Наглост! Сайтът на обвиняемия Огнян Донев държи сметка на еврокомисар

Главната редакторка Светлана Джамджиева явно е забравила скандалните си скайп-разговори с фармацевтичния бос

Огнян Донев в съда
Източник: Канал 3

Огнян Донев в съда

Контролираният от подсъдимия Огнян Донев сайт Club Z попита нагло днес, защо еврокомисарят Димитрис Аврамопулос е дал интервю за в. "Монитор". Питането не е публикувано само в бутиковото онлайн издание, но е изпратено и до представителството на Еврокомисията в София.

"Редно ли е Европейската комисия да рекламира медии, които разпространяват фалшиви новини, антиевропейска пропаганда и са част от империята на Пеевски – основен фактор за потъпкването на свободата на медиите в България", питат от Club Z.

Да питаш еврокомисар, защо говори пред една или друга медия, е нагло. Да питаш представителството на Еврокомисията, защо публикува линк към въпросното интервю, е още по-нагло. Върха на наглостта обаче е самоличността на питащия.

Това вероятно е Огнян Донев, човекът, с чийто пари се издържа сайта и в чиято сграда се помещава редакцията му. Същият Огнян Донев, който е обвиняем за укриване на данъци в размер на 62 милиона лева.

А кой е изпълнителят на този поръчка? Вероятно главната редакторка - Светлана Джамджиева. Въпросната дама очевидно също страда от къса памет, защото всеки на нейно място, би се скрил в миша дупка след публикуването на скайп разговорите й с Донев. Напомняме, че в тях Донев - тогава в ролята на издател и Джамджиева - в ролята на главен редактор на в. "Труд" обсъждаха, как да се притисне премиера, правителството, какви са слабите места на министри, какви са клюките от кабинета. Всичко това вероятно с цел тази информация да бъде използвана като бухалка срещу хората от властта.

Само преди няколко дни Донев, Прокопиев и Дончев отново действаха като бухалка, публикувайки т.нар. "Бяла книга за свобода на медиите".

Направиха го в навечерието на европредседателството, на бутикова сбирка в скъп хотел. Тримата бизнесмени, натрупали несметното си богатство по време на мътната приватизация, всъщност са толкова свободни, че бяха поканили само техните си медии. А пред другите - бягаха като ужилени, да не би някой да ги пита нещо извън сценария.

И защото днес е важно кой кой е - нека си припомним КОЙ е Огнян Донев

Бащата на фармацевтичния бос Огнян Донев е от Държавна сигурност. Иван Тенев се е подвизавал като секретен сътрудник – агент на Първо главно управление на ДС в Австрия и в Германия с псевдоним Антонов.

Иван Тенев взема участие в установяването на комунистическата диктатура и по-специално в обезоръжаването на жандармерийските части. Малко след Девети септември е приет и за член на БКП. Избран е за председател на войнишки комитет, събира доброволчески отряд от подобни нему комунистически функционери и заминава на фронта, където остава до септември 1945 г. Връща се в родното си село Тополяне, където живее до февруари 1949 г.

Едновременно със следването Иван Донев започва работа в Министерството на външната търговия. Архивите на министерството сочат, че когато завършва висшето си образование през юни 1955 г., той е назначен на длъжност „референт“ в управление „Износ“.

От 1952 г. завежда сектор „Износ на руди, концентрати и машини“ в същото управление. През юни 1955 г. е изпратен като секретар на българското търговско представителство в Белград. Там остава седем години, когато през 1962 г. е назначен в търговското представителство в Хамбург като представител на държавно стопанско предприятие (ДСП) „Булет“.

През 1963 г. бащата на днешния подсъдим олигарх е вербуван по линия на отдел IV (Контраразузнавателeн) на Управление I на ДС и до началото на 1966 г. е ползван като секретен сътрудник с псевдоним Антонов. В периода 1966-1969 г. връзките му с Държавна сигурност са приспани, но през 1969 г. сътрудничеството на тоталитарните служби с него е възобновено. Запазен е предишният му псевдоним.

През 1974 г. секретен сътрудник Антонов е изключен от сътрудническия апарат на ПГУ-ДС и делото му се сваля в архив. Само че връзките на Иван Донев с комунистическата Държавна сигурност не свършват дотук. През 1981 г. Иван Донев Тенев е предложен и утвърден за заминаване на задгранична работа в гр. Хамбург – ФРГ.

Огнян Донев "изпира" биографията си, от която липсват 14 години - между 1986 и 2000 г. Тогава той заема шефския пост в „Софарма“.

Благодарение на баща си Донев получава шанс да е част от висшата номенклатура. След като завършва международни икономически отношения във ВИИ „Карл Маркс” в София, отива да учи в Хамбург и Виена. Кандидатстването за специалността МИО по това време изисква писмено разрешение от Софийския градски комитет на БКП.

Едва на 29 години Донев е вече доктор по икономика, защитил е в Берлин, и получава първия висок държавен пост в България – съветник в Министерския съвет, и то не на кого и да е, а на Огнян Дойнов.

Донев гради основите на собствения си капитализъм от 1987 до 1990 г., покровителстван и направляван от Дойнов.

Първа крачка към милионите Донев прави през лятото на 1998 година, когато приватизира държавното предприятие  „Унифарм“.

Дружеството е регистрирано в Софийския градски съд с решение № 1/17.03.1994 г. по фирмено дело 3685 от 1994 г. като еднолично акционерно дружество „Унифарм“ с държавно участие с капитал 33 169 хил. лв., разпределен в 33 169 поименни акции с номинал 1000 лв.

Походът на Огнян Донев към овладяването на „Софарма“ започва с приватизацията на „Унифарм“ през 1998 г. През първите десет дни на юли Министерството на промишлеността сключва шест сделки с работническо-мениджърски дружества (РМД), едно от които - „Унифарм-2000“,  купува 80% от капитала на фармацевтичното предприятие „Унифарм“ ЕАД - София. Купувачът поема ангажимент да инвестира 5 млн. долара в приватизираното предприятие. За раздържавяването на „Унифарм“ се явяват и още двама кандидати - от Франция и Словакия, но РМД-то на Огнян Донев печели.

По времето на комунизма, когато стотици български лекари и медицински сестри работеха в Либия, те бяха буквално експлоатирани от държавата – повече от половината от заработеното от тях беше удържано и оставаше в държавния бюджет. Част от милионите по тази линия в по-нови времена бяха източени към лични сметки на двама от бившите шефове на „Експомед”. Според прокурорско разследване от 2007 г. с тях е платена приватизацията на фармацевтичната фирма „Унифарм”.

Измисля се и друга схема за източване на долари. „Експомед” и „Унифарм” сключват договор, с който „Експомед” привежда 200 000 долара и 70 милиона лева, за да закупи субстанции и произведе лекарства. „Унифарм” му продава произведените лекарства, а получава срещу това дори и кола, компютърна и ксерокс техника за 10 млн. лева. След като парите намаляват, част от бившето ръководство на „Експомед” преминава на работа в „Унифарм”. Либия е дължала на външнотърговско дружество „Медексим”, станало после „Експомед”, близо 17 млн. долара. По времето, когато „Медексим” започва да фалира, държавното предприятие „Унифарм” ЕАД става обект на приватизационен интерес от страна на генералния и икономическия директор на „Експомед”. Точно когато се прехвърлят дължимите суми към „Медексим”, икономическият директор напуска длъжността си и е назначен за изпълнителен директор на „Унифарм”. Една година по-късно чрез РМД, в което участва и Огнян Донев, „Унифарм” е закупена с основен капитал от либийските плащания към „Медексим”. Сега по борсовия индекс Софикс активите на „Унифарм” се изчисляват между 45 и 52 млн. евро. От 2000 г. „Унифарм“ вече е част от групата „Софарма“. До юли 2007 г. „Унифарм” АД е дъщерно дружество на „Унифарм-2000” АД, което е мажоритарен собственик в „Унифарм” АД, притежавайки 90,90% от капитала.

От 2011 година досега „Софарма” АД постепенно изкупува акциите в капитала на „Унифарм“, за достигне днес до 98% собственост. Така дружеството изцяло преминава под контрола на  Огнян Донев, като на 13 септември 2017 г. „Унифарм“ окончателно пристъпва към вливане в "Софарма".

Две години след приватизацията на „Унифарм“ следва тази на „Софарма“. За целта ръководството на Булбанк е убедено да кредитира операцията.

Какво представлява „Софарма“ след изваждането й от държавния гигант „Фармахим Холдинг“ към края на 90-те? Според тогавашни оценки дружеството има отлични финансови резултати и солидна позиция на местния пазар. За 1998 г. печалбата на „Софарма“ е 23 млн. лв., а за следващата 1999 г. - когато за първи път е приватизирана, над 7 млн. лв. По сметките на предприятието са налични около 10 млн. долара. Дружеството има да получава 26 млн. долара от клиенти, а от своя страна няма дългосрочни задължения.

В средата на 1999 г. Агенцията за приватизация сключва договор за продажбата на 67% от капитала срещу 32 млн. долара, платими в брой, с ирландската компания „Нова текнолъджи“, зад която се подозира, че стоят лица от мениджмънта на държавното дружество. Купувачът така и не успява да влезе във владение, тъй като отказва да преведе дължимата сума. От „Нова текнолъджи“ обясняват причините със заповед на министъра на промишлеността Александър Божков, с която от баланса на дружеството са извадени сгради и машини, което чувствително намалява реалната цена на „Софарма“.

Ирландците се чувстват измамени и настояват първоначално договорената сума да бъде намалена до 23,8 млн. долара, а разликата до 32 млн. долара да бъде инвестирана в дружеството, но държавата е непреклонна. Към края на годината сделката е развалена и „Софарма“ пак се озовава на тезгяха. През май 2000 г. за първи път започва да се говори за интерес към повторната приватизация на фармацевтичния гигант от РМД „Софарма-2000“.

Любопитна е разстановката на ключовите кадри за подготвяната схема. Знакови фигури сред тях са тогавашният изпълнителен директор на Агенцията за приватизация  Захари Желязков и председателят на Надзорния съвет на АП Асен Дюлгеров, който е и секретар на Столична община. Кръгът е внедрил свой човек и в управата на все още държавната „Софарма“. В борда й е поставен общинският съветник Красимир Арсов, който вече е купил „Чистота-София“ чрез друго РМД. Очевидно е, че бъдещите приватизатори на „Софарма“ имат достъп до вътрешна информация за състоянието на дружеството.

Схемата е осуетена от непредвидено обстоятелство. В края на 1999 г. министърът на промишлеността Александър Божков е сменен с Петър Жотев. При Божков „Софарма“ е извадена от списъка за целева приватизация.

Жотев налага волята си и „Софарма“ остава в списъка за целева приватизация, тоест не може да се купи с преференции от РМД или с компенсаторки. Нещо повече - Захари Желязков е освободен от Жотев. Вицепремиерът дори се заканва, че ще се проверяват всички сключени от Захари Желязков сделки и по едно време той забягва за кратко в ЮАР.

РМД-то е изоставено и е регистрирана нова компания - смесеното дружество „Елфарма". В него влизат контролираната от Донев „Унифарм“ с 40% от дяловете и „Електроимпекс“ на бизнесмена Борислав Дионисиев с 60% от дяловете. Интересът към повторната приватизация на „Софарма” първоначално е голям. Близо 15 фирми купуват документи за участие в процедурата, но на 9 юни 2000 г. се оказва, че оферти са подали едва четири кандидата. Само два от тях - „Елфарма“ и „Балканфарма холдинг“, са внесли изисквания депозит от 1 милион долара. На 16 юни е проведен търгът, а на 4 август се подписва договорът за приватизация на 66,9% от капитала на „Софарма“ с дружеството „Елфарма“. Достигнатата цена на търга е 24 млн. долара.

Според документите в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол приватизацията на „Софарма“ е финансирана с кредит на „Елфарма“ от Булбанк. За да бъде отпуснат заемът, Общинска банка предоставя гаранции за 4 млн. долара. Останалите гаранти също са от обръча фирми, индиректно свързани с Донев.

Със свои имоти пред банката в полза на „Елфарма" гарантират БКС-„Средец“, „Софстрой“ и „Софийски аптеки“.  Към този момент в трите дружества общината все още има остатъчни дялове от по 25%. С други думи Донев залага пред банка имущество, което не е само негово.

Не е известно Столичният общински съвет да е давал съгласие собствеността на данъкоплатците да служи като обезпечаване на заем за частна компания.

Далаверите на Огнян Донев не могат да се поберат в една публикация, дори в една книга. Днес обаче синът на ченге от ДС, асистентьт на Огнян Донев и приватизатор на парите на нашите майки и бащи, морализаторства. Пише до еврокомисари, гълчи Еврокомисията, дава ценни съвети за медийния живоът. Наглост без граници!

 

 

Етикети: Огнян Донев
22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...
21:19 | 12 Юли 2020 г.

Евгени Петров: Нагнетяването на напрежение осем ме...

21:19 | 12 Юли 2020 г.
В момента, с тази динамика на нарастване на напрежението в политическата среда, нещата ескалираха. Не твърдя, че между отделните събития ...
20:56 | 12 Юли 2020 г.

Млад мъж се удави на неохраняем плаж край Варна

20:56 | 12 Юли 2020 г.
24-годишен мъж изчезна във водите на Черно море край Варна в ранния следобед. Младежът влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем п...
20:05 | 12 Юли 2020 г.

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота...

20:05 | 12 Юли 2020 г.
От ДПС не вярваме, че институциите трябва да се сблъскват, а напротив, ако има дебат между тях, той трябва да се случва в рамките на ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс