Скандален Съвет за развитие към МС ще оценява НПО-ата

Функционери на "Да, България", Тома Белев и Александър Кашъмов са само част от имената

Тома Белев
Източник: БГНЕС

Тома Белев

Скандален състав на Съвета за развитие, която ще оценява НПО-та, подготвя Министерския съвет. Въпреки провала си на изборите, партийците от „Да, България“ се пробват и дори са на път да се доберат до ресурсите на държавната хазна през задния вход, съобщава в свое разседване агенция "Монитор". 

Скандалното е, че средствата ще са от държавния бюджет, а не от обичайните за НПО сектора у нас източници като т.нар. Норвежки механизъм и чужди спонсорски фондации, като първите суми ще бъдат разпределени още тази година. Според неофициалната информация средствата, заделени за целта от бюджета за 2018 г., са за около 1 млн. лева, но се очаква през следващите години те да се увеличават.

На прицела на свързаните с олигарсите грантаджии е бъдещият Съвет за развитие на гражданското общество към МС, който трябва да започне да функционира именно тази година. Той ще се състои от 15 членове, като 14 от тях ще са представители на НПО сектора. За справка, неправителствените организации в страната са около 30 000.

Именно с цел да бъдат отсети хора, които би трябвало да представляват интересите на всички тях и безпристрастно да казват кои техни проекти да бъдат финансирани и кои не, в първия работен ден на тази година – на 3 януари 2018 г., е създадена работна група към МС, в която влизат 22-ма лидери на сдружения, чиято роля ще бъде да направят правилник за избора и дейността на въпросния съвет.

Макар привидно те да са от различни сдружения обаче, де факто две трети от въпросните лица са взаимосвързани, а най-малкото общо кратно между тях са именно „Да, България“ и зеленият октопод.

Така например сред членовете на въпросната работна група е Атанас Славов, влизащ в нея по линия на НПО-то Институт за пряка демокрация. Никъде обаче не се споменава, че е и в ръководството на „Да, България“, а също и неуспял кандидат-депутат в листите в Стара Загора и София на едноименната коалиция.

Атанас Славов се прочу също така и с това, че бе назначен незаконно в Министерството на правосъдието, а след като скандалът се раздуха,  Христо Иванов го прибра за свой съветник. Славов остана на държавната хранилка и след като Иванов напусна властта, хвърляйки театрално оставка заради пълния си провал.

Изненадващо той се озова в кабинета на тогавашния вицепремиер Румяна Бъчварова. В момента Бъчварова е шеф на премиерския кабинет, а проваленият кандидат-депутат отново е кандидат за пост и се усуква около МС.

Назначеният незаконнно Атанас Славов (в средата) на партийна сбирка с лидера и бивш свой началник в МП - Христо Иванов. Сега Славов отново иска да е на държавната хранилка, след като не стана депутат. 

В групата е успял да се намърда и друг виден кандидат-депутат на олигархичната формация – Тома Белев, който впрочем се е шмугнал като лидер на Асоциацията на парковете в България макар само преди няколко седмици, през декември 2017 г., съдът за втори път да постанови, че незаконно се представя за такъв и няма право да заема председателския пост в сдружението.

Трета в списъка е съпругата на Белев Веселина Кавръкова, която иначе успява да се вреди под претекста, че е от WWF-България. 

 Тома Белев (вдясно) скандира от няколко седмици срещу кабинета. Може пък и това да е "натежало" в избора му за член на Съвета. 

Компания им прави Павел Антонов от БлуЛинк, онлайн платформата, свързваща всички сдружения, съставляващи зеления октопод, Биляна Гяурова-Вегертседер – наместничката на Христо Иванов начело на БИПИ, чийто брат Ангел Гяуров е в ръководството на „Да, България“, а също и още 5-има души, които реално са от същото обкръжение, но се представят от различни НПО-та. Така например лице, което е било наблюдател на вота миналата година от името на сдружението „Институт за развитие на публичната среда“ на друг виден ръководен кадър на „Да, България“ - Антоанета Цонева, се представя за човек от НПО-то Български дарителски форум. Когато обаче името и ЕГН-то на Красимира Величкова, както се казва въпросния верен кадър, бъде пуснато в системата за фирмено разузнаване ДАКСИ, срещу него изскача и НПО-то Национален младежки форум. В същото време от това НПО в работната група е влязла друга активистка – Илина Мутафчиева.

Връзки като корабни въжета вплитат в едно и други трима от компанията. Става въпрос за бившата шефка на Държавната агенция за закрила на децата Надя Шабани, която влиза в групата от името на „Български център за нестопанско право“, Любен Панов от същия център и Ива Таралежкова от Форум „Гражданско участие“. Тримата са свързани и през фондация „Проинфо”.

Черешката на тортата обаче е Александър Кашъмов, който също е в групата от името на сдружението си „Достъп до информация“.

 Адвокат Кашъмов е един от най-големите грантополучатели в България.

На този фон въпросът дали правилата, които работната група ще напише, ще защитят интересите на всички нас като данъкоплатци, тъй като именно от нашия джоб ще идват ресурсите за финансиране на гражданския сектор, е реторичен, пише още "Монитор". Впрочем, ако някой все още се съмнява в намеренията на тази дружинка са безпристрастни или не, то показателно е, че по време на дискусиите един от вече споменатите хора предложил с разпределението на средствата да се заеме „Отворено общество“, защото вече имало опит с парите от Норвежкия механизъм.

По-обезпокоителното е, че пътят на НПО-тата на задкулисието към държавната хазна бе прокаран още през 2015 г. При това именно с поправка, инициирана от настоящия лидер на „Да, България“ и тогавашен правосъден министър Христо Иванов. През октомври въпросната година той вкара законопроект, в мотивите към който вписа, че е добре държавата да помисли за насърчаване на НПО сектора с „данъчни и други финансови и икономически облекчения“ и дори с директно финансиране.

Въз основа на това сакрално изречение лица, свързани със Сашо Дончев, предлагат по време на дискусиите в парламентарните комисии 3% от подоходния данък на всеки българин директно да се насочва към избрано от него НПО, културна организация и регистрирано у нас вероизповедание.

Изменението, което реално щеше да отвори достъпа на конкретни грантаджии до ресурс от около 80 млн. лева, не бе прието, тъй като предизвика небивал скандал, но за сметка на това други текстове, предложени от Пинокио, бяха. Въпросното изменение, с което се създава Съвет към МС, чиято цел ще бъде да разпределя парите, например е било предложено от тогавашния председател на транспортната комисия към НС Гроздан Караджов.

13:03 | 14 Юли 2020 г.

Камион-вишка се обърна край Кочериново, има постра...

13:03 | 14 Юли 2020 г.
48-годишен мъж е със съмнение за контузия на прешлен, след като камион на ЧЕЗ с вишка се преобърна в с. Стоб, община Кочериново. Инцидент...
патрулка
12:59 | 14 Юли 2020 г.

Пиян шофьор помете кола в Кърджали

12:59 | 14 Юли 2020 г.
Нарушена дистанция  е станала причина за пътно произшествие на бул.“Беломорски“ в Кърджали вчера малко след 15 часа. ...
Иван Гешев
12:58 | 14 Юли 2020 г.

Гешев: Радев подкрепи бегълците от правосъдието

12:58 | 14 Юли 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев нападна остро президента Румен Радев в минутите, след като от Прокуратурата публикуваха записи от разговор н...
Анталия
12:52 | 14 Юли 2020 г.

Земетресение от 4 по Рихтер край Анталия

12:52 | 14 Юли 2020 г.
Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер е било регистрирано днес в района на турския средиземноморски окръг Анталия, съобщава частната телеви...
Юмрук
12:47 | 14 Юли 2020 г.

Бой в тайванския парламент - опозиция и управляващ...

12:47 | 14 Юли 2020 г.
Законодатели от основната опозиционна партия в Тайван днес отново завзеха сградата на парламента, след като се сбиха със своите колеги от...
12:42 | 14 Юли 2020 г.

Горанов: Правителството не обмисля оставка

12:42 | 14 Юли 2020 г.
Правителството не обмисля оставка, обяви в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че ГЕРБ няма да подаде оставка, до...

гледай на живо

14.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 13:20
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа