Патриарх Филарет: Напразни са мечтите на Новия Каин Путин за контрол над бившия соцлагер

Той е вярващ християнин, но не живее по законите на вярата, а върши беззакония, отсече киевският патриарх

Путин, църква
Източник: ЕПА/БГНЕС, архив

Владимир Путин иска да си върне влиянието над държавите от бившия соцлагер, включително над България. Но мечтите му са напразни, защото този период от историята на империята му свърши. Това казва в интервю киевският патриарх Филарет.

Кризата в Украйна предизвика и разкол сред православните украинци. Част от тях подкрепят независимата Киевска патриаршия на Украинската православна църква, водена от патриарх Филарет, а друга част - Украинската православна църква, която е подчинена на Московския патриарх Кирил.

Филарет цитира данни от социологически изследвания, според които независимата Киевска патриаршия се поддържа от 44 до 48% от украинците, докато Московската патриаршия - от 20 до 24% от хората.

За църковния разкол в Украйна отново се заговори след един твърде фрапантен случай. Служител на православната църква, подчинена на Москва, отказа да опее и погребе двегодишно детенце, поради това, че било кръстено от свещеник на противниковата - Киевска патриаршия.

Патриарх Филарет, главата на обявилата независимост от Москва Киевска патриаршия, каза, че в края на 2017 е написал писмо до патриарха на Русия Кирил, в което му предлага помирение между двете църкви. Отговор оттам обаче така и не дошъл.

Филарет твърди още, че отказът на свещеника да опее починалото дете е незаконен, тъй като кръщаването на дете, според него, може да бъде извършено не само от духовно лице, но и от мирянин, а дори и от майката на едно малко дете, ако тя вижда, че детето е на умиране.

Патриарх Филарет изразява недоволството си от това, че Руската православна църква иска да господства над православните украинци и казва: "Разколът може да се преодолее, ако се признават и спазват каноните на Православната църква.

В 34-тото правило на Светите апостоли се казва, че всеки народ е длъжен да знае кой е неговият водещ духовен пастир. Когато ние живеехме в обща държава - по времето на Руската империя, както и в Съветския Съюз - Украинската църква влизаше в състава на Руската православна църква и признаваше за свой глава Московския патриарх.

Когато Украйна стана независима държава, свикахме Събор според всички изисквания на каноничните правила, на който бе прието решението Украинската църква да стане автокефална, т.е. независима от Москва", казва Филарет.

Той посочи още, че Путин се опитва да оказва влияние над Украйна чрез Украинската църква, която е останала на подчинение на Московската патриаршия.

Духовникът обаче предрича, че подобно нещо е обречено на неуспех, тъй като свободолюбивият украински народ не желаел повече да се подчинява на Москва.

По отношение на конфликта в Донбас и войната в Източна Украйна Филарет казва следното:

"Русия проявява агресия спрямо Украйна. Незаконно ни беше отнет Крим. Явно са смятали, че по същия начин могат да ни вземат и Донбас, а и други области. Те мечтаят да подчинят цяла Украйна, пък и не само нея.

Мечтаят да си върнат влиянието над държавите от бившия социалистически лагер - над прибалтийските републики, Полша, Румъния, над България. Путин си мечтае за подобно нещо. Но мечтите му са напразни, защото този период от историята на неговата империя е приключил.

Ние живеем в глобализиран свят, в който няма място за империи. И мечтите за връщането на тези империи - са празни мечти", казва Филарет.

Според него, войната в Източна Украйна няма да е вечна, а тъй наречените Републики Донецк и Луганск, които са под влиянието на руските сепаратисти, ще прекратят съществуването си.

По-нататък в интервюто той твърди, че Путин е вярващ християнин, който обаче не живеел по законите на вярата, а вършел беззакония. Поради това Филарет го нарича "Новия Каин".

 

Прин; Хари и Мегън Маркъл
10:06 | 11 Юли 2020 г.

Въпреки ремонта за 2.4 млн. лири: Мегън и Хари ням...

10:06 | 11 Юли 2020 г.
Меган Маркъл не е имала никакво намерение да живее в Лондон след сватбата си с принц Хари, въпреки ремонта на имението им във Фрогмор. Ст...
09:48 | 11 Юли 2020 г.

Масово струпване на симпатизанти на ДПС в подкрепа...

09:48 | 11 Юли 2020 г.
Симпатизанти на ДПС от цялата страна пристигнаха рано тази сутрин в парк "Росенец", на входа на лятната резиденция на почетния ...
Стилиян Петров
09:43 | 11 Юли 2020 г.

Стилиян Петров готви треньорска кариера

09:43 | 11 Юли 2020 г.
Бившият капитан на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров разкри, че готви треньорска кариера в любимия спорт, след като вз...
Цвета Караянчева: Не държим властта на всяка цена!
09:33 | 11 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева: Не държим властта на всяка цена!

09:33 | 11 Юли 2020 г.
Няма да говоря за Румен Радев като за президент. Той се заяви като президент на една част от хората, а не като обединител на нацията. Сег...
Трима загинали в Австрия при срутване на скални отломки
08:17 | 11 Юли 2020 г.

Трима загинаха при срутване на скални отломки в Ав...

08:17 | 11 Юли 2020 г.
Спасители откриха още едно тяло на загинал от срутване на камъни в дефиле в юго-източна Австрия, така борят на жетвите нарасна до 9 души,...
Плаж
08:10 | 11 Юли 2020 г.

Днес ще бъде слънчево с максимални температури меж...

08:10 | 11 Юли 2020 г.
Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София 30°-...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 10:50
  "Социална мрежа" – избрано
 • 11:15
  Топ шоп
 • 11:30
  "Спорт в обектива" - избрано