Петър Воденски: Казаното от патриарх Кирил е съгласувано с висшето руско ръководство (ВИДЕО)

Трябва да си направим добре извода, че руснаците вече не са тези, които прощават всичко, каза дипломатът

Петър Воденски: Казаното от патриарх Кирил е съгласувано с висшето руско ръководство (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Петър Воденски: Казаното от патриарх Кирил е съгласувано с висшето руско ръководство (ВИДЕО)

Това, което е казал патриарх Кирил (пред президента Румен Радев), то е съгласувано, според мен, с висшето руско ръководство. Това, че го казват, е много показателно, и ние трябва да си направим изводите: руснаците вече не са тези, които прощават всичко. Такава оценка даде в "Денят на живо" дипломатът Петър Воденски, бивш посланик в Турция, на укорите на руския патриарх пред българския държавен глава.
 
Той дипломатично намекна, че руският патриарх вероятно предава позицията на президента Владимир Путин.
 
"Дипломацията има различни лица, има такова нещо и като църковна дипломация. В дипломацията има моменти, в които един държавник трябва да каже нещо нелицеприятно за този партньор, който седи от другата страна на масата. И той не иска да го казва, някой друг го казва вместо него", разясни Петър Воденски.
 
"Путин бе поканен да дойде, той не можа, защото има избори, очевидно идването на руския патриарх е съгласувано. Очевидно  е, че това, което руският патриарх каза, е съгласувано, той не си го е измислил. И на трето място - той не си го е изсмукал от пръстите.
 
 
Ние в последните години започнахме да тачим тези страни, които са участвали в Освобождението на България - Полша, Финландия. Предишният президент го беше страх да каже за руснаците. Това е изкривяване на историческите факти", категоричен е дипломатът.
 
Според него "не бива политическата коректност да засенчва фактите." И даде нагледен пример.
 
"Ако проявим един и същ стандарт към тези неща, в Русия, по официални данни, живеят представители на 160 националности. На Дунавския фронт в онази война е имало към 276 000 войници от империята. На тази война неминуемо е имало участници, ако не на всички 160 националности, то поне на половината. Ние изброяваме ли тези националности?
 
Имало е и евреи в армията, имало е един японски самурай - защо не благодарим и на Израел и Япония? А и патриархът исторически е прав - не е имало тогава държава Полша.
 
И предишният президент като изброяваше загиналите, споменаваше тези, които са сега в НАТО. Това е политическа коректност, не е коректност спрямо истината", натърти Петър Воденски.
 
Какво е мнението на Петър Воденски за гафа с честването на 3 март в Одрин и за възможностите на България да посредничи между Европа и Турция на срещата във Варна - вижте във видеото:
 
 

Отпушват движението по Северната тангента при \
21:53 | 27 Ноември 2020 г.

Отварят движението по обновения 1,3 км участък от ...

21:53 | 27 Ноември 2020 г.
Преди обяд ще бъде пуснато движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга на Софийския околовръстен път. Това е отсечката след ...
COVID
21:40 | 27 Ноември 2020 г.

СЗО: Ваксинация от 60-70% в световен мащаб ни спас...

21:40 | 27 Ноември 2020 г.
Около 60-70% от населението на света трябва да бъде ваксинирано или да придобие имунитет, за да се предотврати разпространението на корон...
флаг
21:24 | 27 Ноември 2020 г.

След 4 месеца Австралия е без карантина

21:24 | 27 Ноември 2020 г.
Емоционални семейни събирания трогнаха Австралия. За първи път от 4 месеца беше позволено на хора от щата Виктория да се завърнат у дома....
Паметник на загиналите българи на кораба \
21:13 | 27 Ноември 2020 г.

Поругаха паметника на загиналите българи от кораба...

21:13 | 27 Ноември 2020 г.
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба &quo...
Свети Мина
21:05 | 27 Ноември 2020 г.

Здравната каса е готова да увеличи лимитите, за да...

21:05 | 27 Ноември 2020 г.
Дават още пари на първата COVID болница у нас. За броени дни „Свети Мина” загуби статута си.   Сега Здравна...
Гостите на \
20:50 | 27 Ноември 2020 г.

Министър Сачева определи кои работещи ще получават...

20:50 | 27 Ноември 2020 г.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат...

гледай на живо

27.11.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева