Проф. Нако Стефанов: Китай нанесе днес нов силен удар по щатския долар (ВИДЕО)

Стартът на нефтената борса в Шанхай е част от решителната битка на юана с долара, каза изследователят на Азия

Проф. Нако Стефанов: Китай нанесе днес нов силен удар по щатския долар (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Проф. Нако Стефанов: Китай нанесе днес нов силен удар по щатския долар (ВИДЕО)

Още по темата
09:09 | 07 Ноември 2017 г.
През последните дни на миналата година и в началото на тази година имаме още една битка между юана и долара, при която юанът започна да печели тази война. Това заяви в "Денят на живо" професор Нако Стефанов, историк и изследовател на Азия.
 
"Едно от събитията е, че Китайската кредитна агенция - знаете, че кредитните агенции са обикновено западни кредитни агенции, най-вече с американска регистрация, но китайската кредитна агенция даде оценка на САЩ от А даде ВВ+. Това е доста ниска оценка, на равнището на Хондурас и Туркмения, при това с негативна прогноза", обясни проф. Стефанов.
 
"Експертите й обясниха това с големия дълг, който имат Щатите, при това преди 2 седмици президентът Тръмп обяви, че ще намалява данъците. И в този смисъл държавата ще има по-малка възможност да покрива задълженията по дълга, тоест федералният дълг ще расте с по-големи темпове от възможността  на държавата да го погасява този дълг.
 
Освен това именно днес бе нанесен следващият, така да се каже, удар по долара, а той е вече много сериозен", посочи проф. Нако Стефанов. "Знаем, че доларът е много тясно свързан с т. нар. нефтодолар (или петродолар), тоест досега ако искате да си купите основен енергиен източник като нефта, трябва да се мине през долара.
 
Имаше два опита на определени държави и техните ръководители - на Садам Хюсеин и на Муамар Кадафи, да прекратят тази практика, и знаем какво се случи с тях. Те бяха  буквално показно наказани.
 
Но трябва да кажем, че днес Китай си откри в Шанхай международна нефтена борса, която от днес, 18 януари, започва да търгува нефт срещу юани.
 
Не бива да се забравя, че Китай не е нито Либия, нито Ирак, той е ядрена сила, при това са с добро в момента стратегическо партньорство с Русия. Към днешния ден 95% от нефта по света се продава срещу долари. Очаква се до края на тази година поне около 10-15% от нефта вече да се продава срещу юани",  прогнозира проф. Стефанов.
 
"Ако вие купите нефт срещу юани, продавачът на нефта може с тези юани да отиде на златната борса в Шанхай да си купи злато по курса на деня. А курсът може да расте, и вече започна.
Това  определено ще окаже влияние на курса на долара".
 
Китайската нефтена офанзива срещу петродолара разчита на доставките от три големи страни износителки на петрол - Русия, Иран и Венесуела, най-големите доставчици на черно течно злато за китайската страна. С юани ще се сдобие дори и основен стратегичеси съюзник на САЩ - Саудитска Арабия, тъй като тя също продава значителни количества нефт на Китай. 
 
"Макар редица експерти да твърдят, че няма нищо страшно за долара и че нефтеният пазар не се ръководи от Китай, трябва да се отчита, че първо Китай е най-големият купувач на нефт в света, освен това зад Китай вече стоят няколко големи производителя на нефт - Русия, Иран и Венесуела", посочи проф. Стефанов.
 
"Сега остава да се види какво ще прави Саудитска Арабия, където знаем, че нейната основна компания за нефт - Арамко, ще пусне част от акциите си на свободния пазар и Китай изрази желание да купи тези акции. И тъй като Саудитска Арабия продава значителни количества нефт на Китай, тя ще бъде принудена поне частично да закупува юани. И така тя, макар и стратегически съюзник на Щатите, ще бъде принудена също да се противопостави на долара. Това е една решителна битка между долара и юана", каза проф. Стефанов.
 
Според него това е част от голямата игра в глобален план - интересна, с размяна на удари.
 
"Това е голямата геополитическа битка за еднополярност или двуполярност на света. Знаем, че силата на Щатите е в три елемента. Първият е доларът, като основна резервна валута, и преди всичко нефтодоларът.
 
Вторият са американските въоръжени сили, и третото - научно-техническият потенциал на САЩ. Но ако трябва да потърсим къде е скрита силата на САЩ, то тя е скрита в долара. Защото всичко друго зависи какъв ще бъде доларът", заключи проф. Стефанов.
 
Запитан от водещата Мая Костадинова какви опасности крие за света тази геополитическа размяна на удари, проф. Нако Стефанов каза: "Ще цитирам експертите на тази кредитна агенция на Китай, които заявиха, че именно федералният, както и частният дълг на САЩ, и невъзможността да бъде погасяван, именно там се крие опасността от нова глобална криза за света.
 
Тази финансова битка е част от цялата тази хибридна война, в която много неща остават извън полезрението на медиите, на анализаторите. Знаем, че при айсбергите 4/5 са скрити под водата - при хибридната война повече от 4/5 са под водата!"
 
Целият интересен анализ на проф. Стефанов - вижте във видеото:

Етикети: Денят на живо
Отпушват движението по Северната тангента при \
21:53 | 27 Ноември 2020 г.

Отварят движението по обновения 1,3 км участък от ...

21:53 | 27 Ноември 2020 г.
Преди обяд ще бъде пуснато движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга на Софийския околовръстен път. Това е отсечката след ...
COVID
21:40 | 27 Ноември 2020 г.

СЗО: Ваксинация от 60-70% в световен мащаб ни спас...

21:40 | 27 Ноември 2020 г.
Около 60-70% от населението на света трябва да бъде ваксинирано или да придобие имунитет, за да се предотврати разпространението на корон...
флаг
21:24 | 27 Ноември 2020 г.

След 4 месеца Австралия е без карантина

21:24 | 27 Ноември 2020 г.
Емоционални семейни събирания трогнаха Австралия. За първи път от 4 месеца беше позволено на хора от щата Виктория да се завърнат у дома....
Паметник на загиналите българи на кораба \
21:13 | 27 Ноември 2020 г.

Поругаха паметника на загиналите българи от кораба...

21:13 | 27 Ноември 2020 г.
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба &quo...
Свети Мина
21:05 | 27 Ноември 2020 г.

Здравната каса е готова да увеличи лимитите, за да...

21:05 | 27 Ноември 2020 г.
Дават още пари на първата COVID болница у нас. За броени дни „Свети Мина” загуби статута си.   Сега Здравна...
Гостите на \
20:50 | 27 Ноември 2020 г.

Министър Сачева определи кои работещи ще получават...

20:50 | 27 Ноември 2020 г.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат...

гледай на живо

27.11.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева