Обвиняем за укриване на данъци е глашатай на манипулациите на банкера-беглец Цветан Василев

От 2 до 6 г. грозят шефа на информационен сайт, познат на Държавна сигурност като агент Академик

Източник: Дарик

Доноси срещу депутати, министри и главния прокурор излива от началото на годината шефът на сайта "Фрогнюз“ Огнян Стефанов. Тези похвати сто на сто са му познати от времето, когато е обслужвал Държавна сигурност под псевдонима агент "Академик“.
 
Докато Стефанов раздава, незнайно от каква позиция, своите обвинения към официални представители на българската държава и се произнася убедено по съдебни казуси като разграбването на КТБ, той самият вече е пред среща с Темида – прокуратурата му е повдигнала обвинения за укриване на данъци в особено големи размери.
 
Още коментари и интервюта може да намерите тук
 
Въпреки този факт, Стефанов продължава с ченгеджийските номера, които очевидно е научил от втората си професия и пее ли пее от ефира и интернет, със самочувствието на строг, но справедлив гражданин, пръв борец за истината. Типично в агентурен стил той създава тази легенда за себе си, която да му послужи в бъдещите срещи с Темида.
 
За делата си Стефанов може да потърка от 2 до 6 г. някое затворническо легло. Поне такъв е размерът на наказанието за закононарушенията, в които те обвинен "академика".
 
ПЪРВОТО ОБВИНЕНИЕ
 
Огнян Стефанов е обвинен по две наказателни дела за укриване на данъци. Първото обвинение е внесено на 29 декември 2017 година в СГС – наказателно отделение. То касае периода от 02.08.2007 до 14.05.2010 година.
 
Според събраните доказателства по време на наказателното производство, започнало на 03.07.2015 година, през посочения период Стефанов, в качеството си на управител и представител на „Фрог нюз“ ЕООД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери. За целта той е използвал фалшиви документи при водене на счетоводство и при представяне на информация пред данъчните.
 
Според събраните доказателства по време на разследването Огнян Стефанов прибрал пари с фалшиви счетоводни документи от "Слънчев бряг“ АД, което през онзи период е било оглавявано от неговия дългогодишен бизнес партньор Младен Мутафчийски, починал през 2013 г.
 
Според документите по делото, в годините от 2006 до 2010 година, в които Стефанов е управлявал юридически "Фрог Нюз“ ООД, дружеството е въртяло търговийка със "Слънчев бряг“ АД.
 
"Слънчев бряг“ АД имало много високи обороти и за да бъде намален дължимият данък, Мутафчийски и Стефанов сключвали фиктивни договори между двете дружества. Като шеф на "Фрог нюз“ ООД Огнян Стефанов подготвял и подписвал договори за услуги, фактури с невярно съдържание. Разследващите установили, че предлаганите услуги (рекламна дейност – б.а.) не са изпълнени, но въпреки това Стефанов обявил пред данъчните, че всичко е завършено.
 
Заради фалшификатите на "академика“, "Слънчев бряг“ АД получава възможност да си възстанови данъчен кредит от държавата на стойност 132 000 лева. В доказателствата по делото са представени 34 броя фактури с невярно съдържание за рекламни услуги, подписани от Стефанов.
 
Всички те са за рекламна услуга, извършена само на хартия от "Фрог нюз“ ООД за "Слънчев бряг“ АД и са с данъчна основа от 20 000 лева и ДДС от 4000 лева.
 
ВТОРОТО ОБВИНЕНИЕ
 
Второто обвинение срещу Огнян Стефанов е повдигнато на 03.01.2018 година. То е предшествано от разследване, по време на което е направена пълна данъчна ревизия на доходите и имуществото на шефа на "Фрог нюз“ в качеството му на физическо лице.
 
По време на ревизията е установено, че Стефанов е укрил приходи от 100 000 лева през 2013 г. и още 150 000 лева през 2014 година. Според разследващите има достатъчно доказателства, че двете суми са дадени на "академика” на ръка от служител на фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка (КТБ).
 
 

Руските козове от ръкава на Цветан Василев се оказаха изцяло губещи

Средствата Стефанов е получил след лично разпореждане на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, който в момента е подсъдим за фалита на КТБ. Василев успя да избяга от правосъдието и сега живее в Белград, като очаква тамошните магистрати да решат за неговата екстрадиция.
 
Фактите по второто обвинение едва ли учудват някого, защото до днес Огнян Стефанов е един от глашатаите, разпространяващи манипулациите на избягалия банкер. Още докато КТБ не бе изпаднала в несъстоятелност, Стефанов е бил сред най-редовните посетители в столичния офис на Цветан Василев – това се доказва от дневниците, водени от охраната на банкера.
 
Днес "академика“ очевидно се отблагодарява на своя благодетел. Иронията е, че е твърде вероятно да сподели съдбата на Цветан Василев – подсъдимата скамейка.
 
От "Труд"
Етикети: Цветан Василев
17:37 | 05 Юли 2020 г.

Цветомир Паунов: Президентът Радев още от самото н...

17:37 | 05 Юли 2020 г.
Политическите партии, включително и ГЕРБ са жив организъм с живи хора. През годините имаше много хора, които изградиха политическият си о...
17:07 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Стефан Константинов: Министър Ананиев се справ...

17:07 | 05 Юли 2020 г.
"Не ми се иска отново да съм министър. Министър не е просто да си разпознаваем, а да можеш да направиш нещо смислено", това спо...
Гърция
16:43 | 05 Юли 2020 г.

Гърция затваря границите си за сърби

16:43 | 05 Юли 2020 г.
Гърция ще затвори границите си за сръбските граждани от 6 часа сутринта в понеделник,пише македонската информационна агенция Макфакс. ...
16:32 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Михаил Мирчев: Радев и Борисов играят една к...

16:32 | 05 Юли 2020 г.
Радев и Борисов играят една контра игра от няколко месеца. Бойко Борисов е по-активен, Радев е по лежерен, гледам разхожда се по планинит...
11 загинали и над 120 ранени при силно земетресение в Китай
16:08 | 05 Юли 2020 г.

Земетресение край бреговете на Аляска

16:08 | 05 Юли 2020 г.
Земетресение с магнитуд 5,5 степен развълнува тихоокеанското крайбрежие на Аляска, съобщи геоложката служба на Съединените щати. &nbs...
COVID-19
15:55 | 05 Юли 2020 г.

Български моряци карантинираха кораб

15:55 | 05 Юли 2020 г.
Български бизнесмен, собственик на шипинг агенция, разказва за ситуацията с двама български моряци, които не вярвали, че има Covid -19, р...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини