Мая Манолова: Нископлатеният труд в България е престъпление срещу бъдещето на нацията (ВИДЕО)

Не работя за рейтинг, не се състезавам, защото мога да пипна успеха от моята дейност, каза омбудсманът в Денят на живо

Мая Манолова: Нископлатеният труд в България е престъпление срещу бъдещето на нацията (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Мая Манолова: Нископлатеният труд в България е престъпление срещу бъдещето на нацията (ВИДЕО)

Да продължаваме с нискозаплатен труд е престъпление към бъдещето на нацията. Аз смятам, че в България има съвременно робство и трудова експлоатация. Това каза в "Денят на живо" омбудсманът на Република България Мая Манолова.

"Тези случаи не са малко и това, което те нужно, освен безкомпромисно законодателство, е нетърпимост в обществото срещу бизнес, който изцежда работника, без да му плаща. Това е решението", каза Манолова. 
 
Тя сподели, че за прокарване на законовите промени, които да позволят на работниците от фалирали предприятия да получат дължимите си заплати от фонд Солидарност, е била нужна цяла година.
 
"Успяхме да променим закона така, че работниците без заплати от последните 3  г. да си вземат дължимото - разбрах, че месец вече са подадени 1400 заявление от хора, чиито работодатели са фалирали. Така те ще могат да си вземат парите от Фонда за солидарност, в който има 250 милиона лева", обнадеждена е Мая Манолова.
 
"Това са важни стъпки, които дават справедливост към заварените случаи, но откриват и хоризонти занапред.
 
Тя увери, че сегашната й работа я удовлетворява на 100%. 
 
"Не се интересувам от рейтинга, той е институционален и е за целия екип - ако го разпределим, ще ми останат сигурно 4%", сподели Мая Манолова. 
 
"Винаги съм се старала да работя за хората, мисля , че в момента го правя с най-висока ефективност, защото имам свободата да се захващам с всеки проблем и кауза, които несправедливо ограбват българските граждани. Върша тая работа от сърце, не участвам в никакви състезания, не се готвя за никакви избори. Това, което правя, ме удовлетворява на 100%. Аз наистина съм благодарна на възможността да работя за хората на длъжността омбудсман", сподели Манолова.
 
Тя добави, че на новата й длъжност може да пипне успеха и резултата от работата си. И препоръча на евентуалните завистници за високия й рейтинг: "По-добре би било и другите да опитат да имат резултати, защото хората се умориха от празни приказки, от сблъсъци."
 
За вноса на работна ръка от чужбина Мая Манолова е на мнение, че не се прави нищо по най-важния въпрос за България - завръщането на българите от чужбина.
 
"Пазарът на труда има своите правила, и ако има потребности, със сигурност ще бъдат привлечени работници от чужбина. Но е изключително жалко, че се привлича работна сила за нискоквалифициран труд и най-вече с ниско заплащане, а не се прави нищо за най-голямата тема за България - връщането на българите от чужбина. Бих поздравила всеки с реален план за връщането на българите в България - това е предизвикателството", убедена е Мая Манолова. 
 
Запитана дали продължава да подкрепя ратифицирането на Истанбулската конвенция, която се отхвърля от огромна част от българското общество, начело с Българската православна църква, Мая Манолова отвърна:
 
"Аз съм дълбоко вярващ човек, в първата седмица на Великденския пост сме, не бих искала да изразявам позиции, които да не са уважение и респект към позициите на Българската православна църква.
 
Искам в първата седмица на Великденския пост да съм в съгласие с църквата, с Бог, със себе си!"
 

Пазарът и на труда има своите правила, и ако има потребности, със сигурноск ще бъдат привлечени работници от чужбинац. Но е изключително жалкок, че се привлича работна сила за нискоквалифициран труд и най-вече ниско заплащане, и не се прави нищо за най-голямата тема за българия - връщането на българите от чужбина. Да продължавам ес нископлатен труд и ниско квдали е престъпление към бъдещето на нациоята. Бих поздрадвила всеки с рнеален план, който да върне българите в България. Това е предизвикателството.

Цялото интервю с Мая Манолова вижте във втората половина от видеото: 

Етикети: Денят на живо
14:40 | 26 Ноември 2020 г.

Туроператор: 60/40 е капан за нас, няма откъде да ...

14:40 | 26 Ноември 2020 г.
Представителят на Асоциацията на туроператорите Павлина Илиева говори в предаването "Социална мрежа" за проблемите в сектора, п...
14:26 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще отговаря за видео материалите в интернет

14:26 | 26 Ноември 2020 г.
Съветът за електронни медии ще отговаря за видео материалите в интернет платформите с българска юрисдикция. Това приеха на първо четене д...
Габриела Петрова
14:25 | 26 Ноември 2020 г.

Локомотив се грижи за екологията на ЖК "Тракия" в ...

14:25 | 26 Ноември 2020 г.
Отборите на ПФК Локомотив, ЖФК Локомотив, ПСК Локомотив, юношите до 19 години и европейската вицешампионка в тройния скок Габриела Петров...
Уолт Дисни
14:20 | 26 Ноември 2020 г.

"Дисни" ще уволни 32 000 работници през 2021 г.

14:20 | 26 Ноември 2020 г.
Дисни съобщи, че ще съкрати 32 000 работни места през 2021 г., главно от американското подразделение на тематичните паркове. Това е увели...
доброволци
14:14 | 26 Ноември 2020 г.

Още две болници търсят доброволци, студенти по мед...

14:14 | 26 Ноември 2020 г.
Кампанията на Българския лекарски съюз за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на ...
Красимир Каракачанов
14:12 | 26 Ноември 2020 г.

Красимир Каракачанов: Историята е обща. Българска ...

14:12 | 26 Ноември 2020 г.
"На българина акълът винаги му идва на другия ден, така и с колегата Заев. Историята е обща, но трябва да уточним каква. Тя е обща, ...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа