Политологът Делийски: Поведението на първата дама бе слабост на президента Радев (ВИДЕО)

Зорка Първанова свърши не малко положителни неща, без фокусът да е върху нея, добави Димитър Ганев в Денят на живо

Политологът Делийски: Поведението на първата дама е една от слабостите на президента Радев
Източник: Канал 3

Политологът Делийски: Поведението на първата дама е една от слабостите на президента Радев

Акцентите и разговорите около поведението на първата дама бяха една от слабостите на президента Румен Радев в първата година от мандата му. Такава оценка направи политологът Страхил Делийски  в "Денят на живо" по Канал 3.
 
"Самият факт, че позволяваш подобен тип разговор за институциите, засягащ повече съпругата ти, значи имаш проблем, може би комуникационен", посочи Делийски. "И в Президентството може би трябва да се запитат защо е така. Имаше случаи, в които акцентите бяха към поведението на съпругата, отколкото на самия президент. Ето едно нещо, което може би трябва да се промени".
 
Колегата му Димитър Ганев подкрепи тази теза, като посочи като контраст дейността на предишната първа дама - Зорка Първанова. 
"Вероятно е липсвала първа дама (при Плевнелиев) и затова интересът към нея е обоснован. За добро или за зло имаме активна първа дама. Мога да дам прекрасен пример за първа дама в България - Зорка Първанова. Тя свърши не малко положителни инициативи, като в същото време бе тиха, без фокусът да е върху нея", каза Димитър Ганев.
 
Според него в първите месеци от мандата си Румен Радев се е справил добре с президентските функции.
 
"Президентът и служебният кабинет не взеха страна между ГЕРБ и БСП, и изборите в края на март не бяха оспорени от никого, въпреки намесата на съседна страна в тях (Турция и ДОСТ). Това му предизвикателство премина успешно", изтъкна Димитър Ганев.
 
"Но този баланс в периода със служебния кабинет не беше запазен от него във втората половина от мандата му. Когато заемаш много ясна страна като критик на управляващите, няма начин да не се отчетат пристрастията ти."
 
По мнението на колегата му Страхил Делийски президентът е стоял "по-скоро добре, но не заради собствени достойнства, а заради дефицитите на другите представители на политическата система".
 
"Една година е твърде малко за оценка при 5-годишен мандат. От позицията му на системен играч той застана на страната на "ние, гражданите" срещу "те, властта" - със своите вета, с позициите, които зае", изброи  Делийски.
 
"Така той (Радев) по-скоро се опитва да се артикулира като институцията, която ще застане на страната на гражданите. Между другото ролята на президента в нашата конституция позволява да се търси тази роля и да се играе, стига да можеш. Очакванията, че Радев ще се превърне в един антисистемен играч, се оказаха неоснователни, защото той е системен играч", категоричен бе политологът. 
 
На въпрос на водещата Мая Костадинова дали Румен Радев вече е станал завършен политик, Делийски отговори. "Рано е да се каже дали е станал политик, но определен дефицит или по-скоро неопитност е, че първоначално му бе трудно да излезе от ролята си на комантир на Военно-въздушните сили. Огромна част от неговите изяви в началото бе покупката на изтребители и състоянието на армията."
 
В международната си дейност Румен Радев "потъна в сянката на изключително силната международна дейност на министър-председателя", посочи Димитър Ганев.
 
А Страхил Делийски припомни, че държавният глава е бил атакуван през първата си година "и като човек на Кремъл, и като човек на НАТО."
 
"Не мисля, че това ще продължи да бъде дебатът около фигурата на Радев. Той демонстрира относителна автономност и до голяма степен неглижира тези отношения", анализира Делийски. "Много трудно можем да се сетим за пример от поведението и действията му, показващи, че заема конкретна радикална геополитическа позиция".
 
Целият анализ на Димитър Ганев и Страхил Делийски за първата година от мандата на Румен Радев - във видеото:
 

Етикети: Денят на живо
Шоколадови бонбони
14:37 | 07 Юли 2020 г.

Германия е лидер в износа на шоколад в Европа

14:37 | 07 Юли 2020 г.
Шоколадът е онова сладко изкушение, което разтапя някои от най-твърдите характери по света, благодарение на благотворния си ефект върху щ...
Коронавирус
14:19 | 07 Юли 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Тайните на ...

14:19 | 07 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ТАЙНИТЕ НА ВИРУСА   Каква е структур...
Златни монети
14:16 | 07 Юли 2020 г.

280 грама злато и 35 000 лв. - плячката на крадец,...

14:16 | 07 Юли 2020 г.
36-годишен мъж от хасковското село Дъбовец се оплака в полицията, че е бил нападнат и обран от свой познат тази нощ около 01:00 часа край...
Слон
14:16 | 07 Юли 2020 г.

В зоопарка в Сейнт Луис за първи път от 27 години ...

14:16 | 07 Юли 2020 г.
Зоопаркът в американския град Сейнт Луис приветства нов обитател -  малко слонче. За първи път от 27 години насам там се ражда м...
COVID-19
14:09 | 07 Юли 2020 г.

60% от българите се страхуват от COVID-19, но не и...

14:09 | 07 Юли 2020 г.
След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте.  Преди седмици...
Вода
14:05 | 07 Юли 2020 г.

В Китай автобус падна в езеро, 21 загинаха

14:05 | 07 Юли 2020 г.
Автобус, превозващ ученици, пътуващи за изпити за влизане в университет, падна в езеро в югозападен Китай във вторник, при което са загин...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа