Проф. Димитър Иванов: Премиерът Борисов се движи в правилната посока за Турция

Българите не са готови да приемат пола като социална, а не като биологична категория, смята още анализаторът

Проф. Димитър Иванов
Източник: Канал 3

Проф. Димитър Иванов

- Има ли нещо смущаващо в случая със самоубийството на обвинения за разстрела в Нови Искър?

- Аз не съм криминалист, това са особен вид престъпления и без информация какво да коментирам. Но генерално ме смущава цялостната организация на операцията. Нарушават се принципи на оперативната работа - секретност, конспиративност, прекалено много шум се вдига, прекалено много лица дават изявления. Суматоха настъпи с участието на журналистите, които се смесват с полицейските сили. И това някакси дезинформира обществото или поне го информира в различни посоки.

Второто, което е, при всяка оперативна комбинация първо се издигат определени версии и започва методически да се работи по няколко версии. В случая започна да се работи само по една версия и се налагаше само тя.

- Тази, че убийството е от ревност.

- И трето. Започна още от началото да се чувства разнобой в изказванията на ангажираните институции. Но в края на краищата, всяка работа, която завърши добре, е добра. Да се надяваме, че в случая са уцелили правилната версия и се движат по нея. Какво ще излезе, не мога да гадая. Би било непрофесионално, ако се опитам да коментирам неща, за които нямам достатъчно информация.

- Тоест, може да се е самоубил със заглушител?

- Това няма значение дали е със заглушител, или без заглушител, защото самоубийството е акт на отчаяние, на безизходица, с какво се извършва вече, няма значение. Още повече, че ако той е ползвал същото оръжие със заглушител, значи той си го носи постоянно със себе си със заглушител.

- А в България има ли начин толкова бързо да се направи ДНК-експертиза - за 24 или за 48 часа?

- Според мен не може. Това е една от слабите страни, поне на изявленията, които се правят. Толкова бързо... Те твърдят за 19 експертизи. Но пак Ви казвам, не се наемам да коментирам, защото нямам достатъчно информация и не съм компетентен като профил в тежките криминални престъпления. Но слабостите в издирване на лица от престъпния контингент са налице. Тази дейност в МВР трябва да се подобри, а не органите да се движат след събитията.

- Вие сте експерт по национална сигурност. И от тази гледна точка ми е интересен коментарът Ви за голямото събитие от вчера с откриването на реставрираната църква в Истанбул и посланията на Бойко Борисов и Реджеп Ердоган?

- Вън от прекалено приповдигнатия тон при отразяването в медиите, това е един положителен акт. Турция и България са съседи, Турция е силна и важна държава за нас и за целия регион на Черноморието и на Балканския полуостров. И всъщност посоката, по която се движи премиерът Борисов, е правилната. Точно така трябва - с баланс, с добра дума, с опит за анагажиране на другата страна към общите проблеми на сигурността, на борбата с тероризма. Така че, тук тактиката на министър-председателя е правилна.

- Има ли някакво притеснение от намеците в изказванията на домакините какво биха могли да ни поискат за тоя жест на прекрасно реставрираната Желязна църква?

- Този въпрос има две страни. Единият е чисто религиозният. Ние знаем голямата привързаност на президента Ердоган към твърдия ислямизъм, включително и в неговите не само верски, но и светски проявления. Втората страна обаче е да гледаме на религиозните паметници като на паметници на културно-историческото наследство и това е положително. И не би имало нищо лошо, ако ние със съвместни усилия с турската държава възстановим или поддържаме паметници на културно-историческото наследство от ислямския период в България. Това не са само джамии - това са мостове, хамами, медресета /б.ал - бивши училища за подготовка на мюсюлмански духовници/.

- Вероятно бихме могли да се засрамим в това отношение, защото църквата "Св. Стефан" е наистина блестяща, много средства са хвърлени в енйното възстановяване.

- Бившият министър Вежди Рашидов обяви, че ние сме възстановили джамията в Стара Загора, в известен смисъл и джамията в Пловдив. Преди години беше реставрирана Томбул джамия в Шумен, която е една от най-големите джамии в европейската част, мисля, че е втората след одринската. Това са ценни обекти и трябва да се поддържат.

- Вас изненада ли Ви нещо в словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и дали управляващите не се загубиха в превода?

- По принцип изказванията на Ахмед Доган са от такъв характер, че в тях да има няколко пласта и всяка от страните, в зависимост от своя интерес, да ги тълкува в своя полза. В случая той просто направи една политическа изява в края на годината, а всъщност от тази му реч, за разлика от предишни, няма да последва нищо реално, още повече, че стана ясно, че ДПС ще подкрепи вота на недоверие, който инициира БСП. Няма фундаментален характер изказването на Доган, освен призива му към бившите разколници от партиите на Касим Дал и Лютви Местан, редовите, да се върнат към Движението за права и свободи. Всъщност, това е послание, което има вътрешнопартиен и вътрешноетносен характер.

- Очаквате ли да се върнат?

- Определена част от тях - да, ще се върнат, тъй като не виждат перспектива за себе си в другите две структури. Местан, въпреки външната помощ от Турция, не успя да реализира политическия си замисъл. И ще ги приемат, защото идват местни избори, а всеки се бори за електорат. Още повече, че ГЕРБ настъпва в смесените региони и откъсва тези общини от влиянието на ДПС, а те са заинтересовани да си върнат избирателите.

- Вие съгласен ли сте с констатацията на Доган, че няма алтернатива на управлението в момента и че опозицията не е готова за това?

- По-скоро опозицията не е готова и това се вижда, въпреки недоволството от управлението на ГЕРБ. В политиката има един синдром на омръзването - колкото и добре да управляваш, колкото и добре да се представяш, когато това е продължително време, омръзваш на хората. Едни и същи лица, едни и същи думи, едни и същи обещания, така че процесът е обективен. Но проблемът в опозицията, и по-специално в БСП, е липсата на комплекс от политики, които да бъдат предложени - в социалната сфера, в икономическото развитие, във външната политика и липсата на екипи, които да осъществят тези политики, когато дойдат на власт. Тъй като едно е да си в опозиция, съвсем друго е да си на власт. Когато си на власт, трябва да имаш ясна идея и да можеш да я провеждаш на практика.

- Като заговорихте за политики, в момента БСП е обвинявана в непоследователност по отношение на Истанбулската конвенция - че първо е била за бързата ратификация, а сега се обяви, че ще гласува против нея в парламента.

- Не са били, никога не са били за ратифицирането. Няколкото там, трима-четирима евродепутати от ПЕС, са гласували в европарламента, но това не е официална позиция на Българската социалистическа партия. БСП не е имала досега официална позиция. Едва сега Изпълнителното бюро чрез Корнелия Нинова обяви позицията си, но тя предстои да бъде утвърдена на Национален съвет, тъй като той е легитимният орган.

- А Вас смущава ли Ви това, което притесни националистите, а и много други хора, от неща като "третия пол", които не присъстват като формулировка, но все пак са загатнати?

- Ами щом са загатнати, значи присъстват. И всъщност, ако нещо ме смущава, това е неяснотата в текста на предложената конвенция. Тя трябва да е по-конкретна и да е съобразена с различните цивилизационни модели и с ценностите на тези модели. Никой не е задължен да възприема механично и без обсъждане чужди модели на поведение.

Защото специално по този въпрос за половете, за джендър организациите, един е манталитетът на англосаксонския цивилизационен модел – на Северна Европа, друг е манталитетът в Южна Европа, трети е в Азия, четвърти е в Русия. И затова, от неяснотата на конвенцията, от двузначието, с което може да се тълкува, произтичат и тези различни тълкувания, които стават повод за конфронтация вътре в обществото. Аз мисля, че нашето общество не е готово да приеме тълкувание за пола като социална категория, а не като биологична.

Милош Крушчич
01:30 | 06 Юли 2020 г.

Милош Крушчич пред Канал 3: Футболистите плакаха з...

01:30 | 06 Юли 2020 г.
В ексклузивно интервю за Канал 3, бившият треньор на ЦСКА Милош Крушчич опроверга слуховете, че е щял да бъде заменен на поста си от Стам...
21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс