Бранимир Ботев: Енергетиката ни е земетръсна сфера, процесите там често стават на тъмно (ВИДЕО)

Теменужка Петкова не е първият министър, превърнат в мишена заради огромни интереси, каза бившият зам.-министър на туризма

Източник: Канал 3

Българската енергетика е минно поле, силно земетръсна сфера, интересите там са огромни, огромни пари преминават от едни в други ръце. И, забележете, една немалка част от тези процеси стават на тъмно, неизвестно за българския гражданин, за гражданското общество. Това заяви в "Денят на живо" по повод оставката на енергийния министър Теменужка Петкова бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев, сега изпълнителен директор на Европейски институт за стратегия и анализи
 
"Що се отнася до оставката на госпожа Петкова, аз лично имам високо мнение за нея, но енергетиката е минно поле. И това е публична тайна - съсредоточени са огромни интереси, огромни лобита, натрупаха се достатъчно много критична маса от проблеми", анализира той.
 
Според Бранимир Ботев натрупаните напрежения в българската енергетика в един момент избиват. "Това не е първият министър на енергетиката, превърнат в мишена заради интереси. Спомнете си, че дори един толкова силен човек в управляващата по онова време партия като Румен Овчаров, бе принуден да подаде оставка", припомни Ботев.
 
За изненадващата продажба на ЧЕЗ той посочи, че в България много от процесите и сделките стават на тъмно. "Изведнъж ние разбираме, че всъщност с договори за покупко-продажба на ток фирми буквално биват назначени за милионери в рамките на месеци от разликите. И очевидно има много още какво да се желае от дейността, работата и осветляването  на  информацията от страна на КЕВР", каза Бранко Ботев.
 
"В България имаме най-високата концентрация на контролни органи. Въпросът е, че много често тяхната дейност също е непрозрачна и много често е забавена. Те нямат превантивни функции или, ако ги имат, не ги изпълняват, така че обществото да знае, да има прозрачност на сделките.
 
Когато четете международния обмен виждате - регулаторът в САЩ, или в Германия или Холандия, казва "до една седмица ще се произнесем за еди-каква си сделка" и точно след една седмица те се произнасят. Всичко е ясно, точно, програмирано, пред обществото. 
 
В България съмненията витаят във всички сфери на обществото и всяко решение е предпоследно", продължи Бранко Ботев.
 
Според него това е най-големият проблем и от гледна точка на инвестиционния климат. "Тук ще се съглася с последните изявления на министър-председателя г-н Борисов да влиза максимално бързо електронното правителство, да се ограничи административния произвол на бюрокрацията, защото точно тази бюрокрация е в състояние да спъне всякаква възможна инициатива и всеки възможен инвеститор.
 
Всичко е предпоследно, всичко е до решение на даден чиновник или на дадена бюрократична институция.
 
И накрая се оказва, че винаги има вратичка, по силата на която може да те спънат", каза Ботев.
 
"В класацията за корупция ние сме от 75-то на 71-о място, но това не е удовлетворително за България. Пак казвам - големият проблем на България е, че средата е непрозрачна, няма предвидимост, а инвеститорът иска да може да прави своето планиране. Не може да работиш от ден за ден, през 6 месеца да ти сменят условията и всеки един чиновник или всяка една институция да се чеше по главата и в продължение на месеци да ти отказва решението на дадения казус или да ти отговаря условно", заяви Бранко Ботев.
 
Той посочи като конкретен пример подготвяната изненадваща смяна на касовите апарати до края на годината. 
 
"Ето сега последният проблем, който възникна пред средния и малкия бизнес - изведнъж се оказа, че до края на годината трябва да бъдат сменени касовите апарати в България. Става дума за 400 000 касови апарати, около 150 милиона трябва да плати малкият и средният бизнес, защото ударът ще бъде основно върху тях - не сте чули големи заводи да издават касови бележки и да имат касови апарати", поясни Ботев.
 
"И големият проблем е, че всичко това става абсолютно непрозначно, доколкото разбрах дори председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е била изненадана в последния момент при въпросите на колегите си в комисията от различните парламентарни групи", добави той.
 
На въпрос на водещата Мая Костадинова дали министърът на туризма Ангелкова ще удържи поста си покрай исканата й оставка от НФСБ, Бранко Ботев посочи интересна статистика.
 
"Галеното дете на всички правителства - енергетиката, формира около 9,2-9,3% от брутния вътрешен продукт на страната. Докато туризмът, към който се отнасяме с пренебрежение и често предизвиква само иронични усмивки и проблеми, формираше над 13,6% от БВП, сега е 12,8%, но във всички случаи е повече от енергетиката.
 
Аз мисля, че в момента българският туризъм е във възход. Дали това се дължи на действията на администрацията или въпреки действията на администрацията, е въпрос на един много задълбочен и сериозен анализ.
 
Но естественият потенциал на България започва да се развива и на мен вече започват да ми изглеждат доста сериозни цикличните покани за оставка на г-жа Ангелкова.
 
В момента по-скоро би трябвало хората в правителството трябва да си обединят усилията, за да видят как могат да извлекат максимума  от това промотиране на България, защото София става бранд през тези 6 месеца на европредседателството.
 
И ние трябва да се опитаме да привлечем колкото се може повече вниманието на световните медии, на световните агенции, на туроператорите към България и в частност към София, защото София има огромен потенциал за бизнес туризъм, за градски туризъм, всичко това, което е свързано с конферентен туризъм, който обаче не се използва или се използва съвсем недостатъчно. Потенциалът на българския туризъм многократно надхвърля това, което се постига към този момент", отчете Бранимир Ботев.
 
Защо Бранко Ботев настоява да бъде преименувано софийското летище, какви са предложенията му за развиването на София като туристически бранд и какво дължи столицата на един немски архитект - вижте видеото:
 

 

Народното събрание в Лондон
11:03 | 02 Юли 2020 г.

Великобритания обмисля край на карантината за бълг...

11:03 | 02 Юли 2020 г.
Великобритания се готви да свали задължителната карантина за пристигащите от 75 държави, сред които е и България, пише Daily Telegraph. ...
Сърбия
10:58 | 02 Юли 2020 г.

Сърбия въвежда нови мерки срещу коронавируса

10:58 | 02 Юли 2020 г.
Броят на заразените в Сърбия нараства - в Крагуевац, Враня и Нови Пазар беше въведена извънредна ситуация, а в Белград са въведени и нови...
Бърни Екълстоун със съпругата си
10:46 | 02 Юли 2020 г.

Бърни Екълстоун стана баща за четвърти път

10:46 | 02 Юли 2020 г.
Бърни Екълстоун стана за четвърти път баща на 89-годишна възраст, съобщи „Дейли Мейл“. Съпругата на бившия шеф на Формула...
10:38 | 02 Юли 2020 г.

Публикуваха чатове на Бобоков и с "President-Rumen...

10:38 | 02 Юли 2020 г.
Прокуратурата публикува нови чатове между обвиняемия русенски бинесмен и "Дондуков"2 на този път с лице с "предполагаем им...
10:31 | 02 Юли 2020 г.

Борисов инспектира Околовръстното шосе на Велингра...

10:31 | 02 Юли 2020 г.
В над 12 села около Велинград се подновява инфраструктура. Това стана ясно при традиционна обиколка на премиера Бойко Борисов с джипа кра...
Мъж с маска
10:31 | 02 Юли 2020 г.

Проучване: Защо мъжете са по-малко склонни да нося...

10:31 | 02 Юли 2020 г.
Подобно твърдение може да звучи пристрастно, но статистиката показва, че е истина. Повече мъже, отколкото жени отказват да носят маски. К...

гледай на живо

02.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 11:15
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини