Явор Куюмджиев: Няма губеща АЕЦ в света, всички са безобразно печеливши (ВИДЕО)

Време е правителството да вземе важни решения тази година, каза проф. Атанас Тасев в Денят на живо

Явор Куюмджиев: Няма губеща АЕЦ в света, те са безобразно печеливши
Източник: Канал 3

Явор Куюмджиев: Няма губеща АЕЦ в света, те са безобразно печеливши

Още по темата
На света няма такова животно като губеща ядрена електроцентрала, навсякъде те са безобразно печеливши, каза в "Денят на живо" бившият. зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. Той и другият гост - енергийният експерт проф. Атанас Тасев, се обединиха категорично около перспективата за изграждането на АЕЦ Белене.
 
И двамата обаче изрично подчертаха, че решението за строежа  е изцяло политическо.
 
"Никой не казва (в доклада на БАН за АЕЦ Белене) дали това задължително трябва да се строи или не. Всички сценарии са построени върху допускания, но решението остава политическо", каза Явор Куюмджиев, който се обяви за твърд привърженик на проекта АЕЦ Белене.
 
"Не заради заради куфарчетата и вагоните с рубли, а защото България трябва да бъде енергийно независима. А и в света няма такова животно като губеща ядрена електроцентрала.
 
Участвал съм в строеж на АЕЦ и точно същите процеси ги наблюдавах и в чужбина тогава: и еколози скачаха, създаваха се протестни движения на майки. Но всички АЕЦ са безобразно печеливши, така е в цял свят", подчерта Явор Куюмджиев.
 
Той добави, че който предложи най-изгодните условия за изграждането, трябва да спечели след търг. "Има търг и който подготви най-изгодни условия, той печели - ако ще да е от Патагония", заяви бившият зам.-министър от правителството на Сергей Станишев.
 
По повод опасенията, че покрай АЕЦ Белене България можела да се окаже прекалено зависима от Русия, проф. Атанас Тасев каза: "Няма независима страна в света, има различни степени на зависимост и въпросът е дали тази зависимост може да се управлява като риск. И той може да се управлява, защото битката за АЕЦ е най-вече битка за горивото".
 
Проф. Тасев сподели, че идната седмица е на посещение в Лондон, където предстои среща на потенциален инвеститор с "Росатом". "Инвеститорите не са се отказали. Но това е политически въпрос: политическо беше решението за спирането, политическо ще е и решението за изграждането на АЕЦ Белене", изтъкна проф. Тасев.
 
"Какво ще говорим ние или БАН няма значение, значение има какво ще каже МС".
 
Явор Куюмджиев прикани: "Да се обединим, да чуем какво казват умните хора - да имаме независима енергетика, да имаме ток догодина."
 
А проф. Тасев допълни: "Ние сме най-умни, но не строим (АЕЦ). А Турция строи, Румъния строи, Унгария строи. По-добре както казват старите майстори: по-добре е да остане, за да стане. Във всички сценарии на доклада на БАН България си остава износител на енергия. Време е за вземане на важни решения тази година".
 

Целият разговор с двамата енергийни експерти - във видеото:

Етикети: Денят на живо
Левски Славия
19:49 | 04 Юли 2020 г.

Славия отново шокира Левски на Герена

19:49 | 04 Юли 2020 г.
Славия постигна втора поредна победа срещу Левски на стадион „Георги Аспарухов”, след като надигра „сините” отнов...
18:49 | 04 Юли 2020 г.

Ангелкова: България не е уведомена от Гърция, че щ...

18:49 | 04 Юли 2020 г.
 България не е уведомена от Гърция, че ще затворят граници. Това каза в предаването на Канал 3 "Офанзива с Любо Огнянов&qu...
18:35 | 04 Юли 2020 г.

С дарението от Делян Пеевски: Финализираха проекта...

18:35 | 04 Юли 2020 г.
Проектът, с който гората на Црънча ще се превърне в парк благодарение на дарението на Делян Пеевски вече е готов. Още в понеделник главни...
\
18:14 | 04 Юли 2020 г.

Иван Хиновски: Проектът АЕЦ „Белене” не може да се...

18:14 | 04 Юли 2020 г.
"За мен става все по-ясно, че проектът АЕЦ „Белене” не може да се реализира. Това е един много сложен проект, който изис...
\
17:41 | 04 Юли 2020 г.

Ваня Григорова: Гладни бунтове няма да има, не защ...

17:41 | 04 Юли 2020 г.
"Гладни бунтове няма да има, не защото няма гладни хора, а защото няма да има бунтове", заяви икономистът Ваня Григорова в пред...
17:41 | 04 Юли 2020 г.

Димо Гяуров: Прокуратурата не ни дава цялата инфор...

17:41 | 04 Юли 2020 г.
Аз мисля, че няма нищо изненадващо и българското общество е свикнало да чува подобни новини ако не от България, то поне от останалите евр...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 20:20
  Имате думата
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива