Той е човек юрист, а юристите се придържат към текстовете на закона. И това не е моя страна, просто аз интерпретирах закона такъв, какъвто е, кой го е въвел, как го е променял, с каква цел. И мисля, че това, което обясних за промените в закона, то е добре известно на целия български народ. Просто детайлите са позабравени, но крайният резултат е ясен.
/б.р. - половин час по-късно, след като Гечев и Добрев провеждат разговор в кафенето на парламента/

- А Вие сдобрихте ли се в крайна сметка с Кирил Добрев?

- Ние си проведохме тук, в Кафето /б.р. - парламентарното кафене на НС/, един приятелски разговор и се разбрахме за това, което е ясно за всички - че ние сме в една партия и ако имаме различия, те трябва да се решават вътре в партията, а не по медиите.

- Да де, но тук става дума за фактология, за която дори има и документи.

- Точно така. И аз потвърждавам, всички го потвърждават, че фактологията е такава, каквато я обясних, нищо лично, но тя е публикувана в "Държавен вестник", тоест, тук не става дума за дискусия, защото има законови текстове. Може да има дискусия по интерпретация на резултатите, но по закона няма как да имаме различия.

- Вероятно тогава е била някаква негова солова акция без да е сондирал предварително с лидера Корнелия Нинова?

- Едва ли е сондирано, това не го допускам.

- И явно е отчетено като грешка?

- Предполагам.

21:13 | 06 Юли 2020 г.

Искра Михайлова: ЕС засилва борбата с дезинформаци...

21:13 | 06 Юли 2020 г.
Създадохме Комисия за дезинформацията, която ще се занимава с въпросите свързани с COVID-19, както и тези за ЕС. Увеличихме всички наши у...
20:11 | 06 Юли 2020 г.

Техническият университет в София обяви първото кла...

20:11 | 06 Юли 2020 г.
Със заповед на ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов бе обявено първото класиране на кандидат-студентите, приети з...
19:49 | 06 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева помогна на младо семейство, катас...

19:49 | 06 Юли 2020 г.
Кортежът на председателката на парламента Цвета Караянчева е оказал първа помощ на младо семейство с малко дете, което е претърпяло инцид...
19:46 | 06 Юли 2020 г.

Министерство на културата ще финансира творечски п...

19:46 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проект...
19:38 | 06 Юли 2020 г.

Започна проверка за смъртта на медика от Спешна по...

19:38 | 06 Юли 2020 г.
Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, пред...
Домашно насилие
19:26 | 06 Юли 2020 г.

Изверг блудства с непълнолетна при обир на апартам...

19:26 | 06 Юли 2020 г.
Днес, 06.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан Г. за това, че влязъл в чуждо жилище, като уп...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс