Репортерката на Канал 3 Снежана Хитова срещу хиените на прехода (ВИДЕО)

Една млада журналистка показа, колко фалшиви са мантрите на Донев, Прокопиев и Дончев за свободата на медиите

гонят журналисти от сбирка за медиите
Източник: Канал 3

гонят журналисти от сбирка за медиите

Коментар: БЛИЦ (заглавието е на Канал 3)
 
Още от древността хората са възприемали хиените като лукави и лакоми, но и страхливи същества. Характерно за тях е стадният начин на живот и грозно издаваните звуци, приличащи на подигравателно хихикане.
 
На нищо по-различно от стадо хиени не приличаше сборището, което в сряда се беше събрало в лъскавия петзвезден хотел в центъра на столицата, за да претендира, че “свободата на словото” у нас е било застрашено.
 
До болка втръсналото клише, което вълнува единствено тях самите. И едва ли е нужно да им се обръща чак толкова внимание, ако с арогантното си поведение, страхливите поединично, но смели в стадо, не потвърдиха всичко, което в последните година-две безцеремонно отричаха.  

гонят-журналисти-от-сбирка-за-медиите1

Иво Прокопиев честити Новата година на репортерката от Канал 3 Снежана Хитова, но миг след това бяга от въпросите

Представянето на пасквила за “свободата на българските медии” не беше нищо по-различно от трета сбирка на т.нар. задкулисен кръг “Арго”. За първи две, провели се през лятото и есента на 2016 г., разбрахме от скандалните стенографски записки, станали публично достояние малко след извънредните парламентарни избори миналата година.

Сигурно, за да не разбере обществото отново как задкулисно се инженерстват политически хибриди, планират се протести, спускат се “опорни точки” до поръчкови “журналисти”, този път идеолозите на задкулисието решиха да вдигнат завесата. Само привидно, разбира се. Приватизаторите на морала, за пореден път наговориха куп внушения, манипулации и клевети, че дори не е нужно да бъдат опровергавани.  

гонят-журналисти-от-сбирка-за-медиите4

Огнян Донев не пожела да коментира делото за неплащането на 63 млн. лв. данъци

Единственото различно този път бе, че вместо провалените им политически номинали, на сцената се появиха лично кукловодите на Прехода Прокопиев, Донев, Дончев. За да потвърдят това, което беше ясно още отпреди една година, когато отричаха, че заедно се опитваха да инженерстват ГМО-коалицията “Да, България”, за да получат парламентарно представителство и властови постове.

Но темата сега са медиите и тяхната (не)свобода. Една млада репортерка, името й е Снежана Хитова, съпроводена от камерата на “Канал 3”, всъщност показа колко откъснати от реалността са хора, които докато говорят за плурализма в медиите, всъщност го потъпкват.

Цензорите на морала са същите, които вече две десетилетия се опитват да скъсат опашката на миналото си, което пази тайните за криминалното забогатяване. Достатъчно бе човек да гледа как току-що деклариралите, че не се страхуват и заедно ще са по-силни от всякога, кукловоди бягаха като подплашени хиени от микрофона на търсещата отговори добронамерена репортерка.

Смелостта на този млад журналист контрастираше със страха от истината на Прокопиев, Донев и Дончев и особено силно с арогантността на Галя Прокопиева, която дори не посмя да извърти поглед към опитващата се да разбере повече за случващото се зад тежките врати на залата репортерка. Да си говорил за нуждата от свободни медии, но предварително да си повикал само собствените си или удобни на теб “журналисти” от мейнстрийм телевизии, сайтове и радиа, чиято редакционна политика контролираш, няма как да те направи борец за справедливост.

Снежана Хитова се изправи срещу три хиени и ги накара да побягнат, както техните събратя от африканските савани бягат, когато попаднат на пътя на някоя лъвица.

гонят-журналисти-от-сбирка-за-медиите3

Сашо Дончев и охраната му напуснаха през задния вход сбирката в 5-звездния софийски хотел

От какво, всъщност, бягаха тримата олигарси ли? От истината за собствената им несъстоятелност. Тримата издават медии, които съществуват извън всякаква пазарна логика. Сайтове и печатни издания, които отдавна да бяха фалирали, ако всъщност не се използваха като бухалки и успоредно с това за щитове срещу усилията на държавата да осигури върховенство на закона. Изданията на Иво Прокопиев – “Дневник” и “Капитал”, не биха могли да съществуват без абсолютно непрозрачното и корумпиращо журналистическата професия финансиране от компрометираната фондация “Америка за България”.

Същото се отнася до сайта на Стоянка Георгиева “Медиапул”. Сам Огнян Донев призна, че финансира сайт и едноименно списание “Клуб Зет”, на които е забранил да пишат за неговия основен бизнес – фармацията, т.е. производството и търговия с лекарства. Ще отрази ли някога поръчковото сайтче на Донев обективно случващото се в съдебната система, при положение, че е подсъдим за неплащането на 63 млн. лв. данъци. Горе-долу същата е ситуацията с малотиражния вестник на Сашо Дончев “Сега”, който отдавна е изгубил своята аудитория и в интернет. Общото между въпросните издания, освен, че служат вкупом като инструмент за натиск върху трите останали власти и най-вече се употребяват от собствениците им за пропаганда срещу неудобната им прокуратура, е че те са всичко друго, но не и медии.

Това са фабрики за производство и мултиплициране на манипулации, инженерстване на политически ГМО-та, политически и институционален рекет, очерняне на биографии, клеветнически кампании срещу икономически конкуренти, ерозиране на общественото доверие в институциите, подмяна на историята и ценностната система на народа. Нима ще прочетете в “Капитал” или “Дневник” истината за приватизацията на 33% от държавния дял в трите ЕРП-та, извършен с активната роля на бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, чиито действия Прокопиев отрича да е дирижирал, макар тримата да са обвиняеми именно за продажбата на миноритарния пакет на едно от електроразпределителните дружества.

Ще разберете ли истината от изданията на Прокопиев за заграбването на “Каолин”? Толкова ще я разберете, колкото ще прочетете от сайта “Клуб Зет” за приватизацията на “Софарма”, “Софийски аптеки” и цената на лекарствата. Дали в-к “Сега” някога е правил задълбочен анализ за работата на Комисията за енергийно и водно регулиране или за пагубната роля за високата цена на природния газ, която са имали посредниците при транспортирането й от Русия до България?  Освен реклама на собствените им бизнес-начинания или този на техни съучастници, които често са по ръба на закона, а и отвъд него, в изданията на триото олигарси и присъдружните им “медии”, никога няма да чуете истината за нарушенията на монополисти като “Софийска вода”, например, нито за ощетяването на правата на потребителите и на българските производители от чуждите хранителни вериги или за използването на евтината работна ръка у нас от чужди компании.

Срещу тази цензура въпросните фабрики за “фалшиви новини” се ползват с лобистката подкрепа на чуждестранни организации, а и на отделни посланици, които напълно разбираемо защитават интересите на корпорациите, явяващи се водещи данъкоплатци, но не у нас, а в чуждата държава. Вместо обективност и истина за ситуацията в страната, Европа и за света, във фабриките за “фалшиви новини” ще откриете купища манипулативни и клеветнически материали за български предприемачи, български компании, въобще за целия национален капитал, освен, ако не е свързан с техни съдружници.

Тогава ще четете сапунени истории за успешни старт-ъпи. Но няма да знаете, че зад тези захаросани материали и успешни стартиращи компании, всъщност се крият схеми за източване на вноските на гражданите в частните пенсионни фондове.  

гонят-журналисти-от-сбирка-за-медиите5

Галя Прокопиева почти на бегом напуска тайната сбирка на поръчковите издания

Освен, че служат за манипулиране на общественото мнение по политически и икономически теми и въпроси, свързани със съдебната система, изданията на борците за (не)свобода на медиите са тези, които упорито водят поход срещу традиционните народни ценности и идеали, срещу българския дух и история. Като се започне от хибридното пропагандиране на нуждата от легализиране на хомосексуалните бракове, ратифициране на Истанбулската конвенция, защитата на “третия пол” и се стигне до декриминализиране на употребата на марихуана или нуждата държавата да се управлява от “грантови” НПО-та.

За хиените народните обичаи са отживелица, която трябва да бъде заклеймена и осквернена. Патриотичните каузи и идеали са обект на подигравка, а историята на 13-вековна България - обект на непрестанно посегателство и изкривяване.

Целта им е да инженерстват нова идеология, която да увлече масите, но не съумяват, заради това врещят, че все някои им пречи, заради това не спират да клеветят собствената си държава, с надеждата, че външни сили ще им осигурят служебно народната любов. За техен ужас, българите няма лесно да станат вегани, нито ще заобичат “третия пол”, още по-малко ще повярват на олигарсите, които в последните три десетилетия са ограбили държавата по няколко пъти.

Ефектът от третата сбирка на "Арго" ще е същият като от предишните две, приключил с политическото им капитулиране. Опитът им да употребят присъствието на голямо количество европейски чиновници и евролидери, дошли у нас заради историческата възможност, която България има като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, за да дестабилизират легитимните държавни институции или да си осигурят индулгенция срещу наказателни преследвания за престъпленията им, няма да успее.

 

Времената са различни и освен, че винаги ще са маргинално малцинство, макар и шумно, динамичните промени в Европа и света неминуемо ги правят неподготвени и неприспособими към новите предизвикателства и реалности, където националните ценности имат водеща роля. Защото Председателството ще отмине, резултатите от него ще имат ефект върху развитието на Стария континент за години напред, но няма да има и спомен от стадото хихикащи хиени, разбягали се при вида на една лъвица, в каквато всъщност олигархичните куловоди превърнаха една млада, но смела репортерка.

21:13 | 06 Юли 2020 г.

Искра Михайлова: ЕС засилва борбата с дезинформаци...

21:13 | 06 Юли 2020 г.
Създадохме Комисия за дезинформацията, която ще се занимава с въпросите свързани с COVID-19, както и тези за ЕС. Увеличихме всички наши у...
20:11 | 06 Юли 2020 г.

Техническият университет в София обяви първото кла...

20:11 | 06 Юли 2020 г.
Със заповед на ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов бе обявено първото класиране на кандидат-студентите, приети з...
19:49 | 06 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева помогна на младо семейство, катас...

19:49 | 06 Юли 2020 г.
Кортежът на председателката на парламента Цвета Караянчева е оказал първа помощ на младо семейство с малко дете, което е претърпяло инцид...
19:46 | 06 Юли 2020 г.

Министерство на културата ще финансира творечски п...

19:46 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проект...
19:38 | 06 Юли 2020 г.

Започна проверка за смъртта на медика от Спешна по...

19:38 | 06 Юли 2020 г.
Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, пред...
Домашно насилие
19:26 | 06 Юли 2020 г.

Изверг блудства с непълнолетна при обир на апартам...

19:26 | 06 Юли 2020 г.
Днес, 06.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан Г. за това, че влязъл в чуждо жилище, като уп...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс