НПО-то с анкетата: Вие знаете ли колко ще струва, ако не е през училищата?

Децата трябвало да попълнят въпросника за сметките за отопление с помощта на родителите

Лияна Аджарова
Източник: Интернет

Лияна Аджарова

"Вие знаете ли колко ще струва, ако анкетата се направи по друг начин?!" - така отговори изпълнителният директор на Енергийна агенция-Пловдив, Лияна Аджарова, на въпроса защо не са наети безработни или пенсионери за анкетьори в допитването за отоплението на домакинствата в София във връзка със замърсяването на въздуха, а се използват малките ученици, за да отговорят родителите им. И по този начин даде да се разбере, че целта е допитването да излезе безплатно.

Тя поясни, че нейното НПО изпълнява нискобюджетна обществена поръчка на Столична община с допитването на 6000 домакинства с какви енергийни източници се отопляват, какви сметки плащат и какъв е доходът на член от домакинство на месец. Целта е да се подобри качеството на въздуха. Анкетата е от декември и се раздава на децата от втори до пети клас в 83 училища. Въпросниците са раздадени от РУО-София на директорите на училищата. Децата ги връчват на родителите си за попълване и връщат анкетата обратно в училището, което ги събира и предава на Енергийна агенция-Пловдив.

Аджарова, чиято организация се занимава с разработване на общински програми за подобряването на качеството на въздуха, с енергийна ефективност и с лобиране за ВЕИ, коментира, че починът е взаимстван от други замърсени европейски градове, като Милано, където също се използвали децата и училищата за анкетите. По думите й, това възпитавало децата отсега на екология - какви горива и енергийни източници да използват.

По-рано от агенцията разкриха, че такива анкети вече са провели в Пловдив, Смолян, Хасково, Бургас и други градове, отново през училищата и през малките ученици. От думите на изпълнителя на програмата за подобряване на качеството на въздуха в столицата стана ясно, че всъщност анкетата не била предназначена за родителите, а за децата, но да я попълнят с тяхна помощ.

Като майка на петокласник, получила анкетата, и председател на Обществения съвет в училището му, си позволих да й задам въпросите, които повечето родители биха отправили:

- Защо използвате децата за тези анкети?
- Това е една добра европейска практика, която се използва от много европейски градове. Има и научни публикации, именно чрез училищата, методиката е свързана с познание в кои квартали какви горива и какви количества се използват.
- Тук говорим, че в училище нямате право да развивате друга дейност извън образователната.
- Как да нямаме право! Това е и образователна дейност.
- Не е образователна дейност, защото детето няма да се образова от анкетата, а ще види, че то живее с по-малко пари от другото дете.
- Това е един от въпросите, на които, който иска, може да не отговори. Както анкетите са анонимни. Учениците не сравняват помежду си доходите...
- Как е анонимна, там пише - клас, улица, номер?
- Няма да се пише, много просто. Няма име, адресът може да е всякакъв. Никой не се интересува. Тук се обработват данни, за да се получи някаква агрегирана информация, а никой не се интересува от индивидуалната информация.
- Нямам против анкетата, а против това да се използват децата за анкетата. Просто не е редно.
- Ама Вие даже не сте се интересували дълбочинно да вникнете в анкетата и в нещата, а си пишете, каквото си искате.
- Напротив, прочела съм въпросите. Моето дете е в пети клас.
- Добре, Вашето дете може да не я попълва.
- Ама нали се попълва от родителите, а не от децата?
- Попълва се с помощта на родителите. Това е целта, по този начин се въвличат и родителите да се замислят над всичките тези въпроси, които са от такава важност за цялото общество.
- Децата ли трябва да попълват анкетата?
- Децата заедно с родителите си, те не могат съвсем сами.
- Така ли? Аз разбрах, че родителите трябва да я попълнят и да я върнат.
- Не, децата с помощта на родителите си.
- Защо едно дете трябва да знае с какви пари на месец живее семейството?
- Добре, няма да го попълни, това, което не иска, няма да го попълни, няма драма тук.

Полиция
14:48 | 08 Юли 2020 г.

Полицията проведе акция в 28 населени места в Ямбо...

14:48 | 08 Юли 2020 г.
Специализираната полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, под наблюдение на Прокуратурата, е проведена вчера (7 юл...
д-р Диана Христова
14:47 | 08 Юли 2020 г.

Как да различим алергиите от вирусите и да ги преб...

14:47 | 08 Юли 2020 г.
В световния ден за борба с алергиите – кои са най-често срещаните им проявления през лятото?; В предаването "Социална мрежа&qu...
Пътни знаци
14:38 | 08 Юли 2020 г.

Вандали събарят пътни знаци с колите си в Дупница

14:38 | 08 Юли 2020 г.
Полицията в Дупница издирва вандали за събарянето на 8 пътни знака през изминалата нощ в града, съобщава „Фокус“. В рамки...
Владимир Савов
14:29 | 08 Юли 2020 г.

Предложиха Владимир Савов за зам.-председател на К...

14:29 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Савов е единственото предложение към момента за поста на нов зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН), научихме от...
14:28 | 08 Юли 2020 г.

31-годишен моторист се бори за живота си след жест...

14:28 | 08 Юли 2020 г.
Млад мъж е настанен с опасност за живота в МБАЛ "Света Анна", след като катастрофира с мотора си в Девня, съобщават от пресцент...
14:25 | 08 Юли 2020 г.

"Денят на живо": Как вирусите се превръщат в двига...

14:25 | 08 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ВИРУСЪТ – ДВИГАТЕЛ НА ПРОГРЕСА   ...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа