Проф. Динко Динков: Европа се връща с цял век назад с национализмите и егоизмите си (ВИДЕО)

Живеем в интересни времена, а това е проклятие, добави в Денят на живо проф. Искра Баева

Проф. Динко Динков: Европа се връща с цял век назад с национализмите и егоизмите (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Проф. Динко Динков: Европа се връща с цял век назад с национализмите и егоизмите (ВИДЕО)

Европа и в частност ЕС отново се връща в лоното на великата европейска национално-държавна идея, допринесла много за успехите на Европа, но която е създала и много проблеми. Това заяви в предаването "Денят на живо" преподавателят по международни отношения проф. Динко Динков, обобщавайки процесите, които вървят на континента.
В студиото на Канал 3 гостуваха също историкът проф. Искра Баева, бившият вицепремиер Зинаида Златанова и дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър. Те анализираха процесите в Европа и в Европейския съюз през 2017 г.
 
"Един от бащите-основатели (на ЕС) Жан Моне още между двете световни войни стига до извода, че докато има суверенитет, ще има войни", посочи проф. Динков, според когото Европа трябва да се върне към идеите, които са доказали че работят.
 
"Бих обърнал внимание, че 2017 г. беше юбилейна за ЕС - отбелязахме 60г. от подписване на Римските договори, утвърдили на практика един принципно нов модел  на  обществено развитие", припомни  той.
 
"И това беше добър повод да се замислим не само за настоящето, но и за бъдещето, като отчитаме кое обуслови дълго продължилите успехи на този интеграционен модел от 50-те години насам. Няма да се съглася с постановката във въведението, че остарелите идеи не работят.
 
Не съм сигурен, че се обръщаме към доказалите че работят идеи, ние ги забравяме, ние ги пренебрегваме. Мисля, че това е един от проблемите на ЕС на сегашния исторически етап, защото много се отдалечихме от идеите на бащите-основатели. Аз мисля, че там е проблемът. 
 
Суверенитетът е един от основните атрибути на великата европейска национална идея - Европа е понесла много злини от претворяването на национално-държавната идея.
 
И отново на сегашния исторически етап наблюдаваме вихренето на какви ли не национализми и национални егоизми, и затъваме в едно блато, и Европа се връща цял век назад, като че ли пренебрегвайки постиженията на политическата мисъл от 20-ти век", изтъкна проф. Динков.
 
"Мисля, че няма нещо, което нещо да не ни се е случвало вече, циклично се повтаря нещо, което в повечето случи сме видяли - и национализма, и популизма, и други явления", добави Зинаида Златанова, бивш вицепремиер. "Въпросът е, че светът е малко по-друг и тук е важно как ще отговори Европа на тези стари-нови предизвикателства, пред които се изправя".
 
"Живеем в интересни времена, с добавката, че това е проклятие, а не пожелание", заяви историкът проф. Искра Баева. 
 
"Ние можем да осъждаме национализма, националната идея и суверенитета, но не можем да ги прескочим. Защото това е тенденцията и ние живеем в държави, които са възникнали като национални държави и които силно държат на суверенитета си", продължи проф. Баева.
 
"И мисля, че не случайно тази тема бе толкова остро поставена в новоприетите членки на ЕС. Тъй като след като са били в един продължителен период от време - почти половин век, с ограничен суверенитет, те се опитват, връщайки се обратно в Европа, да заложат на суверенитета си и мисля, че не е възможно само с осъждане и само с думи да променим този процес.
 
По-добре да си отворим очите за реалностите - те са такива, и от гледна точка на тези реалности да помислим за реформа на ЕС. Зная, че най-добрият вариант е ЕС да върви към федерализация, към превръщане в едни Европейски съединени щати, но не мисля, че това е реалистична перспектива, не мисля, че е възможно.
 
Защото да не забравяме, че единственият такъв успешен модел - САЩ, те започват като колония със сериозен противник в лицето на метрополията - Великобритания, и те се обединяват в тази обща борба.
 
Сега сме в различна ситуация, тъй като както големите, така и малките държави в Европа имат различно минало, различни геополитически интереси, в момента и различни икономически интереси, и ако вървим към ограничаване, потискане на суверенитета, това ще трябва да стане за сметка на някои от тези интереси. Което по-скоро може да изроди единството, отколкото да го подпомогне."
 
Зинаида Златанова отбеляза, че в момента въобще не е уместно да се говори за подобен тип интеграция - Европейски съединени щати. "Още повече, че скоростите на интеграция на различните държави се разминават все повече и повече, и не можем да говорим за толкова дълбока интеграция, при положение, че много от държавите започват  да изостават - къде по невъзможност, къде по нежелание да се интегрират в политическите или икономическите структури.
 
Една такава държава е България, за съжаление. Благодарение на кризите в Европа - икономическата, мигрантската, се задълбочи национализмът и всичко останало.
 
От друга страна основният дебат, който предстои следващата година, е за реформата в еврозоната към по-голямо задълбочаване. Тоест глобализацията си иска път към интеграция, иначе Европа не е конкурентна. Тук е въпросът за политиците: как ще комбинират настроенията на избирателите с необходимостите, за да може Европа да продължи да бъде глобален играч", отбеляза Зинаида Златанова.
 
Дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър, видя лек повод за оптимизъм във факта, че в периода на "мъртво вълнение и дълбочинни процеси, които се развиват в Европа", в Евросъюза започват дебати за бъдещето му.
 
"Това, което се случва, е че ЕС стартира, слава Богу, един диалог за своето бъдеще, който сам по себе си е позитивен, без още да е приключен - това тепърва предстои", посочи Любомир Кючуков.
 
Той обаче констатира, че "тържествата послучай отмирането на крайнодесния национализъм са били преждевременни".
 
"Резултатите от изборите в Холандия, във Франция сами по себе си дадоха повод за подобен оптимизъм, но те не решиха генезиса на проблемите. И трето, най-важното, според мен: в Европа по-скоро текат, както на ниво национална държава, така и на ниво Европейски съюз, доста силни центробежни процеси".
 
Целият дебат по темата "Европа на промените" - вижте във видеото:
 

Етикети: Денят на живо
Костадин Ангелов
09:29 | 02 Декември 2020 г.

Очаквайте НА ЖИВО: Представяне на Националния план...

09:29 | 02 Декември 2020 г.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният дирек...
Пожар в Хонконг
09:24 | 02 Декември 2020 г.

Обвиниха капитан на кораб в 34 непредумишлени убий...

09:24 | 02 Декември 2020 г.
Капитанът на плавателен съд, унищожен от пожар миналата година край Калифорния, е обвинен в 34 непредумишлени убийства на моряци от екипа...
Искрен Веселинов
09:11 | 02 Декември 2020 г.

Искрен Веселинов: Не искаме смяна на името на РС М...

09:11 | 02 Декември 2020 г.
"Страстите в България се успокоиха, а гражданите подкрепят позицията ни за Северна Македония. Страстите в съседката ни не са спирали...
Почистване на пътищата 4
09:01 | 02 Декември 2020 г.

Шофьор на камион изостави 56 мигранти в снега край...

09:01 | 02 Декември 2020 г.
Петдесет и шестима мигранти бяха оставени край път в югоизточна Германия в студено и снежно време, което накара местен жител да се обади ...
д-р Александър Симидчиев
08:55 | 02 Декември 2020 г.

Д-р Симидчиев: Това, че човек повторно боледува, н...

08:55 | 02 Декември 2020 г.
"Това, че човек повторно боледува, не значи, че се е заразил повторно. Има вариант този вирус да седи по-дълго време в организма и ч...
Радостина Александрова
08:48 | 02 Декември 2020 г.

Вирусолог: Повторно заразяване може да се случи 35...

08:48 | 02 Декември 2020 г.
"Няма данни, че коронавирусът е станал по-смъртоносен, просто има по-активно разпространение". Това заяви пред БНТ вирусологът ...

гледай на живо

02.12.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини