Ивайло Григоров: Дрон над софийския затвор опита да достави пратка снощи (ВИДЕО)

С 567 лв. стартова заплата за стажант-надзирател управляващите да спрат да се подиграват с нас, каза членът на синдиката

Ивайло Григоров: Дрон над софийския затвор опита да достави пратка снощи (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Ивайло Григоров: Дрон над софийския затвор опита да достави пратка снощи (ВИДЕО)

Вече имаме ежемесечни опити за прехвърляне с дрон на пратки в затворите, от снощи имаме такъв случай в софийския затвор, разкри в "Денят на живо" Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите. В събота е насрочен национален протест на синдикалната организация с искане за по-високи заплати и увеличаване на щата. 
 
"Самият дрон е бил с камера, колегите в момента, в който са реагирали и са забелязали и е докладвано, дронът се изтеглил, без да достави пратката", разказа Ивайло Григоров, който работи в същия затвор.
 
По думите му служителите в местата за лишаване от свобода нямат нито технически средства, нито са достатъчно на брой, нито имат финансова мотивация да работят в правосъдната система.
 
"Протестите ни продължават до пълно изпълнение на нашите искания, които са за пълно изравняване на плащанията с тези на колегите от МВР. Ние сме служители по един закон, със сходни задължения, сходни длъжности и сходни изпълнения на нашите задължения", разясни Ивайло Григоров.
 
За още интервюта и коментари кликнете тук
 
"Второто основно наше искане е увеличаване на щатната численост на двете специализирани наши дирекции. Отговор от сорта на "няма пари" не ни задоволява, тъй като имаше поети ангажименти от страна на министърката на правосъдието (Цецка Цачева)", продължи той.
 
Синдикатът е поканил на съботния национален протест правосъдния министър Цачева, финансовия министър Горанов и министър-председателя Борисов.
 
Ивайло Григоров припомни стартовата заплата на стажант-надзирател - 567 г. "567 лева е стартова заплата на стажант надзирател, първата година работи само на тази заплата, нищо отгоре не слагам", разясни той.
 
"Представете си какви хора ще дойдат в големите градове да кандидатстват за тази работа и дали те ще са водени от чувство за чест, доблест и желание да служат на обществото, или ще бъдат водени от користни подбуди", попита Григоров.
 
"Ще помоля да ползвам вашия ефир за въпрос към министъра на финансите и на правосъдието: "Не се ли срамувате от това, че в 21 век в страна член на ЕС, служители в сектор Сигурност получават пари под средната заплата за страната, и какво ниво на сигурност очаквате да получите, и какви служители очаквате да дойдат", каза Ивайло Григоров.
 
Той призова управляващите да не се подиграват с надзирателите, а да подходят държавнически. "В световен мащаб корупцията се бори с пари. Ниските заплати не са оправдание за корупция, въпрос на ценностна система са. Но човек с качествено образование и качествена ценностна система как си го представяте да дойде за 567 лева.
 
Бих казал на управляващите: Поне средното ниво на интелигентност го имаме и да спрат да се подиграват с нас, защото това, което правят в момента, е подигравка с нашия труд и с нас самите. И с нашите животи", каза Григоров.
 
Той сравни средствата, които получават в неговия бранш, с тези на колегите в МВР: "По отношение на утежнените специфични условия на труд, в МВР базата е 190 лева, а в нашите две дирекции се води 85 лева, макар че и на моята служебна карта също пише "полицай".
 
От 9 години не ни взимат на сериозно. Даже и при последната среща, когато беше протестът, министърката пак ни отпрати за догодина. От 9 г. за двете дирекции по отношение на щатна численост и увеличение на заплати, отговорът е "в следващия бюджет", припомни Григоров.
 
"Ако искаме да се спре да се говори, че в затворите има телефони, че има телефонни измами от затвора, че има наркотици, че има алкохол, че има производство на алкохол вътре - ако искаме да се спре това нещо, трябва поне да удвоим броя на надзорно-охранителния състав, да мотивираме служителите, да ги обучим качествено и да осигурим техническо обезпечение, за да вършим задълженията си на едно високо ниво", изброи той и даде нагледен пример за условията на труд в системата.
 
"Ще ви дам пример със затвора в София, където при около 900 лишени от свобода, от тях 22 с доживотни присъди, застъпват на смяна 28-30 служители. Като служителите, които служат на групите, един човек отговаря за 100 лишени от свобода - кажете, че това е ниво на сигурност и че тези служители могат да се чувстват сигурни. Това е констатацията и на главния прокурор", посочи Григоров.
 
Целият разговор с Ивайло Григоров вижте във видеото:
 
 
 
 

Етикети: денят на живо
мъж, жена
22:10 | 14 Юли 2020 г.

Сексът веднъж седмично прави хората щастливи

22:10 | 14 Юли 2020 г.
Изследване, проведено от университета в Торонто, разкрива, че има връзка между секса и това колко е щастлив човек, като препоръчителната ...
проверка
21:54 | 14 Юли 2020 г.

От 15 юли - влизаме в Гърция само с отрицателен PC...

21:54 | 14 Юли 2020 г.
От сряда, 15 юли, до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП "Кулата-Промахон" пътуващи само с отрицателен тест за COVID-...
Красен Кралев
21:41 | 14 Юли 2020 г.

Красен Кралев: Вижте кой е "журналистът", близък н...

21:41 | 14 Юли 2020 г.
Спортният министър Красен Кралев направи големи разкрития за Огнян Стефанов, който е един от събеседниците на Васил Божков от скандалните...
душ
21:28 | 14 Юли 2020 г.

Нулеви сметки за топла вода през юни в София

21:28 | 14 Юли 2020 г.
Във фактурите има само суми от такси за отчитане на уредите Немалко абонати на столичната топлофикация вече получават нулеви сметки за па...
21:16 | 14 Юли 2020 г.

Ограничават движението по Южната дъга на Околовръс...

21:16 | 14 Юли 2020 г.
Пътното платно, тротоарите и спирките на градския транспорт на Софийския околовръстен път – Южна дъга ще бъдат измити с помощта на ...
Министерство на културата
21:00 | 14 Юли 2020 г.

Коронавирусът влезе и в Министерството на културат...

21:00 | 14 Юли 2020 г.
Служител на Министерството на културата е с положителен тест за наличие на коронавирус. Резултатът от положителната проба стана ясен днес...

гледай на живо

15.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо