Проф. Атанас Тасев: Борисов каза, че ще строим АЕЦ Белене, това е важното (ВИДЕО)

Сделката за ЧЕЗ може да доведе до политическа криза, предположи експертът Еленко Божков в Денят на живо

Проф. Атанас Тасев: Борисов каза, че ще строим АЕЦ Белене, това е важното (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Проф. Атанас Тасев: Борисов каза, че ще строим АЕЦ Белене, това е важното (ВИДЕО)

От всичко, което каза Борисов, аз запомних това: Ще строим. Важното е, че го каза и това е фиксирано. А как? Нататък вариантите са много. Така енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира в "Денят на живо" предложението на премиера Бойко Борисов строежът на АЕЦ Белене да се превърне в общобалкански проект.
 
"Досега не можехме дори да говорим за строеж, защото има мораториум - досега нямаше такава фраза. Дори да построиш на площадката едно барбекю, ще бъде затворено, защото има мораториум", посочи професор Тасев.
 
Според него най-важното е заявеното намерение да се строи АЕЦ Белене. А дали от балканските държави или не, "това няма значение", категоричен е професорът.
 
Другият гост - енергийният експерт Еленко Божков, който припомни, че преди година на една конференция е издигнал тази идея, подкрепи думите на проф. Тасев: "Както каза професорът - най-важното е заявената днес публична решимост."
 
Еленко Божков смятат, че думите на Бойко Борисов днес тежат, защото "какво ще стане с реномето на този министър-председател, ако утре каже нещо различно?"
 
По другата гореща тема в енергетиката - купуването на ЧЕЗ от страна на фирмата "Инерком",  Еленко Божков изтъкна, че общественият резонанс е много силен, за сметка на прозрачността на подобна мащабна покупка.
 
"Не ви ли прави впечатление, че тази новина или скандал, като обществен интерес достига до Истанбулската конвенция? И второто, което прави впечатление, е че до голяма степен има едно смущение сред по-голяма част от експертите, политическите анализатори и говорители относно яснотата, прозрачността на сделката, произхода на финансите. Това са неща, които, меко казано, будят смущение", смята Еленко Божков.
 
Той отиде още по-далеч като обяви, че продажбата на ЧЕЗ може да има като последица политическа криза. "В мен се затвърждава едно убеждение, че от тази сделка може да се стигне до политическа криза, защото настроенията са много силни", заяви Еленко Божков.
 
Той посочи за пример острата реакция на премиера Борисов на коментарите, че държавата би могла да изкупи ЧЕЗ вместо "Инерком".
 
"Премиерът реагира, защото се намесва държавата и започват да се откриват подробности за сделката, което не му харесва", каза той.
 
Професор Атанас Тасев изтъкна, че тепърва ще се разкриват подробности около  готвената сделка за ЧЕЗ, но абонатите няма да пострадат.
 
"Сделката е при изключителна конфиденциалност. Сега вече започват нещата да се отварят, участниците започват да дават информация. Аз вярвам в държавните институции и каквото и да се случи, потребителите няма да пострадат с нищо. Те са изцяло гарантирани - Еленко (Божков) беше член на КЕВР, комисията има изключителни пълномощия да прекрати лиценз, държавата има много мощни инструменти да се намеси и да гарантира", успокои професор Тасев.
 
Еленко Божков посочи една любопитна подробност: че ЧЕЗ са преговаряли за продажбата с юристката Милена Стоева, освободена преди това от... ЧЕЗ. 
 
"Излизат подробности и става все по-любопитно. Госпожа Милена Стоева, която вчера стоеше до бъдещата собственичка, е един юрист, освободен от ЧЕЗ. Имаше си причини, не е хубаво да се говори сега. Затова става повече от интересно. Ние от КЕВР бяхме я привлекли по проверките на ЧЕЗ. И любопитното в случая е, че ЧЕЗ преговаря за сделката с човек, който са освободили от дружеството", разказа Еленко Божков.
 
На въпрос на водещата Мая Костадинова как може да реагира държавата при силен обществен натиск заради сделката с ЧЕЗ, професор Атанас Тасев каза: "КЕВР може да отнеме лиценз, но тогава ще отиде на международен арбитраж."
 
Той подкрепи с конкретни данни мнението си, че държавата няма да управлява по-добре енерго-разпределните дружества. "Преди да се извърши приватизацията беше ми възложено да направя оценка на Югозападното дружество, което ЧЕЗ придоби", каза проф. Тасев.
 
"Тогава загубите бяха 28% - тоест дружествата не се управляваха добре. Но тогава и регулаторът нямаше такива възможности и правомощия. Загубите се намалиха до 8%. Държавата няма да управлява по-добре".
 
Проф. Тасев изтъкна и една от причините за това: смяната на мениджмънта на държавните дружества при смяна на правителството. "При следващите управляващи веднага се сменя мениджмънта. И докато сегашният мениджър привикне, тогава се сменя пак правителството, следва смяна и това вреди".
 
Според професор Тасев енергийният министър Теменужка Петкова е станала жертва, която няма нищо общо с интригата.
 
"В момента държавата има голямата задача да има стабилност. Кой направи интригата? БСП в комисията по енергетиката, когато Жельо Бойчев зададе въпроса и веднага след това стана скандалът и той стана политически", каза проф. Тасев.
 
Вижте във видеото цялата интересна дискусия на проф. Атанас Тасев и Еленко Божков в "Денят на живо":
 
 

Бойко Борисов
14:49 | 07 Юли 2020 г.

Борисов: Разпитваха ме за Бобоков и за делото за о...

14:49 | 07 Юли 2020 г.
"Разпитваха ме по делото за отпадъци, за познанството ми с братя Бобокови, за да се угоди на президента, прокуратурата прави тези пу...
Панайот Рейзи
14:43 | 07 Юли 2020 г.

Съдят бивш кмет на Созопол за присвояване на над 2...

14:43 | 07 Юли 2020 г.
Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Панайот Рейзи, Златка Мусева, Елена Димитрова, Христо Х...
14:39 | 07 Юли 2020 г.

Прокуратурата в Боливия иска ареста на експрезиден...

14:39 | 07 Юли 2020 г.
Антикорупционната комисия към прокуратурата на Боливия обвини бившия президент на страната Ево Моралес в тероризъм и поиска арестуването ...
Шоколадови бонбони
14:37 | 07 Юли 2020 г.

Германия е лидер в износа на шоколад в Европа

14:37 | 07 Юли 2020 г.
Шоколадът е онова сладко изкушение, което разтапя някои от най-твърдите характери по света, благодарение на благотворния си ефект върху щ...
Коронавирус
14:19 | 07 Юли 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Тайните на ...

14:19 | 07 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ТАЙНИТЕ НА ВИРУСА   Каква е структур...
Златни монети
14:16 | 07 Юли 2020 г.

280 грама злато и 35 000 лв. - плячката на крадец,...

14:16 | 07 Юли 2020 г.
36-годишен мъж от хасковското село Дъбовец се оплака в полицията, че е бил нападнат и обран от свой познат тази нощ около 01:00 часа край...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа