Скандали, които вгорчават живота на Нетаняху

От бутилки шампанско до опити за подкупване на съдия - ето в какво още обвиняват премиера на Израел

Скандали, които вгорчават живота на Нетаняху
Източник: ЕПА/БГНЕС

Скандали, които вгорчават живота на Нетаняху

От бутилки от шампанско до опити за подкупване на съдия - поредица от различни твърдения впримчи през последните месеци израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Нетаняху твърди, че е невинен, и обвинява медиите и полицията в лов на вещици.

По-долу е даден списък на ключовите скандали.

Шампанско

На 13 февруари израелската полиция препоръча Нетаняху да бъде обвинен за подкуп, измама и нарушаване на общественото доверие по два случая, известни като 1000 и 2000.

Първият се отнася до твърденията, че Нетаняху получава луксозни пури, шампанско и бижута от богати хора, оценени на стойност около един милион шекела (229 000 евро), в замяна на финансови или лични услуги.

Според полицията холивудският продуцент Арнон Милчан е отговорен за подаръци на стойност около 750 000 шекела, а австралийският милиардер Джеймс Пакър е осигурил останалите 250 000 шекела.

 

Дневник от Тел Авив: Да, Израел е дълбоко корумпиран

Нетаняху е заподозрян, че в замяна се е опитал да помогне на Милчан да получи данъчни облекчения, които според някои доклади биха се измервали с милиони долари.

Вестници

Случай 2000 се отнася до твърденията, че Нетаняху е потърсил споразумение със собственика на вестник "Йедиот Ахронот", в резултат на което дейността му би била отразявана по-благоприятно.

В замяна на това Нетаняху увеличава вероятността да приеме законодателство, за да ограничи разпространението на "Израел Хайом“, безплатен вестник, който е основният съперник на "Йедиот Ахронот“.

Ари Хароу, бивш началник на кабинета на Нетаняху, се съгласи да свидетелства за държавата по делото в замяна на снизходителност.

Телекомуникационна сделка

В неделя полицията арестува седем души по случай 4000, също свързан с опити за търсене на положително медийно отразяване срещу услуги.

Твърди се, че Нетаняху се е договорил с Шаул Елович, притежаващ контролния пакет акции на израелския телекомуникационен гигант Bezeq, за да получи положително отразяване на дейността си на неговия новинарски сайт Walla! в замяна на политики в полза на Bezeq.

Шломо Фибер, съюзник на Нетаняху от повече от 20 години и бивш генерален директор в министерството на комуникациите , се очаква да бъде държавен свидетел в замяна на избягването на затвора.

Още интервюта и анализи - кликнете тук

Той е обвинен в посредничеството между Нетаняху и Елович и в насърчаването на регулаторни промени на стойност милиони за Bezeq.

Подкупване на съдия

Друг нов случай, 1270, се отнася до предполагаем опит за подкупване на съдия да отхвърли дело за корупция срещу съпругата на Нетаняху Сара.

Съобщенията в медиите казват, че през 2015 г. Нир Хефец и Ели Камир, и двамата бивши медийни съветници на семейството на Нетаняху, са предложили на съдия Хила Герстел „насърчение“ срещу затварянето на наказателното дело.

Сара и един служител са обвинени във фалшиво обявяване на липсата на готвачи в официалната резиденция на премиера и поръчване от външни заведения за обществено хранене.

През септември 2017 г. главният прокурор информира Сара Нетаняху, че вероятно ще я обвини заради твърденията й.

Подводници

Последният случай, наречен 3000, се разследва отделно и включва съюзници на Нетаняху, но премиерът не е посочен като заподозрян.

Двама съюзници от Нетаняху бяха разпитани няколко пъти от полицията като част от разследване по подозрения за корупция, свързана с продажбата на три подводници на Израел от немската компания ThyssenKrupp.

Полицията все още не е поискала обвинение по този случай.

Антъни Джошуа и Кубрат Пулев
15:27 | 07 Юли 2020 г.

Гоцев: Кобрата ще даде на Джошуа най-големия бой в...

15:27 | 07 Юли 2020 г.
Мениджърът на Кубрат Пулев - Ивайло Гоцев, продължи да подклажда войната на думи с щаба на Антъни Джошуа, като дори предвиди абсолютната ...
15:26 | 07 Юли 2020 г.

Турски тираджия налетя с юмруци на русенски полица...

15:26 | 07 Юли 2020 г.
Турски тираджия е задържан от полицията в Русе и срещу него е образувано бързо производство за хулиганство срещу служители на реда. &...
15:24 | 07 Юли 2020 г.

Природозащитници спасиха прострелян щъркел

15:24 | 07 Юли 2020 г.
Поредният пострадал щъркел бе докаран в Спасителния център на ,,Зелени Балкани “ в Стара Загора, предаде БГНЕС. Сигналът за ран...
15:15 | 07 Юли 2020 г.

Не повдигнаха обвинение на Пламен Бобоков, участва...

15:15 | 07 Юли 2020 г.
Бизнесменът Пламен Бобоков пристигна в сградата на следствието на бул. "Г. М. Димитров" за разпит. Той е призован по делот...
15:13 | 07 Юли 2020 г.

Ядяща мозъци амеба се появи във Флорида

15:13 | 07 Юли 2020 г.
Официалните лица във Флорида пуснаха предупреждение към гражданите, след като в щата беше потвърден случай на рядка амеба, която яде мозъ...
Вера Маркова
15:11 | 07 Юли 2020 г.

Как да заменим пластмасата и колко вредна е тя?

15:11 | 07 Юли 2020 г.
12 български организации се обединиха в инициативата "Юли без пластмаса". Как да намалим отпадъците?; По темата в предаването &...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини