Д-р Спасков: Здравната каса трябва да се ръководи от финансист, не от лекар (ВИДЕО)

Хаосът в НЗОК е навсякъде в здравеопазването, а потърпевши са българските граждани, каза д-р Ленков

Д-р Спасков: Здравната каса трябва да се ръководи от финансист, не от лекар (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Д-р Спасков: Здравната каса трябва да се ръководи от финансист, не от лекар (ВИДЕО)

Здравната каса като институция е финансова институция, не е лечебно заведение, и е правелно да бъде управлявана не от лекари, а от финансисти. Това каза в "Денят на живо" бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков по повод последните финансови скандали около НЗОК, довели до искане на оставката на шефа й проф. Плочев.
 
"Аз съм лекар, но тук не става дума за лечение. С професор Плочев се познаваме много добре още от студенти, в превъзходни отношения сме с него. Става дума за това, че той е перфектен инфекционист, не е финансист, не е администратор. Представете си да ви дадат да управлявате 4 милиарда лева,  тоест да ги разпределите по правилния начин - затова казвам, че трябва да бъде финансист", мотивира се д-р Спасков.
 
Другият гост в "Денят на живо" - д-р Димитър Ленков, бе по-рязък по темата с дължимите от НЗОК пари към чуждестранни лечебни заведения. "Това говори за хаоса в НЗОК за нашите пари, как те се управляват. Това каза и проф. Плочев. Всичко това говори не само за хаос в касата, бих го генерализирал и навсякъде в системата за здравеопазване и потърпевши са българските граждани", каза д-р Ленков.
 
Според д-р Спасков проблемът с вечно недостигащите пари от НЗОК е, че "много пъти искаме да се случва това, което си мечтаем, но нямаме средства да го осъществим. И затова се получава много голямо разминаване между обещания какво може да заплати Здравната каса. Ние продължаваме да обещаваме за много неща., като това засяга и българските болници, снабдяваме с лекарства и т. н. И това е само защото не искаме да срещнем възможностите с реалността", счита д-р Спасков.
 
За Димитър Ленков чрез паричните потоци в касата - "едни от най-големите в държавата, трябва да се провеждат политики". 
 
Той посочи също, че нашата НЗОК "доскоро бе единствената каса в Европа, която нямаше мозъчен център, с хората, които правят анализи и предвиждания. И понякога парите се разпределяха на приятелски принцип".
 
Д-р Спасков не бе съгласен: "В момента отиваме към т. нар. кръчмарски разговори - нека да говорим сериозно по темата. В момента в Здравната каса има определени средства и те трябва да стигнат за определени неща. За да стигнат трябва да се откажем от нещо.
 
Сблъскахме се наскоро възможността да се откажем от няколко молекули. Ние обаче искаме от всичко по много, това ни е проблемът. След мораториума си върнахме многото", каза д-р Спасков, като изрично подчерта, че е бил твърдо против мораториума върху молекулите.
 
Д-р Ленков обяви НЗОК като една "изключително непрозрачна институция". "Тя много рядко дава информация как се изразходват нашите пари. За съжаление тя се е превърнала в един филиал на Министерството на финансите", каза директорът на БЛС.
 
На въпрос на водещата Мая Костадинова дали шефът на НЗОК проф. Плочев трябва да подаде оставка д-р Ленков каза: "Това е политическо решение". Д-р Спасков обаче опонира: "Не е политическо, политическо е когато те назначават и ти предлагат.
 
Аз съм се срещал с хора, които са имали силата да откажат. Тези, които не отказват, са повече. В случая се е случило така - един превъзходен лекар (проф. Плочев) се е нагърбил с правилното разпределение на едни 4 милиарда лева", посочи драмата с шефа на НЗОК д-р Спасков.
 
Той посочи и една възможност за повече пари в Здравната каса - чрез частните осигурителни дружества. "Чрез тях може да се получат повече пари за по-добро здравеопазване", убеден е той.
 
А песимистичното предвиждане на колегата си д-р Ленков, че в здравеопазването ни тази година "подобрение някакво съществено не се очаква", д-р Спасков смекчи така: "Все пак парите (за здравеопазване) са малко повече - 10% не са никак малко, въпросът е как ще бъдат похарчени".
 
Целият разговор с д-р Спас Спасков и д-р Димитър Ленков - вижте във видеото:

22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...
21:19 | 12 Юли 2020 г.

Евгени Петров: Нагнетяването на напрежение осем ме...

21:19 | 12 Юли 2020 г.
В момента, с тази динамика на нарастване на напрежението в политическата среда, нещата ескалираха. Не твърдя, че между отделните събития ...
20:56 | 12 Юли 2020 г.

Млад мъж се удави на неохраняем плаж край Варна

20:56 | 12 Юли 2020 г.
24-годишен мъж изчезна във водите на Черно море край Варна в ранния следобед. Младежът влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем п...
20:05 | 12 Юли 2020 г.

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота...

20:05 | 12 Юли 2020 г.
От ДПС не вярваме, че институциите трябва да се сблъскват, а напротив, ако има дебат между тях, той трябва да се случва в рамките на ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс