Емил Асемиров: Меркел може би ни донесе дневния ред на нашето европредседателство (ВИДЕО)

България няма да е посредник между ЕС и Турция, защото те са достатъчно големи, посочи политическият анализатор

Емил Асемиров: Меркел може би донесе дневния ред на нашето европредседателство
Източник: Канал 3

Емил Асемиров: Меркел може би донесе дневния ред на нашето европредседателство

Вероятно целта на посещението на Меркел в България не бе толкова да засвидетелства уважение, колкото да предостави списъка с важните точки в дневния ред, независимо от приоритета на актуалния председател на Съвета на ЕС. Това каза в "Деня на живо" политическият анализатор Емил Асемиров.
 
"В официалната информация за срещата между двамата премиери са разгледани всички тези от актуалния дневен ред на ЕС. България не може да има самостоятелна роля", заяви експертът.
 
"Другата важна точка са отношенията с Турция. България ще бъде домакин на среща на високо равнище, но тя няма да е посредник, защото и ЕС, и Турция са достатъчно големи", добави Емил Асемиров.
 
"Друга обсъдена тема са вероятно бъдещите промени в ЕС за фискален съюз на държавите от еврозоната и свързаните с това промени в някои регламенти, на които се противопоставиха страните от Вишеградската четворка", каза още гостът на "Денят на живо".
 
"Тук всеки глас е важен, ето защо се сондира мнението на България, защото един глас може да реши всичко".
 
Протестите в Солун срещу евентуалното споменаване на името "Македония" в бъдещото официално название на северната съседка на Гърция, бе другата тема, която Емил Асемиров коментира в "Денят на живо".
 
"Напълно възможно е външна сила - Русия, Сърбия, да се радва,  защото така се осуетява кандидатурата на Македония за НАТО и за ЕС", предположи експертът по Балканите.
 
"Но този филм вече сме го гледали през 90-те години, тогава имаше големи протести, през 1993 г. дори се твърдеше, че е имало един милион души в Солун, макар че по скромното ми мнение там трудно може да се съберат толкова хора", продължи Емил Асемиров. 
 
"Може би тук има театър за широката публика, а ние не можем да предположим как ще се развият тези театрални импровизации",  добави той.
 
В момента 75% от гърците не искат "Македония" да се съдържа в сделката за ново име, а то е единствената пречка за одобряването на кандитатурата на Македония за НАТО.
 
"Засега Зоран Заев каза, че предпочита името Нова Македония, Ципрас е казал, че за него е приемливо името Вардарска Македония. А гърците не искат изобщо името Македония", обобщи ситуацията Асемиров.
 
Според него всичко зависи от решимостта на гръцкия премиер Ципрас. 
 
"Зависи колко далеч иска да стигне Ципрас, доколко смел може да бъде по този въпрос. По-сериозното, което може да стане, е правителствена криза в Гърция. Но не мисля, че това ще е кой знае колко сериозна драма - правителствени промени или предсрочни избори в Гърция", смята Емил Асемиров. 
 
"Единият вариант е Ципрас да играе ва банк и да подпише споразумение със Заев за името, при което може да не се прости с поста си, защото много гърци са уморени от промени и избори. Още повече, че алтернативите на Ципрас също не изглеждат силни". 
 

Анализът на Емил Асемиров в "Денят на живо" - във видеото:

Етикети: Денят на живо
метростанция
16:23 | 08 Юли 2020 г.

СДВР: Търсят се 80 полицаи за осигуряване на ред в...

16:23 | 08 Юли 2020 г.
Столична дирекция на вътрешните работи обявява конкурс за назначаване на държавна служба на осемдесет полицаи в Сектор "Метрополитен...
Отвличане
16:22 | 08 Юли 2020 г.

Хванаха удушвача от Сливен, умъртвил 49-годишна же...

16:22 | 08 Юли 2020 г.
Постоянен арест за Тончо Г. налочи съдът в Сливен, след като прокуратурата внесе доказателства, че именно той е извършителят на жестокото...
младеж
16:17 | 08 Юли 2020 г.

Подпийнал 19-годишен наби мъж и жена пред кръчма в...

16:17 | 08 Юли 2020 г.
19-годишен младеж от Кубрат е наказан по Указа за борба с дребното хулиганство. Това съобщиха от ОДМВР-Разград.    Окол...
монета
16:09 | 08 Юли 2020 г.

БНБ с 4 нови сребърни възпоменателни монети през 2...

16:09 | 08 Юли 2020 г.
Четири нови сребърни възпоменателни монети ще бъдат изсечени през 2021 г. Те са посветени на средновековни български владетели, родни тра...
Юлия Ненкова
16:07 | 08 Юли 2020 г.

КЗК: Бум на жалби по обществени поръчки през 2020 ...

16:07 | 08 Юли 2020 г.
Огромен брой жалби по Закона за обществените поръчки са постъпили в Комисията за защита на конкуренцията за първите шест месеца на 2020 г...
Румен Драганов
16:06 | 08 Юли 2020 г.

Драганов: Как очаквате да запълним 1,5 млн. легла ...

16:06 | 08 Юли 2020 г.
Туристическият сезон в България изглежда сякаш е напът да се провали тотално, с оглед гледките на пустеещите плажове по Черноморието. Ист...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини