Американски доклад: Русия влияе на България с мека сила, пропаганда и енергетика

Документът от 200 страници е поръчан от сенатора Бен Кардън

Американски доклад: Русия влияе на България с мека сила, пропаганда и енергетика
Източник: БГНЕС/колаж Канал 3

Американски доклад: Русия влияе на България с мека сила, пропаганда и енергетика

Русия има сериозно влияние над политиката, бизнеса и енергийния сектор на България, независимо че страната членува в Европейския съюз и НАТО, се твърди в американски доклад.

Той е съставен от служители на Сенатския комитет по международните работи на САЩ. Това стана първото мащабно изследване на стратегията и тактиката, използвани от Русия през последните две десетилетия, за намеси в политическите процеси в страните от Европа и САЩ, пише в преводен материал на руския военен портал "Военное обозрение“.

"Русия влияе на България, използвайки доминиращата си роля в икономиката на страната, най-вече в енергийния сектор, както и с помощта на пропаганда, развиване на отношения с различни политически партии и културни мероприятия. Тя влияе силно и на Българската армия, която продължава да разчита на оборудване от съветско време“, пише в доклада.

"Устойчивите исторически отношения между България и Русия правят страната уникална сред другите членки на ЕС и НАТО и изискват постоянна бдителност по отношение на ефектите от руското влияние в София“.

Документът, с обем над 200 страници, е наречен "Асиметрична атака на Путин над демокрацията в Русия и Европа: последствия за националната сигурност на САЩ“. Той е подготвен по инициатива на сенатора от Демократическата партия Бен Кардън.

Представяйки доклада, сенаторът заяви, че "докато президентът (на САЩ Доналд) Тръмп на практика бездейства, (президентът на Русия Владимир) Путин продължава да усъвършенства своя асиметричен арсенал и да търси възможности за подриване на демократическите и международните институции, създадени от Съединените американски щати и Европа през последните 70 години“.

В доклада се подчертава, че Москва влияе на България чрез мека сила и енергийната зависимост на балканската страна.

Българската социалистическа партия (БСП) продължава да поддържа добри отношения с Москва, а нейният председател Корнелия Нинова постоянно зове за отмяна на европейските санкции против Русия, се сочи в доклада.

Партия "Атака“ безспирно призовава за сближаване с Русия и се обявява против членството на България в ЕС и НАТО. Нейният лидер Волен Сидеров започна предизборната си кампания през 2014 година именно в Москва, се казва още в документа.

Също така, в текста се отбелязва, че правителството на премиера Бойко Борисов декларира пълната си подкрепа за членството на страната в ЕС и НАТО.

"Докато историята на българо-руските отношения се свързва с освобождението от османско робство, съвременните методи на влияние на Москва ще бъдат фокусирани към меката сила, енергетиката, както и политическото и културното влияние“, се подчертава в доклада.

В документа се цитират данни от изследване на неправителствената организация GLOBSEC, съгласно които около 70% от българите имат положително мнение за Владимир Путин, което е най-високия показател по въпроса за целия Европейски съюз.

В доклада се отбелязва и че България почти напълно зависи от руския петрол и природен газ. Страната разчита на руско гориво за АЕЦ "Козлодуй“, която произвежда около 35% от електроенергията в България.

В една от най-бедните страни на Европа, чието население е застаряващо, социалните фактори играят огромна роля за успеха на руските кампании в България.

С помощта на фонда "Руски свят“ ( "Руский мир“ ), правителството на Русия поддържа организации, които "партнирайки си с Руската православна църква, популяризират руския език и руската култура“. В България работят шест подобни центъра, се отбелязва в доклада.

Москва е използвала президентските избори през 2016 година, за разширяване на влиянието си в българската политика. В течение на предизборната кампания, тогавашният директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников посети България, където се срещна с Корнелия Нинова, се напомня в доклада.

Споменава се и за наличието на предполагаем стратегически документ, който е помогнал на кандидата на БСП да спечели изборите. Но, след като е станал президент, Румен Радев не спира да декларира подкрепата си за членството на странат в ЕС и НАТО, се подчертава в доклада.

Кремъл продължава да се меси във вътрешните работи на България и след президентските избори. Повече от 300 български интернет страници са разпространявали проруска пропаганда преди парламентарните избори, проведени през 2017 година.

"Тролове“, финансирани от Москва, също играят голяма роля за засилването на руското влияние в България.
Все пак докладът изтъква, че страната продължава да участва активно в мисиите на НАТО. Но остарялата военна техника, за чиято поддръжка България разчита основно на Русия, затруднява пълноценното изпълнение на задълженията на страната.

Правителството на България трябва бързо да намали зависимостта си от руското въоръжение "в светлината на Закона за противодействие на противниците на САЩ чрез санкции“, пише още в документа. Този закон дава право на Вашингтон да въвежда санкции срещу страни, които си сътрудничат тясно с Русия в сферата на отбраната и енергетиката.

В доклада се съдържат повече от 30 препоръки, които, както смята сенатор Бен Кардън, трябва да бъдат незабавно реализирани от Белия дом.

Сред тях са – създаване на междуведомствен център от президента на САЩ, който да поеме върху себе си координацията на политиката и подготвянето на отговор на действията на Кремъл.

Съединените американски щати, също така, са длъжни да разширят помощите, които оказват на своите съюзници в Европа и особено за тези страни, които засега са неспособни да се противопоставят самостоятелно на руската финансова, енергийна и информационна агресия.

Образец за създаване на нова международна коалиция могат да станат принципите, съгласно които бе образувана Глобалната коалиция за борба с „Ислямска държава“.

Един от най-ефективните инструменти, според авторите на изследването, е разкриване на факти за корупция в Русия.

"Министерството на финансите на САЩ трябва да обнародва всички данни на спецслужбите за корумпираността и личното състояние на Путин, изнесено зад граница и да предприеме действия, заедно с нашите европейски съюзници, за отрязване на Путин и членовете на кръга на приближените му от достъп до световната финансова система“, се казва в документа.

Кристиан Николов
21:19 | 07 Юли 2020 г.

Съдът гледа мярката за неотклонение на Кристиан Ни...

21:19 | 07 Юли 2020 г.
Кристиан Николов, обвинен за катастрофата с Милен Цветков, е поискал от съда мярката му за неотклонение да бъде изменена. Той настоява да...
Паметник на Иван Вазов
21:15 | 07 Юли 2020 г.

Столична библиотека отбелязва годишнината от рожде...

21:15 | 07 Юли 2020 г.
170-годишния юбилей на Вазов в Столична библиотека ще бъде отбелязан с откриването на документална изложба „Из бележника на поета&r...
Доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев
21:12 | 07 Юли 2020 г.

Българските учени, секвенирали генома на COVID-19,...

21:12 | 07 Юли 2020 г.
Екипът от български учени, секвенирали генома на COVID-19 у нас, включващ доцентите Иван Иванов и Ивайло Алексиев потвърдиха в студиото н...
„Междузвездни войни“
20:21 | 07 Юли 2020 г.

Домашно кино: Юли е месец за маратон с джедаи

20:21 | 07 Юли 2020 г.
Едва ли в историята на киното има по-култова поредица от „Междузвездни войни“. Едва ли има по-ефективен начин, за да привлече...
Хапчета
19:42 | 07 Юли 2020 г.

Словашките власти заловиха 1,5 тона метамфетамини

19:42 | 07 Юли 2020 г.
Словашките власти обявиха днес, че 1,5 тона метамфетамини, контрабандирани от Мексико, са открити и иззети в края на май. Тук може да...
Луиджи ди Майо и Екатерина Захариева
19:35 | 07 Юли 2020 г.

Захариева и Луиджи Ди Майо обсъдиха изхода от криз...

19:35 | 07 Юли 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италия...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини