НАБЧ: Шепа грантаджии на Сорос и Америка за България искат и държавните пари за НПО

Те и към момента ползват по-голямата част от финансирането на гражданския сектор у нас от чужди спонсорски донори

Източник: Колаж Канал 3

Задкулисни обвързаности и конфликт на интереси са на път да лишат автентичните представители на гражданското общество у нас от парите, определени за тях от държавния бюджет, се казва в декларация на Националната асоциация за българското Черноморие (НАБЧ).

"В България има 30 000 граждански организации, регистрирани в Централния регистър на Министерството на правосъдието в обществена полза.

През 2016 г. бяха одобрени промени в законодателството на страната, целящи държавата да подкрепи развитието на гражданското общество у нас чрез финансиране от бюджета. То ще бъде разпределяно от Съвет към Министерския съвет, правилник за дейността на който се пише в момента от работна група, създадена в последните дни на отминалата 2017 г., се посочва в документа.

От НАБЧ заявяват обаче, че медийни публикации разкривали, че настоящият състав на тази работна група реално представлява само една шепа хора, опитващи се да окупират парите.

"Те и към момента ползват по-голямата част от финансирането на гражданския сектор в България по линия на т.нар. грантове от чужди спонсорски организации, а сега се опитват да направят същото и с държавното финансиране.

Тези НПО-та са финансирани от едни и същи донори – фондация "Америка за България“ и фондации на Сорос, както и са водещи в усвояването на евросредства по оперативните програми ПРСР, ОПОС, ОПРЧР, ОПДУ. Обединява ги и фактът, че повечето от тях са били държавни служители доскоро в протестърските служебни правителства – в МОСВ, Агенция за закрила на детето и Агенция по горите.

Притеснение буди и фактът, че тези личности са свързани помежду си в семейни, партийни, фирмени и граждански взаимовръзки. Като например чрез участията си в платформата Блулинк, нерегистрираната коалиция от НПО "За да остане природа в България”, а също НПО-ата Форум "Гражданско участие“ и "Национална мрежа за децата“.

Обединени са и от членство в партиите ПП ДЕОС, ПП Зелените и ПП Да България, които неуспешно се явиха на изборите за Народно събрание през 2017 г. в коалиция „Да, България“.

Излиза, че реално в Съвета са представени не автентичните граждански организации, а само тези, които през годините са се доказали като професионалисти за усвояване на грантове, а не като защитници на интересите на гражданското общество.

Подобни проблеми откриха националните власти и в Полша и Унгария и прекратиха тази лоша практика на монопол на протестъри - монополисти в държавното финансиране.

Наскоро ЕП излезе със специален доклад за вредите от монополизира на НПО представителството от едни и същи НПО, свързани с интереси извън целите за развитие на ЕС”, подчертават от НАБЧ.

НАБЧ изразява силната си загриженост относно горепосочените факти и настоява да бъде извършена проверка на изнесената в медиите информация за обвързаностите между участниците в настоящия състав на Съвета.

Декларираме още, че ще сигнализираме компетентните институции в ЕП и ЕК за възникналите съмнения за конфликт на интереси при сформирането на работната група, се казва още в изявлението на НАБЧ.

Етикети: НПО , грантове
Пламен Бобоков
18:36 | 10 Юли 2020 г.

1 млн. лева гаранция за Пламен Бобоков, за Узунов ...

18:36 | 10 Юли 2020 г.
Пламен Узунов е предоставял на Пламен Бобоков информация и от Служба "Военна информация", съобщиха от Специализираната прокурат...
Вежди Рашидов
18:27 | 10 Юли 2020 г.

Директорите на БНР и БНТ вече да са с мандат от 5 ...

18:27 | 10 Юли 2020 г.
Председателят на Комисията по култура и медии в парламента - Вежди Рашидов, внесе предложения за промени в Закона за радио и телевизия, к...
Виолета Иванова
18:18 | 10 Юли 2020 г.

Историята на първата българка, обиколила света на ...

18:18 | 10 Юли 2020 г.
Моторите са страст на мнозина, особено когато настъпят летните месеци. Но колко могат да се похвалят с това, че са обиколили света на две...
Йордан Апостолов
18:08 | 10 Юли 2020 г.

Йордан Апостолов: Световната икономика до сега се ...

18:08 | 10 Юли 2020 г.
Тежките икономически последствия от здравната криза тепърва предстоят. Това мнение сподели депутатът от НФСБ Йордан Апостолов в предаване...
горски пожар
17:46 | 10 Юли 2020 г.

Силни ветрове разпалват горски пожари в Гърция

17:46 | 10 Юли 2020 г.
Поредицата дни без дъжд и с температури около 36 градуса по Целзий допринесоха за разрастването на няколко горски пожара в Гърция, съобщи...
Гонзо
17:33 | 10 Юли 2020 г.

Гонзо пред Канал 3: Левски можеше да надмине Лудог...

17:33 | 10 Юли 2020 г.
Левски е щял да надмине Лудугорец, ако предишният собственик на тима – Васил Божков, е останал в клуба. Това мнение изрази специалн...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива