Бившият кмет на Разград: Лъвчетата ще бъдат продадени! Тази фондация си е жив търговец!

Няма гаранция, че няма да ги отстрелят на сафари, възмути се депутатът от БСП Денчо Бояджиев

Денчо Бояджиев, депутат от БСП и бивш кмет на Разград
Източник: БНР

Денчо Бояджиев е бивш кмет на Разград в продължение на три мандата, юрист, завършил СУ, депутат във ВНС, сега народен представител в 44 НС от БСП. Бояджиев коментира пред Канал 3 казуса с лъвчетата, които държавата отне от община Разград, за да изпрати в чужбина по настояване на Фондация "Четири лапи" и след личното разпореждане на Бойко Борисов. Бояджиев обаче подчерта, че в Разград всички са възмутени, а общинарите от всички партии, барабар с кмета от ГЕРБ, са единни в решението си котките да отидат в зоокъта на Пазарджик, а не в Холандия.

- Лъвчетата заминават утре спешно за Холандия по нареждане на премиера. Обеща го на форума на Капитал. Обаче нали уж имаме разделение на властите? Как така държавата ги конфискува, а те са собственост на местната власт?!

- То беше ясно, че ще заминат. И е в абсолютно нарушение. Да се говори, че държавата ще ги конфискува и така нататък. Няма такива понятия в гражданското право.

- Премиерът нареди на министъра да ги конфискува БАБХ.

- Какво означава конфискуване? Конфискуване има само в Наказателния процес по повод на някакви деяния, тук е Гражданско право. Това е пълна фантасмагория, че се конфискуват! Има си решение, меродавно е решението на собственика. В случая собственикът е общината. Общината не си е дала съгласието и въпреки всичко се прави нещо, което е абсолютно противоправно.

- Ама утре спешно, на пожар заминават за Холандия с "Четири лапи", няма значение какво мислят общинските съвети!

- Беше ясно, че така ще се направи, защото тази Фондация "Четири лапи" не е чак толкова хуманна, тя си е жив търговец.

- Каква е гаранцията, че от центъра в Холандия, като отидат в Южна Африка, няма да ги отстреля някой на сафари?

- Естествено! Никаква гаранция няма. Те ще бъдат след това продадени. Не изпратени - те ще бъдат продадени.

- Твърди се, че имат здравословни проблеми, защото са родени от брат и сестра, и затова трябва да имат специални условия.

- Те, ако са родени от брат и сестра - няма как да преодолееш генетичен проблем - значи, те ще умрат. Ако това е аргументът. Ако те са обречени да умрат, те ще умрат или в България, или в Холандия, или в Южна Африка. Какъв е смисълът тогава да се носят там?

- Ние сме нямали ветеринари.

- А, как да нямаме! Това е просто един измислен ветеринарен повод, за да се измъкнат тези животинки от България. Тази фондация си работи с такива екзотични животни. За да се стигне дотам, че и премиерът да се занимава с две лъчвета - извинявайте, ама просто е несериозна работа!

- Очевидно се уплаши от протестите.

- Защо да не протестират? Може ли да забрани той протести по повод на някакъв проблем?! За мен това е ненормално, което става - заради две малки лъвчета! Да, факт е, има кръвосмешение. В нашите зоопаркове няма лъвове. Седем бяха събрани в Разград, но те непрекъснато проявяваха репродуктивност. Лошото е, че няма чужда кръв, брат и сестра почват да раждат деца. Нямаме аномалии, в интерес на истината. Ама защо трябва да ги даваме? Защото премиерът поел някакъв ангажимент!
 

- Но освен това нали имаме разделение на властите?

- Това е другият въпрос. Аз Ви казах - собственикът, община Разград, е дала съгласие да бъдат в Пазарджик, а не да бъдат в Холандия. И няма промяна в тази позиция. Беше върнато решението от областния управител, пак беше гласувано така решението в общинския съвет. Гласуват от различни партии, не гласува само една партия или само управляващи. Кметът е от ГЕРБ и е ветеринарен лекар, освен това, и много добре може да прецени кое, как и защо.

- И той е преценил, че има условия за тях в Пазарджик?

- В Пазарджик имат много хубав градски парк, който е на един от островите на река Марица, правен по европейска програма, имат нормални условия да бъдат там и да живеят тези лъвчета. Аз задавам такъв риторичен въпрос: С какво ще се променят нещата, ако се окаже, както се твърди, че имат генна обремененост, като отидат в Холандия или в Южна Африка? С нищо няма да се променят.

- А защо и тригодишният лъв Асен , и той щял да заминава?

- А, те, ако трябва, и седемте лъва ще разпродадат. Идва тая фондация, щяла да ги вземе и да ги занесе в Холандия, пък от Холандия щели да ги занесат в Южна Африка... Що? Ами да ги занесат директно в Южна Африка!

- Те са негодни за естествена среда, след като имат някакъв проблем.

- Абсолютно. И да ги пуснат, те нямат вече инстинкт за самосъхранение и ще станат много лесна жертва.

- Възмутени ли са хората в Разград?

- Възмущават се, как няма да се възмущават. Нормално е да се възмущават, като виждат, какво става. Аз съм давал и в Ловеч лъв, но излезе много съществена промяна в нормативната база относно изискванията, на които трябва да отговарят тези зоопаркове, не може да има частни зоопаркове. Значи, това лъвче не може да отиде в частен зоокът. То трябва да бъде в такъв, който отговаря на всички санитарни, епидемиологични и какви ли не изисквания.

- Но лъвчетата въобще нямаше да ходят в частен зоокът.

- Да, щяха да отидат в общинския зоокът.

- И изведнъж Четири лапи, с Капитал, със зелените и протестърите, с други екозащитници скочиха на протест.

- За мен това е измислен проблем. От някакъв частен мерак се зароди някаква такава голяма интрига, че чак министър-председателят се обажда, държавата щяла да ги секвестира, сиреч да ги отчужди, да ги одържави... Няма ли там юристи в този Министерски съвет - да му кажат на министър-председателя да не говори такива работи.

- Общината може ли да заведе дело срещу държавата?

- Може, естествено, тя е собственик, ама няма как кметът, който е от ГЕРБ, да заведе дело срещу премиера. То си го каза момчето - това е незачитане на местната власт.

19:59 | 16 Юли 2020 г.

Учебната година започва в класните стаи

19:59 | 16 Юли 2020 г.
Учебната 2020/2021 г. ще започне присъствено в класните стаи за всички ученици и класове. Това реши Отрасловият съвет към МОН. Школата об...
19:54 | 16 Юли 2020 г.

Руски кибератаки срещу изследователски центрове за...

19:54 | 16 Юли 2020 г.
Руски хакери са насочили вниманието си към организации, участващи в разработването на ваксина срещу коронавируса, предупреждават службите...
Осми ден на протести в София
19:49 | 16 Юли 2020 г.

Осми ден на антиправителствени протести в София

19:49 | 16 Юли 2020 г.
В центъра на София започва осмият пореден протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Присъствието на протеста все ...
Гърция
19:41 | 16 Юли 2020 г.

Всички пътуващи към Гърция ще трябва да попълват е...

19:41 | 16 Юли 2020 г.
До 31 август всички пътуващи към Гърция ще трябва да попълват електронни формуляри PLF (Passenger Locator Form). Това съобщиха от Главна ...
19:06 | 16 Юли 2020 г.

Захариева казва как ще реагираме за превръщането н...

19:06 | 16 Юли 2020 г.
Вицепремиер и петима министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.   Първи на трибуната ще се кач...
Даниела Дариткова
19:01 | 16 Юли 2020 г.

Дариткова: Оставките на тримата министри не са деп...

19:01 | 16 Юли 2020 г.
От правителствения пресцентър информираха снощи, че тримата министри ще подадат съответните документи още днес.   Премиерът ...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини