Божидар Чеков: Макрон има поведение на монарх, а това се харесва на французите (ВИДЕО)

Ще бъде нанесен неприятен финансов удар на Вишеградската четворка, прогнозира журналистът в Денят на живо

Божидар Чеков: Макрон има поведение на монарх, а това се харесва на французите (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Божидар Чеков: Макрон има поведение на монарх, а това се харесва на французите (ВИДЕО)

Единственият политик в Европа, който може да реши и да направи нещо, това е Макрон. Той има поведение на монарх, но това се харесва на французите, заяви в "Денят на живо" живеещият във Франция журналист и писател Божидар Чеков.
 
Той се позова на последните социологически изследвания, които показват 44% одобрение за френския президент - с 6% спад в сравнение с предишни анкети, но въпреки това със сериозен аванс пред своите предшественици.
 
"Има 44% поддръжка за Макрон - за същия период от време Оланд имаше 37% поддръжка. Саркози - 38%. Значи Макрон съвсем не е толкова ниско, колкото неговите предшественици. Има 6% намаление, но всеки път той казва "Аз не управлявам със сондажи и за сондажи", припомни Божидар Чеков.
 
Той обяснява одобрението към енергичния президент с успехите му - намаляването на безработицата, макар и малко, очаквания растеж в индустрията, разбиването на националистите. "Макрон е банкер, и сега събира пари, намалява разходите на държавата навсякъде по малко - намали  ми пенсията с почти 2%. Така и аз помагам за френското стабилизиране спрямо Брюксел - всички пенсии бяха намаление", каза с усмивка Божидар Чеков. 
 
"Най-важното във Франция е да се правят реформи веднага след изборите, защото иначе се вдигат на протести синдикати и т. н. Макрон действа като трактор в реформите и неговите опоненти нямат време да се организират. Няма единодействие, той разби партиите, няма истински противници, дори пресата много внимава - защото безработицата леко, но намалява, предвижданията за растеж са положителни - 1,9%, малки, но за Франция са важни, защото отдавна не ги е имало в страната", изброи Божидар Чеков.
 
"Има инвестиции в индустрията, в промишлеността, увеличава се потреблението на хората с увеличението на оптимизма им, защото на фона на ставащото в Европа - криза в Англия, Италия, Испания, Германия, единствената страна, където нещата вървят спокойно, е Франция", посочи той поводите за оптимизъм на французите.
 
Но програмата на младия френски президент далеч надхвърля френските граници - той се подготвя за широка офанзива срещу национализма в ЕС. 
 
"Макрон иска централизация на бюджета и да се промени избирателния закон за европарламента така, че в една листа да има французи, българи, италианци, германци. Той иска да разбие всички, които имат националисти, патриоти, както направи във Франция", смята Божидар Чеков.
 
Френската система на президентска република в момента показва предимствата си пред парламентарната демокрация от немски тип. 
 
"И тази каша - немската система, показва всеки ден как Макрон и президентската система решават нещата, когато начело е смел човек, дори той да сбърка. Погледнете какво става в една монархия Англия, какво става в тази федеративна Германия с не знам колко парламента, с тази прекалено демократична система, как всички партии трябва да гласуват това, което ръководството е приело. Засега Франция се показва като пример за една уредена страна", констатира Божидар Чеков.
 
Той обаче е категоричен, че като един от локомотивите на ЕС Макрон има крещяща нужда от Германия, защото "сам не може да се справи, и Германия сама не може да се справи".
 
Съвместно с немския канцлер Ангела Меркел, Макрон подготвя удар за страните от т. нар. Вишеградска четворка, сред чиито гласовити лидери е премиерът на Унгария Виктор Орбан.
 
По този повод Божидар Чеков припомни реакцията на съветския диктатор Йозеф Сталин по повод критика на папата за вътрешните чистки и репресии. "Когато му казали, че папата не е доволен за неговите действия, Сталин попитал: "Извинете, а папата с колко дивизии разполага?"
 
Така и с Орбан: колко самолета произвежда Унгария? Ще има сблъсък с Вишеградската четворка, и той няма да е много приятен за страните в нея. Сблъсъкът е финансов след като от бюджета на ЕС отпаднаха милиардите, внасяни от Великобритания", предрече Божидар Чеков.
 
Какво разказа още Божидар Чеков за секс скандалите във френската политика, за френското лицемерие - във видеото:
 
паметник
22:15 | 02 Юли 2020 г.

Възстановиха паметника на Христо Ботев в Одеса (СН...

22:15 | 02 Юли 2020 г.
Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше от...
22:00 | 02 Юли 2020 г.

Проф. Николай Витанов: Случаите на COVID-19 у нас ...

22:00 | 02 Юли 2020 г.
Благоприятният сценарий за развитието на COVID-19 у нас отдавна не е факт. Това обяви математикът от БАН проф. Николай Витанов пред бТВ. ...
21:48 | 02 Юли 2020 г.

Разбиха тайна схема със стотици трафиканти на дрог...

21:48 | 02 Юли 2020 г.
Полицията във Великобритания разби топ секретна комуникационна система, използвана от престъпници и трафиканти на дрога и оръжие. &n...
Великобритания, флаг, знаме
21:33 | 02 Юли 2020 г.

Великобритания премахва карантината за граждани на...

21:33 | 02 Юли 2020 г.
Британското правителство премахва задължителната карантина за пътници от 75 държави, съобщи "Телеграф"   Великобри...
ЕЦБ не повиши финансирането на гръцките банки
21:21 | 02 Юли 2020 г.

16 европейски банки създават нова платежна система

21:21 | 02 Юли 2020 г.
Нова система за незабавни плащания ще бъде създадена в Европа под егидата на 16 финансови институции от пет страни на ЕС. Това се съобщав...
По аптеките липсва безплатно лекарство за болните от рак на гърдата
21:09 | 02 Юли 2020 г.

Създават карта на аптеките в България

21:09 | 02 Юли 2020 г.
Националната аптечната карта ще определя нуждите на населението в страната. Създаването на документа бе прието по време на днешното засед...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо