Новата гръцка олигархия от пост-съветски стил

Зад маската на финансов спасител на Солун Иван Игнатиевич Савидис изглежда обслужва Москва и Путин

Новата гръцка олигархия от пост-съветски стил

Новата гръцка олигархия от пост-съветски стил

Коментар на Александър Клап, "The American interest"

Необичайната сага на един гръцко-руски тютюнев магнат показва как Гърция, във време на криза, регресира към олигархия от постсъветски стил.

Иван Игнатиевич Савидис е играл много необикновени роли в живота си - един от най-големите тютюневи магнати на Евразия, член на руската Дума, доверено лице на Владимир Путин. Но това последното е, което сега се тръби в цяла Европа.

Савидис е първенецът на гръцката олигархична сцена. От началото на икономическата криза той завладя собственост от огромни сектори в Солун, вторият по големина град в Гърция и морска врата към Балканите.

Бързата разпродажба на стари държавни активи, препоръчана от Европейския съюз като част от налагането на мерки на икономии, предоставя на Савидис рядката възможност да инвестира стотици милиони евро в родината на своите деди.

Футболен отбор (ПАОК, където игра Бербатов - бел. ред.), голям луксозен хотел, тютюнев конгломерат, компания за бутилиране на вода, морски курорти, телевизия, три вестника, големи участъци от бреговата линия, недвижими имоти в Солун, Солунското пристанище и индустриалните му складове - това са само част от активите, които Савидис придобива през последните осем години.

Това повдига редица сериозни въпроси, като например как един човек, притежаващ 760 милиона долара, инвестира близо половината от тази сума в Гърция за по-малко от десетилетие?

Изказват се предположения, че Иван Савидис не е това, за което се представя. Изказва се предположението, че зад маската на финансов спасител на Солун, в действителност той е проводник на интересите на Путин в Беломорието.

Разглеждани в тази светлина, почти всички сделки и публични инициативи на Савидис в Гърция изглежда обслужват Москва. Неговите отношения с десноцентристката партия Нова демокрация – женитбата на племенницата му за нейния генерален секретар, противопоставянето на различни кланове един срещу друг и т.н., изглежда са опит да се сее разделение в тази проевропейска партия.

Придобиването на Солунското пристанище изглежда е стъпка, насочена към осуетяване на достъпа на военноморските сили на НАТО във вътрешността на Балканите - регион, в който се сблъскват руските и американските сфери на влияние

Тези твърдения могат да са спекулативни, да са продукт едновременно на геополитически конспирации и руска параноя и в крайна сметка да са измамни. Но във всеки случай забележителното издигане на Иван Савидис показва неудобната истина за сегашния курс на гръцката държава.

Роден в Грузия, забогатял в Русия, Савидис е олицетворение на отстъпването на Гърция от ценностите на държава от западноевропейски тип.

От началото на политиката за строги икономии, политическата и икономическа система на Гърция все повече дава път на мрежа от регионални мафиотски фигури, като най-близкият паралел може да се направи с Украйна или Молдова.

Тази нова реколта олигарси използва икономическия спад на Гърция, за да помете всички сектори на икономиката, като натрупа приватизираните държавни активи във всички сектори – от летища, хазартни конгломерати, до енергийни комунални услуги.

След това те превръщат тази плячка в политическо влияние, като купуват гръцки медии. Заедно, тези нови олигарси успяха да разпределят осакатената гръцка държава помежду си. Така те показаха как несръчните опити на Брюксел за създаване на обща външна политика са подкопани от собствените му програми за монетарни стимули.

Савидис не е като олигарсите, които Гърция познава. Типичният гръцки олигарх не е самоизградил се човек. Семейството му е било богато, или е смучело пари от държавната хазна.

Той наследява флотилия от кораби, инвестира съвсем малко в Гърция. Типичният гръцки олигарх играе и в двата края на политическия спектър хитро и опортюнистично. Той е западно ориентиран.

Савидис е нещо друго, той е "непознатото лице". Преди десетилетие почти никой в Гърция не беше чувал името му. Той не притежава кораби, създава своето богатство извън Гърция и сега го инвестира в страната в безумно неподходящ момент.

Политически невъзприемчив е, не полага никакви усилия да спечели благоразположението на ръководството на Нова демокрация - партията, която много хора очакват да дойдат на власт в Гърция през следващата година.

Савидис е верен на крайно лявото правителство, което дойде на власт с обещания, че ще обуздае такива фигури, но вместо това им предостави нови възможности да преуспяват.

За министър-председателя Алексис Ципрас, Савидис е "един от нашите". В едно интервю Савидис сравнява Ципрас с Путин. Той предупреди Кириакос Мицотакис, лидера на Нова демокрация и политически противник на Ципрас, че никога няма да стане премиер.

Какво ще се случи със Савидис, когато Сириза слезе от власт? Някои смятат, че Нова демокрация ще бъде принудена да застане срещу него.

Състоянието на Савидис е от огромна нужда за един град, който е опустошен от кризата. Нова Демокрация ще бъде принудена да го приюти, точно както и всеки друг олигарх.

Брюксел ще продължи да настоява за безмилостна приватизация на активи, което ще позволи на олигарси като Савидис тихичко да завладяват държавата.

Етикети: Гърция , олигархия
Екатерина Захариева
20:13 | 09 Юли 2020 г.

Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново ...

20:13 | 09 Юли 2020 г.
,,В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на ...
КЕВР
19:27 | 09 Юли 2020 г.

Парламентът рестартира процедурата за избор на нов...

19:27 | 09 Юли 2020 г.
Депутатите гласуват наново процедурни правила за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пред...
Кокошка
18:37 | 09 Юли 2020 г.

БАБХ констатира огнище на заболяването Нюкясълска ...

18:37 | 09 Юли 2020 г.
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обек...
Прокуратура
18:28 | 09 Юли 2020 г.

ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК да провери строеж...

18:28 | 09 Юли 2020 г.
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната ср...
Евгени Будинов
18:25 | 09 Юли 2020 г.

Евгени Будинов: Ние сме пример за хората и трябва ...

18:25 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ГЕРБ - Евгени Будинов, потвърди, че ще продължи да носи маска, както е разпоредено от здравния минис...
Александър Сиди
18:19 | 09 Юли 2020 г.

Александър Сиди: Не би трябвало да затягаме меркит...

18:19 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ВМРО - Александър Сиди, одобри решението на здравния министър Кирил Ананиев, за да върне част от огр...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини