Данъчната реформа на Тръмп показа ясно, че той не е президент на малките бедни хора

Тя ще направи богатите още по-богати и ще удари лошо бедните и възрастните

Данъчната реформа на Тръмп показа ясно, че той не е президент на малките бедни хора
Източник: ЕПА/БГНЕС

Данъчната реформа на Тръмп показа ясно, че той не е президент на малките бедни хора

Още по темата

Коментар на Михаел Книге, кореспондент на Дойче Веле във Вашингтон

След цяла серия от конфузии, републиканците в американския Конгрес най-после постигнаха първата си голяма законодателна победа, прокарвайки данъчната реформа.

През идните месеци Тръмп и неговата партия несъмнено ще се хвалят, че са изпълнили най-важното си предизборно обещание, с което ще върнат величието на Америка. Но всичко това просто не е вярно, както отчетливо показват редица независими проучвания.

Защото данъчната реформа ще доведе най-вече до едно: ще направи богатите още по-богати. Според проучване на независимия Tax Policy Center, през 2027 година, когато трябва да приключи данъчната реформа, единият процент най-богати хора в САЩ ще са получили 82% от парите, които се освобождават в резултат от данъчните облекчения.

Но нещата не се изчерпват само с масивните данъчни облекчения, от които ще спечелят концерните, богаташите и семейство Тръмп. Един аспект на реформата, оставащ често пъти в сянка, особено осезаемо засяга долната средна класа и бедните, които и без това не печелят кой знае колко от данъчните облекчения: отпадането на един важен елемент от системата за здравно осигуряване, известна като "Обамакеър" (на името на президента Обама). 

Става дума за паричната глоба, налагана досега на онези, които отказват да се осигуряват. Без приходите от тези глоби вноските на здравно осигурените сериозно ще се повишат, а според оценката на Конгреса, 10 милиона души ще изпаднат от системата за здравно осигуряване.

Пределно ясно е, че подобно развитие ще постави под въпрос цялата конструкция "Обамакеър". Въпреки многобройните проблеми, въведената от Обама здравна осигуровка даде достъп на милиони американци до здравни услуги. Републиканците обаче отдавна искат да я премахнат и с данъчната си реформа постепенно се приближават до тази цел.

Законът засяга средния американец и по още един показател, който често остава извън полезрението. Според редица оценки, през следващите десет години данъчната реформа ще отвори в бюджета нова дупка от над 1 трилион долара (1 000 000 000 000 долара).

И същите тези политици, които в момента подкрепят данъчната реформа, изведнъж ще започнат шумно да настояват за драстични съкращения на разходите, за да се намали бюджетния дефицит - съкращения, които ще засегнат най-вече бедните и възрастните.

Данъчната реформа окончателно слага точка на баснята, че Тръмп бил адвокат на малките хора. Разбира се, тази басня от самото начало не беше нищо повече от обикновена примамка. Днес обаче и последният човек вече разбра за какво точно се застъпва Тръмп.

Също толкова очевидно е, че - независимо от всички противоположни твърдения - Републиканската партия се ползва с подкрепата на големите концерни. Да, това не е някаква особена новина.

Многозначителен обаче е фактът, че републиканците, които открай време ратуват за стриктна бюджетна дисциплина, сега изведнъж изхвърлиха това свое убеждение през борда и гласуваха един закон, който ще задълбочи бюджетния дефицит.

И накрая: за опозиционната Демократическа партия законът сервира като на тепсия шанса за успех на следващите избори за Конгрес, а по-късно - и за президент. Вредният закон може да бъде отменен с най-обикновено гласуване в Конгреса.

И ако получат мнозинство там, демократите ще трябва да подготвят реалистичен план за подпомагане на трудовото население. Тъкмо това е сега задачата на Демократическата партия, която след поражението срещу Тръмп сякаш все още си ближе раните. 

Етикети: Доналд Тръмп
Плюшено мече
21:42 | 04 Юли 2020 г.

Дете на 4 години с COVID-19 в с. Голямо Ново

21:42 | 04 Юли 2020 г.
Направени са PCR тестове на контактните със семейството, заразено с коронавирус в търговищкото село Голямо Ново. Сред новозаразените ...
21:37 | 04 Юли 2020 г.

Мащабна операция срещу детската порнография в Итал...

21:37 | 04 Юли 2020 г.
Италианската полиция извърши мащабна операция в 15 региона срещу лица, заподозрени, че са замесени в детска порнография, предаде ДПА. ...
21:33 | 04 Юли 2020 г.

Иззеха над 2 тона нелегална ракия в Пловдив

21:33 | 04 Юли 2020 г.
Полицията е иззела над 2 тона нелегален алкохол от избените помещения на 62-годишен мъж в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР Пловдив.  ...
Проф. Тодор Кантарджиев
21:26 | 04 Юли 2020 г.

Проф. Кантарджиев: Изпуснахме инфекцията от COVID-...

21:26 | 04 Юли 2020 г.
У нас циркулират 35 щама на COVID-19, обяви пред БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативни...
21:22 | 04 Юли 2020 г.

Прокуратурата изелезе с още данни за акцията срещу...

21:22 | 04 Юли 2020 г.
„Профилите на магистратите, които са ангажирани с разследванията срещу обвиняемия Васил Божков, съдържат освен техни лични данни ка...
21:08 | 04 Юли 2020 г.

Д-р Борислав Цеков: Причините за профанизацията на...

21:08 | 04 Юли 2020 г.
Една от основните причини за профанизацията на политическото, която наблюдаваме от много години е синдрома на социалната мрежа. Това съоб...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Другото лице
 • 07:25
  "Имате думата" с Александър Владимиров - избрано
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано