Борисов: България смята Азербайджан за приоритетен партньор

България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан, каза премиерът в интервю за азербайджанската медия Trend

Борисов: България смята Азербайджан за приоритетен партньор
Източник: Канал 3

Борисов: България смята Азербайджан за приоритетен партньор

Българският министър-председател Бойко Борисов излезе с ексклузивно интервю през азербайджанската медия Trend. 

Перспективи за задълбочаване на отношенията между България и Азербайджан

„България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и счита страната за приоритетен партньор предвид големите перспективи за развитие на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес“, заяви Бойко Борисов.

"Като се имат предвид силните връзка между нашите две страни и съществуващата правна рамка за сътрудничество, ние вярваме, че сегашното ниво на двустранната търговия не съответства на потенциала на България и Азербайджан и ние бихме искали да засилим търговските и икономически отношения, включително чрез съвместни Междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество“, отбеляза министър-председателят.
Борисов е убеден, че има голям потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки. "На 16 януари 2018 г., по време на посещението си в Баку, аз имах честта да участвам с азербайджанския си колега Артур Расизаде на официалното откриване на редовните полети между Баку и София. Сигурен съм, че то ще насърчи развитието на отношенията между България и Азербайджан в сферата на туризма“, добави премиерът.

Ролята на Азербайджан за укрепване на енергийната сигурност в Европа

„България има интерес от изпълнението на стратегически проекти за транспортна инфраструктура на енергия като "Южния газов коридор", свързващ Европа и Азербайджан“, заяви Борисов. "Високо оценяваме ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа и България", допълни той. Министър-председателят отбеляза, че Азербайджан е не само основен източник на газ, но също така играе ключова роля в осъществяването на проекта "Южен газов коридор", който ще гарантира енергийната сигурност на Европа. Освен това Борисов добави, че България и Азербайджан са установили силно партньорство в областта на енергетиката.

„Ярък пример за това партньорство е договорът между българската компания „Булгаргаз“ и държавната петролна компания SOCAR за доставки на природен газ от Азербайджан до България от 2020 г.“, допълни министър-председателят.

"Ние очакваме, че изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB) от които България ще получи азербайджански газ ще започне през юни 2018 г.. По този начин, ще бъде гарантирана доставката в България на един милиард кубически метра природен газ годишно в рамките на втория етап на развитието на азербайджанското газово находище „Шах Дениз", - допълни Борисов.

Относно важността на Баку-Тбилиси-Карс за развитието на икономическите отношения между България и Азербайджан
Премиерът смята, че железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс ще допринесе за разширяването на икономическото сътрудничество между България и Азербайджан.

"Ние виждаме железопътната линия като стратегически транспортен проект, който може да бъде от полза не само за Азербайджан, Грузия и Турция, но и за България и другите европейски страни", каза премиерът.
Борисов припомни, че Европейският съюз приветства откриването на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс и по-нататъшно подобряване на транспортните връзки между България, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия.

Възможности пред азербайджанските инвеститори в България

„България има интерес да развива двустранните търговски и икономически отношения с Азербайджан и възнамерява да използва максимално възможностите за съвместни“, убеден е Борисов. Той отбеляза, че въпреки отрицателните последици от световната финансова и икономическа криза България успява да запази макроикономическа и финансова стабилност.

"В България имаме най-благоприятните данъци в ЕС, както и високо квалифицирана работна ръка. Правителството също така предприема редица допълнителни мерки за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Има голям потенциал за инвестиции в такива области като енергетиката - газификацията и разпределението на газ, строителството, туризма, недвижимите имоти, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичните продукти и редица други направления“, заключи премиерът.

Етикети: Бойко Борисов
Кърт Ръсел и Голди Хоун
21:55 | 28 Ноември 2020 г.

Кърт Ръсел мисли да се пенсионира

21:55 | 28 Ноември 2020 г.
Известната си, почти 60-годишна актьорска кариера, Кърт Ръсел започва на 12 години. Сред по-известните му филми са „Нещото“, ...
Медицинска сестра
21:31 | 28 Ноември 2020 г.

Фишове със заплатите на две медицински сестри разб...

21:31 | 28 Ноември 2020 г.
 в разгара на епидемията и обществените призиви за емпатия към медицинските работници, фишове на заплатите на две медицински сестри ...
Протест в Париж
21:01 | 28 Ноември 2020 г.

Сериозни стълкновения в Париж, полицията използва ...

21:01 | 28 Ноември 2020 г.
Правителството настоява, че законопроектът има за цел да защити силите за сигурност от атаки както онлайн, така и лично. По този начин вл...
Протест в Лондон
20:49 | 28 Ноември 2020 г.

Над 60 антилокдаун протестъри бяха арестувани след...

20:49 | 28 Ноември 2020 г.
Над 60 лондончани попаднаха в ареста след спречкване с полицията по време на антилокдаун протеста, проведен днес в британската столица, п...
Асен Балтов
20:16 | 28 Ноември 2020 г.

Проф. Балтов: Очакваме броят на новозаразените да ...

20:16 | 28 Ноември 2020 г.
„Очакваме да намалеят случаите на новозаразените в следващите 10 дни, а случаите на тези, които боледуват тежко и на тези, които за...
Адриан Андреев
20:09 | 28 Ноември 2020 г.

Първа титла за Адриан Андреев

20:09 | 28 Ноември 2020 г.
Националът на България за "Купа Дейвис" Адриан Андреев спечели първа титла от турнирите на ITF, пише БНГЕС. 19-годишният Ан...

гледай на живо

29.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Другото лице
 • 07:25
  Интервю с Наделина Анева
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано