Божидар Чеков: Макрон има поведение на монарх, а това се харесва на французите (ВИДЕО)

Ще бъде нанесен неприятен финансов удар на Вишеградската четворка, прогнозира журналистът в Денят на живо

Божидар Чеков: Макрон има поведение на монарх, а това се харесва на французите (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Божидар Чеков: Макрон има поведение на монарх, а това се харесва на французите (ВИДЕО)

Единственият политик в Европа, който може да реши и да направи нещо, това е Макрон. Той има поведение на монарх, но това се харесва на французите, заяви в "Денят на живо" живеещият във Франция журналист и писател Божидар Чеков.
 
Той се позова на последните социологически изследвания, които показват 44% одобрение за френския президент - с 6% спад в сравнение с предишни анкети, но въпреки това със сериозен аванс пред своите предшественици.
 
"Има 44% поддръжка за Макрон - за същия период от време Оланд имаше 37% поддръжка. Саркози - 38%. Значи Макрон съвсем не е толкова ниско, колкото неговите предшественици. Има 6% намаление, но всеки път той казва "Аз не управлявам със сондажи и за сондажи", припомни Божидар Чеков.
 
Той обяснява одобрението към енергичния президент с успехите му - намаляването на безработицата, макар и малко, очаквания растеж в индустрията, разбиването на националистите. "Макрон е банкер, и сега събира пари, намалява разходите на държавата навсякъде по малко - намали  ми пенсията с почти 2%. Така и аз помагам за френското стабилизиране спрямо Брюксел - всички пенсии бяха намаление", каза с усмивка Божидар Чеков. 
 
"Най-важното във Франция е да се правят реформи веднага след изборите, защото иначе се вдигат на протести синдикати и т. н. Макрон действа като трактор в реформите и неговите опоненти нямат време да се организират. Няма единодействие, той разби партиите, няма истински противници, дори пресата много внимава - защото безработицата леко, но намалява, предвижданията за растеж са положителни - 1,9%, малки, но за Франция са важни, защото отдавна не ги е имало в страната", изброи Божидар Чеков.
 
"Има инвестиции в индустрията, в промишлеността, увеличава се потреблението на хората с увеличението на оптимизма им, защото на фона на ставащото в Европа - криза в Англия, Италия, Испания, Германия, единствената страна, където нещата вървят спокойно, е Франция", посочи той поводите за оптимизъм на французите.
 
Но програмата на младия френски президент далеч надхвърля френските граници - той се подготвя за широка офанзива срещу национализма в ЕС. 
 
"Макрон иска централизация на бюджета и да се промени избирателния закон за европарламента така, че в една листа да има французи, българи, италианци, германци. Той иска да разбие всички, които имат националисти, патриоти, както направи във Франция", смята Божидар Чеков.
 
Френската система на президентска република в момента показва предимствата си пред парламентарната демокрация от немски тип. 
 
"И тази каша - немската система, показва всеки ден как Макрон и президентската система решават нещата, когато начело е смел човек, дори той да сбърка. Погледнете какво става в една монархия Англия, какво става в тази федеративна Германия с не знам колко парламента, с тази прекалено демократична система, как всички партии трябва да гласуват това, което ръководството е приело. Засега Франция се показва като пример за една уредена страна", констатира Божидар Чеков.
 
Той обаче е категоричен, че като един от локомотивите на ЕС Макрон има крещяща нужда от Германия, защото "сам не може да се справи, и Германия сама не може да се справи".
 
Съвместно с немския канцлер Ангела Меркел, Макрон подготвя удар за страните от т. нар. Вишеградска четворка, сред чиито гласовити лидери е премиерът на Унгария Виктор Орбан.
 
По този повод Божидар Чеков припомни реакцията на съветския диктатор Йозеф Сталин по повод критика на папата за вътрешните чистки и репресии. "Когато му казали, че папата не е доволен за неговите действия, Сталин попитал: "Извинете, а папата с колко дивизии разполага?"
 
Така и с Орбан: колко самолета произвежда Унгария? Ще има сблъсък с Вишеградската четворка, и той няма да е много приятен за страните в нея. Сблъсъкът е финансов след като от бюджета на ЕС отпаднаха милиардите, внасяни от Великобритания", предрече Божидар Чеков.
 
Какво разказа още Божидар Чеков за секс скандалите във френската политика, за френското лицемерие - във видеото:
 
Нощен клуб
21:55 | 25 Ноември 2020 г.

£10 хил. глоба за DJ, спретнал рейв парти за 50 ду...

21:55 | 25 Ноември 2020 г.
Солидна глоба в размер на £10 хил. ще получи дисководещ от Лондон, след като е нарушил грубо противоепидемичните мерки, които ...
21:34 | 25 Ноември 2020 г.

Почитателите на еротиката ще могат да проследят Mi...

21:34 | 25 Ноември 2020 г.
Конкурсът Miss Playmate ще се наложи да се адаптира, както всички нас, за да пребори пандемията по свой си начин. За целта Playboy Българ...
The Weeknd
21:25 | 25 Ноември 2020 г.

The Weeknd: Grammy си остава корумпирана

21:25 | 25 Ноември 2020 г.
R&B изпълнителят The Weeknd обвини музикалната академия Grammy в корупция, за дето не получи нито една номинация на тазгодишното изда...
Нагорни Карабах
21:08 | 25 Ноември 2020 г.

Франция: Признаването на Карабах няма да е от полз...

21:08 | 25 Ноември 2020 г.
Едностранно признаване на независимостта на Нагорни Карабах от Франция няма да бъде от полза нито за Армения, нито за населението на Кара...
Атанас Бобоков
21:06 | 25 Ноември 2020 г.

Апелативният спецсъд заседава по делото на Атанас ...

21:06 | 25 Ноември 2020 г.
Апелативният специализиран съд ще проведе заседание по делото, по което обвиняем е бизнесменът Атанас Бобоков, предаде БГНЕС. Заседан...
21:01 | 25 Ноември 2020 г.

Бизнесът реагира, след като обявиха затварянето на...

21:01 | 25 Ноември 2020 г.
Собствениците на много магазини въздъхнаха с облекчение, след като стана ясно, че със заповедта на здравния министър вратите затварят сам...

гледай на живо

25.11.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева