Изборът на обикновения руснак: С Путин - все по-зле, но без Путин е по-опасно

Очаква се президентът с лекота да спечели нов 6-годишен мандат срещу слабите си конкуренти

Изборът на Русия: С Путин - все по-зле, но без Путин е по-опасно
Източник: EPA/БГНЕС

Изборът на Русия: С Путин - все по-зле, но без Путин е по-опасно

Пенсионираният ракетен учен Анатолий Александрович има прямо предложение за това как може да се подобри руската система за здравеопазване: "Хвърлете върху нея атомна бомба".

77-годишният учен е прекарал сутринта си подскачайки между различни лекарски кабинети в Можайск, град на около 110 километра западно от Москва, за да получи рецепта за лекарства за лечение на съсирек.

"Лекарите се ядосват на пациентите и пациентите - на лекарите", казва той за недостатъчно финансираната система. Ако лекар предпише скъпо лекарство в Русия, тогава местната администрация му се кара – след това здравното министерство се кара на местната администрация.”

Руският президент Владимир Путин, който трябва да спечели четвъртия мандат в неделя, обяви плановете си да удвои разходите за здравеопазване през следващите шест години, както и множество други мерки за справяне със социалните проблеми.

Но Анатолий, който е дошъл със съветски медали, прикрепени на гърдите му, за преглед в болница, казва, че предишни декларации от Кремъл доведоха до малко промени.

"Над 18 години с Путин нищо не се е подобрило. Корупцията се е влошила, съдилищата, прокуратурата, всичко е корумпирано, властта се е сляла с престъпния подземен свят и Путин знае това".

Президентът проведе вяла предизборна кампания, отказвайки се да участва в телевизионни дебати и не засне нови материали за своя собствена реклама.

Вместо това той и съответните държавни медии се стараят да укрепят имиджа му като човек, който е донесъл стабилност след хаоса през 90-те години, както и е възстановил позицията на Русия на световната сцена.

Това е послание, което се оказа популярно сред гласоподавателите, като се очаква почти 70% от тях да подкрепят Путин на изборите - според държавните социолози - макар че много от тях признават сериозни проблеми след почти две десетилетия от управлението на Путин.

Дяволът, когото познаваш

Галина Белоусова, 30-годишна продавачка, която е довела своята малка дъщеря за преглед в болница в Можайск, смята, че е по-трудно да се отглежда дете сега, отколкото през времето на нейните баба и дядо през съветската епоха.

Докато нейните баба и дядо са имали стабилна заетост, съпругът на Белоусова успява да си намира само епизодично работа и може да мине повече от година, без да получи заплата.

"Всичко става все по-скъпо ... изглежда, че беше по-лесно да се живее преди, отколкото сега", казва тя, добавяйки, че месечните помощи за деца едва стигат за пакет пелени.

Белоусова задава въпроса дали нещо ще се промени през следващия шестгодишен мандат, но все пак планира да гласува за Путин, който обеща да увеличи разходите за семействата.

"Разбира се, че се надявам, че Путин ще подобри нещо, въпреки че имам съмнения, но би било опасно да избера друг президент", казва тя. "Страхуваме се, че ще е по-лошо. Знам какво да очаквам от него."

Останалите седем кандидати на изборите през уикенда са пълен екип от одобрени от Кремъл претенденти, включително бившият телевизионен водещ Ксения Собчак, ултранационалистът Владимир Жириновски и милионерът-комунист Павел Грудинин.

В допитванията до общественото мнение никой не излиза над 8 процента, а на Алексей Навални, който е антикорупционен активист и най-изявеният критик на Путин, му беше забранено да се кандидатира на правни основания.

"Би било добре да има повече работни места. Тъй като фирмите страдат, колективните ферми умират ... хората нямат къде да работят", казва работещият в пътното строителство Владимир Кириков.

На пътя, водещ към Бородино, мястото на кървавата битка през 1812 г. с Франция при кампанията на Наполеон в Русия, Кириков похвали Путин за възстановяването на отбранителните способности на страната след "разрухата", която му беше оставена от Борис Елцин.

Но надеждите на 25-годишния руснак за следващия мандат на президента са ниски: "Само дето няма война".

21:13 | 06 Юли 2020 г.

Искра Михайлова: ЕС засилва борбата с дезинформаци...

21:13 | 06 Юли 2020 г.
Създадохме Комисия за дезинформацията, която ще се занимава с въпросите свързани с COVID-19, както и тези за ЕС. Увеличихме всички наши у...
20:11 | 06 Юли 2020 г.

Техническият университет в София обяви първото кла...

20:11 | 06 Юли 2020 г.
Със заповед на ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов бе обявено първото класиране на кандидат-студентите, приети з...
19:49 | 06 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева помогна на младо семейство, катас...

19:49 | 06 Юли 2020 г.
Кортежът на председателката на парламента Цвета Караянчева е оказал първа помощ на младо семейство с малко дете, което е претърпяло инцид...
19:46 | 06 Юли 2020 г.

Министерство на културата ще финансира творечски п...

19:46 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проект...
19:38 | 06 Юли 2020 г.

Започна проверка за смъртта на медика от Спешна по...

19:38 | 06 Юли 2020 г.
Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, пред...
Домашно насилие
19:26 | 06 Юли 2020 г.

Изверг блудства с непълнолетна при обир на апартам...

19:26 | 06 Юли 2020 г.
Днес, 06.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан Г. за това, че влязъл в чуждо жилище, като уп...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс