От утре българският лев ще се търгува в чейнджбюрата на Сърбия

Ели Юрукова: Ние можем да бъдем добрият строг учител на западните си съседи

От утре българският лев ще се търгува в чейнджбюрата на Сърбия
Източник: Facebook

От утре българският лев ще се търгува в чейнджбюрата на Сърбия

Белград, Ели Юрукова, кореспондент на БГНЕС

От 1 февруари българският лев ще може да се сменя в сръбските чейнджбюра. С решение на Националната банка на Сърбия българският лев е включен във валутите, които могат да се търгуват на валутния пазар в страната.

Обяснява се също, че това ще насърчи икономическото сътрудничество, ще стимулира съвместните проекти между България и Сърбия. Не е без значение и фактът, че се увеличава не само броят на туристите от двете страни на границата, но и че България е членка на Европейския съюз.

Доживяхме и това българският лев да стане европейска валута в Сърбия.

Сега, по време на българското председателство на Съвета на ЕС, политическите и икономическите контакти със Сърбия зачестиха и Западните Балкани са българо-европейски, но и западнобалкански хит.

Още новини от Европа и света ще намерите тук

Това обаче не дава отговор на въпроса защо толкова малко знаем за своите съседи, а със Сърбия ни дели само една граница, след 7-8 години и тя може да изчезне. Сякаш живеем на различни континенти. Сърбия сякаш е познатият непознат съсед.

Понякога стихийно българите стават съпричастни към драмите и проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини. По-често обаче се говори за хубавата сръбска скара и плескавиците. Възхваляват се сръбските пиротски колбаси, сякаш сме забравили, че това всъщност е българската луканка.

Всичко е въпрос на маркетинг, защото пиротчанци обясняват симпатично как с точилки месеци наред разточват ръчно тези колбаси и какви невероятни подправки слагат.

Но дотук няма място за политика. Сърбите и българите сякаш са ваксинирани от политическите проблеми на своите съседи. Затова може би е важно да не забравяме, че Западните Балкани са регион на неизвестности, предизвикателства и неочаквани конфликти, с много национализми и теории за политически заговори, които Европа трудно може да разбере и толерира.

Ето защо е важно, когато след броени месеци свърши българското председателство, всъщност да започне българската битка за европеизацията на Западните Балкани. Това ще бъде дълъг процес, в който нашите съседи сърбите трябва да осъзнаят европейските ценности, системи и закони.

В този смисъл ние можем да бъдем добрият строг учител на Сърбия. Доколко сръбските политици искат това не съм убедена, защото политическите игри и демагогия в Сърбия са в своя апогей. Вихри се изборна кампания за белградския парламент и кмет.

Сръбският президент Александър Вучич дотолкова се е вживял в ролята на баща на нацията, че не слиза от телевизионните екрани на многобройните спонсорирани от държавата телевизии. Останалите две-три телевизии безпардонно са наричани ЦРУ-телевизии, които работят срещу сръбските национални интереси.

В Сърбия всичко е политическа пропаганда, глобално медийно затъмнение по сръбска рецепта. Политическо и телевизионно реалити шоу на нивото на необуздани партийни страсти на управляващата Сръбска прогресивна партия на Вучич. Тя внушава непрекъснато, че е единственото спасение за страната.

Затова е виновна сигурно и слабата и разединена опозиция, която няма почти никакъв шанс да каже какво мисли, а носи дълговете на болезнения преходен период в Сърбия, когато държавата вземаше първите уроци по демокрация.

За още коментари, анализи и интервюта кликнете тук

Тези дни Сърбия живееше под знака на атентата и убийството на опозиционния косовски политик Оливер Иванович. Няма отговор на въпроса в коя политическа кухня е подготвен атентата и кой стои зад неговото убийство.

Факт е обаче, че диалогът между Белград и Прищина в Брюксел след убийството му е прекъснат. Атентатът срещу него тласна преговорите в задънена улица. Имаме ново огнище на нестабилност в Западните Балкани.

Сигурно тук ще бъде ключова ролята на Брюксел, а и на България като председател на Съвета на ЕС за възстановяване на преговорите.

 

Етикети: България , Сърбия
ГКПП „Кулата“
14:42 | 09 Юли 2020 г.

Гърция ще прави максимално много тестове за COVID-...

14:42 | 09 Юли 2020 г.
Във връзка с масовото тестване за коронавирус при влизане в Гърция през последните дни по информация на посолството ни в Атина към този м...
14:41 | 09 Юли 2020 г.

Кметът на Сеул е изчезнал

14:41 | 09 Юли 2020 г.
Кметът на южнокорейската столица Сеул Пак Уон-сун е изчезнал и са в ход издирвателни мероприятия, съобщи местната полиция, цитирана от Ас...
14:35 | 09 Юли 2020 г.

3-ма загинали и 8 ранени при експлозия в камион с ...

14:35 | 09 Юли 2020 г.
Трима войници загинаха, а осем души са ранени в днешната експлозия на военен камион, натоварен с пиротехнически материали за унищожаване,...
Училище
14:34 | 09 Юли 2020 г.

Хванаха кандидат-шофьор с фалшива диплома за основ...

14:34 | 09 Юли 2020 г.
Софийска районна прокуратура е дала на съд мъж с фалшива диплома за основно образование, съобщават от пресцентъра на обвинението. Вал...
Вино
14:25 | 09 Юли 2020 г.

Съдят столичанин, карал с 2,29 промила по „Патриар...

14:25 | 09 Юли 2020 г.
Софийска районна прокуратура даде на съд Тодор П. по обвинение, че е шофирал в нетрезво състояние лекия си автомобил на 4 март 2020 г., с...
Църквата “Света София“ в Истанбул
14:25 | 09 Юли 2020 г.

Турски съд ще обяви превръщането на "Света София" ...

14:25 | 09 Юли 2020 г.
Очква се утре турският съд да обяви, че превръщането на „Света София“ в музей през 1934 г. е било незаконно. Това ще проправи...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа