Могерини: Предприетите стъпки от Атина и Скопие за името са поощрителни

Западните Балкани не са заден двор на Европа, каза Екатерина Захариева

Могерини: Предприетите стъпки от Атина и Скопие за името са поощрителни
Източник: Канал 3

Могерини: Предприетите стъпки от Атина и Скопие за името са поощрителни

Смятам, че двустранните въпроси са много деликатни- като този за името на Македония, това изисква воля, а предприетите стъпки от Атина и Скопие са поощрителни, надявам се, че ще се стигне до положителни резултати скоро.Това заяви днес върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини на пресконференция с българския външен министър Екатерина Захариева. 

Италианката се изказа след неформалната среща на министрите на външните работи "Гимних” в София. Тя е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Вниманието на срещата е било насочено към сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, както и към общите усилия за преодоляване на предизвикателствата в борбата срещу радикализацията, в обмяната на информация за завръщащите се чуждестранни бойци от конфликта в Близкия Изток, изреди Могерини.

Разговаряно е и за страните-кандидатки за членство в ЕС от Западните Балкани, за стратегията, която чертае техния път.

"Ситуацията в Сирия остава драматична и все по-трудна, ЕС обръща голямо внимание на конфликта, тези проблеми ще бъдат обект на обсъждане и на следващите форуми", заяви Могерини.

"Преговорите в Женева са важни, на тях трябва да се постигне намаляване на противопоставянето в дипломатически , военен и психологически аспект. Трябва ресурс за бързото възстановяване на страната и да се извърши демократичен преход. Процесът върви и за мен като римлянка отива да кажа: "Всички пътища водят към Женева!", продължи Могерини.

"Това, че съветът е неформален, не означава, че обсъжданията не са важни, напротив, успяваме да постигнем много в неформален план", подчерта и външният министър Захариева.

"Така, както бе обявена стратегията на 6-ти февруари, трябва да имаме близко сътрудничество със страните от Западните Балкани и особено по сигурността, свързана с мигрантите, с енергийната криза, в икономическо и социално отношение. Днес искахме да видим по-голям ангажимент и участие в създаване на работещи институции", каза още Захариева.

Вчера обсъждахме представената от комисията стратегия за Западните Балкани. В нея важното е, че тя е дългосрочна, всеобхватна и честна, защото не създава неоправдани очаквания. В същото време е и много конкретна с 6 сфери на действия - основни инициативи ,които ще придвижат тези страни към пълноправно участие в ЕС. Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа и не е в наш интерес да имаме страни, изолирани от европейската интеграция", продължи Захариева.

"През април ще излезе докладът за всяка една от страните-кандидати за ЕС от Западните Балкани и се надявам, че е голяма вероятността по-скоро да започнат преговорите със Скопие и Тирана", подчерта Захариева в отговор на журналистически въпрос. "Голям е шансът това да се случи, но държавите трябва да работят усилено", добави тя.

Българският външен министър насочи вниманието към повишаването на напрежението в Сирия. "В последните седмици има влошаване на положението в Сирия и трябва да проявяваме повече усилия и внимание към тези конфликти. Трябва да седнем и честно да обсъдим какво следва за Сирия - това е локален конфликт, но с глобално значение", подчерта Захариева.

Могерини изтъкна, че е обсъждано нахлуването на турската армия в Сирия. "Обсъдихме турската операция, проведена наскоро в Африн, и изразихме тревога за жертвите, за хуманитарната криза", каза италианката.

"Разбирам легитимните опасения на Турция за сигурността, мога да се съглася с предложението да приканим нашите турски приятели към сдържаност, за да няма влошаване на ситуацията и ескалация на напрежението", добави Могерини.

В областта на отбраната сътрудничеството между НАТО и ЕС е отлично, увери Могерини. "Имахме възможност да обменим становища между министрите на отбраната и експертите на НАТО. ЕС може да направи много за засилване на своята отбрана. САЩ твърдо изразиха своята подкрепа за всичко", което прави ЕС, подчерта Могерини.

"Често провеждаме разговори с нашите турски колеги и постоянно на тях се повдигат не само въпроси за конкретни случаи, но и други, по които очакваме спазване на основни права, свободата на пресата и др.", изтъкна италианката.

"Особено внимание се обръща на турското население, Турция е кандидат за ЕС, но всички ние проявяваме интерес към работата на общия дневен ред, към общите стратегически интереси в региона, тя ни е партньор , независимо, че имаме различни становища, като например кипърския въпрос", смята Могерини.

Румен Радев
13:29 | 05 Юли 2020 г.

Държавният глава: Да служиш на обществото не е сам...

13:29 | 05 Юли 2020 г.
Държавният глава Румен Радев поздрави служителите на Министерството на вътрешните работи по случай техния професионален празник -  5...
COVID-19
13:25 | 05 Юли 2020 г.

15 съученици и учители на абитуриента във Велико Т...

13:25 | 05 Юли 2020 г.
Увеличават се случаите на COVID-19 сред участниците в абитуриентския бал във Велико Търново на 27 юни. За последното денонощие 15 от ново...
Дилиан Уайт и Робърт Хелениус
13:06 | 05 Юли 2020 г.

Фюри и Уайт могат да се бият до края на годината

13:06 | 05 Юли 2020 г.
Световният боксов съвет (WBC) потвърди, че двубоят на световния шампион в тежка категория на организацията Тайсън Фюри с Дилиън Уайт &bdq...
Илиана Беновска
12:58 | 05 Юли 2020 г.

Кои ще са гостите в „Беновска пита“ на 5 юли

12:58 | 05 Юли 2020 г.
Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16:16 часа след обед.: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? ...
Илиана Беновска
12:51 | 05 Юли 2020 г.

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „ле...

12:51 | 05 Юли 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев всеки ден се показва като „голмайстор“ в мача „Добрите VS Лошите“. Гешев се опитва д...
НДК
12:43 | 05 Юли 2020 г.

НДК съкращава 30 на 100 от персонала си заради огр...

12:43 | 05 Юли 2020 г.
Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“ и кино „Люмиер Лидл“ з...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Изкуство по време на пандемия
 • 14:45
  Телемаркет