Велизар Енчев: Заради Западните Балкани, загубихме Западните покрайнини завинаги (ВИДЕО)

Договорът с Македония е неизгоден за нас, но резето вече щракна, ката дипломатът в Денят на живо

Велизар Енчев: Заради Западните Балкани, загубихме Западните покрайнини завинаги
Източник: Канал 3

Велизар Енчев: Заради Западните Балкани, загубихме Западните покрайнини завинаги

Заради Западните Балкани ние жертвахме Западните покрайнини. Такава прогноза направи в "Денят на живо" дипломатът Велизар Енчев, доктор по международно право и международни отношения, по повод изказването на унгарския премиер Орбан, че Борисов е забил "брадва в голямо дърво - Западните Балкани".
 
"За съжаление, както каза Виктор Орбан, ние забихме брадвата в голямото дърво - Западните Балкани, и загубихме Западните покрайнини", отсече Велизар Енчев. "Положението там е отчайващо, дебългаризацията е в крайната си права, ние губим Западните покрайнини след като даваме пълната си безусловна подкрепа на Сърбия за ЕС", добави гостът в "Денят на живо".
 
Той бе толкова категоричен в критиката си и за Договора за добросъседство с Македония, подписан от правителството на Бойко Борисов през август миналата година, и официално ратифициран тази зима. Повод бе изказването на президента Румен Радев при посещението му в Скопие, че спорът между Гърция и Македония за името на западната ни съседка не бива да навреди на интереса на България.
 
"Вие питате правилна ли е тази реакция? Че е закъсняла - да, реакцията на Румен Радев е следствие на изявление на външно министерство, на Екатерина Захариева 2 дни преди това", припомни хронологията Велизар Енчев.
 
"Мога да ви кажа следното: първо, външно министерство е осъзнало, че в договора с Македония не е включила тази клауза (за името) императивно, тя е пожелателна.
Второ, Румен Радев е направил това изказване по молба на Екатерина Захариева. Той е само носителят на лошата вест за Скопие - това е знак, че ние не сме отчели този момент.
 
В договора от август няма и дума за името, но чак сега го осъзнахме. Както се казва - резето щракна, гърците с пълно основание може да се радват на нашето закъснение", продължи Велизар Енчев.
 
Той изтъкна защо още от самото начало е бил против договора с Македония. "Аз съм един от малкото критици на този договор, имам изложения отдавна, в които препоръчвам, че не трябва да признаваме като отделен език македонския. След като имаме в Скопие правителство, което споделя нашите позиции, защо да им отстъпваме и да им признаваме македонския език?", каза Енчев.
 
"Този договор бе прибързан - ние можехме да дадем съгласие за членството на Македония в НАТО, но без да подписваме този договор. Без да ги блокираме за НАТО, няма да подписваме този договор, но с времето да изчистим фундаментални въпроси: за езика, за историята", продължи Велизар Енчев.
 
Той смята, че България е прибързала с този договор "за да се харесаме на господарите от Брюксел и Вашингтон", като нарече поведението на управляващите "престараване на слугата" и го доказа така:
 
"Не беше необходимо да го подписваме, външният натиск към нас не беше да подписваме договора, а да не налагаме вето за влизането им в НАТО. А след като го подписахме така, вече никаква промяна няма да има учебниците по история", убеден е Велизар Енчев, като сравни нашия подход с гръцката стратегия.
 
"Гърците без договор за броени дни накараха Македония да промени името магистралата, на летището, ще премахнат бутафорните паметници в Скопие. А македонците ще премахнат ли паметниците си на личностите от нашето Възраждане? В дипломацията има правило: първо се договаря, после се подписва. А те направиха обратното", разкритикува управляващите Велизар Енчев.
 
Според него изразеното от президента Радев пожелание името на Македония да не засяга българските интереси, е закъсняло. 
 
"Аз смятам, че най-лошият вариант за България е (името) Северна Македония или Горна Македония, защото веднага се визира Пиринска Македония. Най-добрият вариант за нас е Нова Македония, или Република Македония Скопие, иначе старото име Република Македония бе най-добре, но ако включат Скопие, също е добре за нас", смята Енчев.
 
Той обърна внимание и на изразеното от Румен Радев пожелание между Македония и България да се подпише договор за стратегическо партньорство. 
 
"Да прочетем изречението: "България е готова да сключи договор за стратегическо партньорство за военно сътрудничество". В документите за бившия Варшавски договор пишеше: държавите са задължени да окажат военна помощ на съответната страна.
 
И ако стане нова война между македонците и албанците, както през 2001 г., тогава ние би трябвало да се намесим с въоръжена сила. Това изявление на господин Румен Радев е толкова странно, че до известна степен и необяснимо. То е също толкова излишно, колкото и подписването на договора с Република Македония миналата година през август", заяви Велизар Енчев.
 
"Но с такъв договор, предложен от Радев, ние ще сме с примка на шията - да бъдем въвлечени във военни конфликти, след като в момента голяма част от македонското население гледа на България като на враг", мотивира се той.
 
Какво каза още Велизар Енчев за дипломацията на Бойко Борисов, за Вишеградската четворка, за отношенията на ЕС с Турция - вижте във видеото:  

протест на превозвачите
07:36 | 02 Декември 2020 г.

Превозвачи протестират на "Капитан Андреево" срещу...

07:36 | 02 Декември 2020 г.
Съюзът на международните превозвачи в България и Асоциацията на превозвачите на Република Турция организират мирен протест срещу забавена...
депутати, народно събрание
07:25 | 02 Декември 2020 г.

Депутатите гласуват окончателния вариант на промен...

07:25 | 02 Декември 2020 г.
На първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват окончателния вариант на промените в Закона за хората с увреждания, пред...
Министерски съвет
07:15 | 02 Декември 2020 г.

Кабинетът решава за допълнително финансиране на об...

07:15 | 02 Декември 2020 г.
Министрите ще проведат отново онлайн редовното си заседание от 10 ч. днес, предаде БГНЕС.   На него се очаква да бъде одобре...
07:05 | 02 Декември 2020 г.

3475 новозаразени с COVID-19 от 9056 теста у нас, ...

07:05 | 02 Декември 2020 г.
3475 са регистрираните новозаразени през последните 24 часа у нас при направени 9056 PCR теста.   Починалите за денонощието...
Сняг 14
06:56 | 02 Декември 2020 г.

Слънце на юг, сняг и мъгли на север ни очакват дне...

06:56 | 02 Декември 2020 г.
В сряда над Южна България ще преобладава слънчево време, докато над Северна облачността ще е значителна и на отделни места ще превали сла...
Елха НДК
21:48 | 01 Декември 2020 г.

Грейна елхата пред НДК в София

21:48 | 01 Декември 2020 г.
Заради пандемията от COVID-19 и обявената в страната извънредна епидемична обстановка, общината реши да се лиши от празнично събитие окол...

гледай на живо

02.12.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице
 • 09:00
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп