Томислав Дончев: Който прави политика с партизански методи, заслужава прозвището "гадове" (ВИДЕО)

Персонални промени в кабинета винаги са възможни, обяви вицепремиерът

Томислав Дончев
Източник: Канал 3

Кои са гадовете, които искат да бутнат властта. Тези, които правят политика с партизански методи. Такава позиция изрази вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

Основна тема бе сделката за ЧЕЗ, за която в парламента дори бе създадена временна комисия.

"Нямам притеснение от изводите, до които ще достигне парламентарната комисия. Самата технология  на сделката не предполага каквото и да е било участие на хора от властта. Не българската държава или структура, която е под контрол на правителството е участник в сделката", обяви вицепремиерът.

 "Историята се повторя или само като фарс, или само като трагедия", допълни той в отговор на въпроса дали вижда сценарий, при който се повтаря историята от 2013 г., когато именно сметките за ток свалиха първият кабинет на Бойко Борисов.

"По принцип опасения може да има само поради простата причина, че това е услуга с висока обществена значимост. И ако някой насажда страховете, че ще има проблем с електроснабдяването или пък че цената ще се вдигне, то хората няма как да останат равнодушни и спокойни. За съжаление обаче в последно време това е водещата политическа технология – играта със страховете.

Въпросът обаче е друг. Играта със страховете може да позволи на някого да бъде много добър опозиционер. Защото това е технология, която позволява ефективно да се удря властта. Но играта със страховете не е помогнала на никого да бъде добър управленец", категоричен е Дончев.

На въпроса кои са гадовете, които искат да бутнат властта, за които говори преди време премиерът Борисов, Дончев отговори:

"Не мога да ги назова поименно, но по принцип всеки, който прави политика с партизански методи, сигурно заслужава подобни прозвища. Дали е гад или нещо друго...

Няма значение дали са леви или десни. За мен най-големият проблем е правеното на политика с неполитически средства. Това е „екологичен” проблем. Защото един токсин като се пусне в обществото, той не изчезва, той продължава да се върти и се връща при този, когото го е пуснал”.

Вицепремиерът изрази и своята лична позиция относно това каква трябва да бъде ролята на държавата в сделката за ЧЕЗ.

"Действията на държавата в енергетиката не бива да бъдат продиктувани от спонтанни действия. Тоест, енергетиката, в това число и електроразпределението, ще бъде, както е решено преди 15 години - ще бъде частно – ще привлечем добри европейски оператори, които ще модернизират мрежата. Това е едното решение. Не можем да кажем по дефиниция дали това е добро или лошо, защото имаме в Европа добри модели на държавно електроразпределение и добри модели на частно. Има и лоши модели на държавно и лоши модели на частно.

Другият вариант е държавата да каже: поемаме курс за много по-масирано държавно присъствие, за да могат хората да са спокойни, че има контрол върху тази стратегическа инфраструктура и тя да стане държавна. Само че това не се прави от днес за утре. Прави се със стратегия, с промени в закона... Защото ако нещо е частно към момента, а утре трябва да стане държавно, това трябва да се случи по определен път. Ситуацията обаче не е такава. Ние няма как да вземаме решение с хоризонт 4-5 години. Ситуацията е извънредна, има обществени притеснения, не възникнали от само себе си, в голяма степен политически генерирани. За една голяма част от хората, ако държавата не присъства, има проблем – най-малкото репутационен. Ние не може да си позволим българите да са загрижени и притеснени по отношение на електроснабдяването. Както казах, това е извънредна ситуация и необходимо извънредно решение. Затова е напълно нормално да започнат да се водят разговори или преговори. Държавата има такова желание. Ако този, който продава е склонен, ние бихме участвали. С какъв процент, към момента не е най-важното, защото ние нямаме още принципно съгласие", коментира Дончев.

По отношение на възможното по-голямо присъствие на държавата в сектор "Енергетика", нещо за което се застъпиха и коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединени патриоти, Дончев е на мнение, че "това не винаги е лошо решение".

Той коментира и призивите на БСП да се развали сделката за ЧЕЗ.

"Разликата между опозицията и управляващите е, че управляващите трябва да предприемат действия, опозицията може да говори това, което си иска с цел да спечели обществена симпатия".

Според вицепремиера престрелките при патриотите не могат да разклатят управлението.

Вижте още интервюта и коментари!

 "Често говорим за стабилност. Политическата ситуация е нажежена, което не е толкова лошо, защото трябва да има страст. Но като че ли минахме някои граници. Боя се, че дебатът често е нерационален и е базиран на емоции и невъзможни цели. А най-големият проблем е, когато от сутрин до вечер, с основна заслуга на опозицията, се пълнят главите на хората с глупости.

Структурно погледнато разногласията в коалицията на Обединени патриоти не могат да разклатят кабинета. Доколкото няма предпоставки за промяна в конфигурацията в парламента. Ако ми зададете въпроса дали тези разногласия и скандали са добри или лоши, ще се затрудня. Политическото клише е, че не трябва да има скандали, но от друга страна си давам сметка, че много отдавна не сме имали такива нива на публичност по отношение на управлението – в конкретния случай на малката коалиция. Това, че се изваждат на показ крамоли и скандали навън, всъщност е публичност на процеса и отстояване на позициите", каза вицепремиерът.

Вижте още новини от България!

Относно изказванията на Валери Симеонов по адрес на руския патриарх Кирил Томислав Дончев е, че "нито една емоционална реплика не помага в изграждането на отношения с Русия".

Относно възможния балкански проект за АЕЦ "Белене", според Томислав Дончев е възможно финансиране от страна на европейски банки, но то не може да е безвъзмездно, особено от страна на Европейския съюз, защото ядрената енергетика не е сектор, който се финансира от Брюксел.

По отношение на международните теми Дончев изрази надежда за отмяна на санкциите срещу Русия, защото те не носят икономически ползи.

"Истината е, че санкциите срещу Русия, нито контрасанкциите, носят икономически ползи, на който и да е било от двете страни. Естествено обаче санкциите не са възникнали от икономически съображения, а от политически. Това, което аз се надявам е, че затоплянето на отношенията и политическият диалог ще бъдат на такова ниво, че скоро санкциите биха били смекчени или дори отменени", каза още Дончев.

Той се оказва, че се опитвал да приеме като шега критиките на президента Румен Радев и репликата му дали ще разнасяме шербет при срещата между европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна.

"От първостепенна важност е ние като Европа да се разбираме с всичките си съседи. Защото имаме общи теми. Икономически и такива свързани със сигурността. Има ли нужда да обясняваме каква е ролята на Турция по отношение на мигрантския поток".

"В едно правителство винаги са възможни персонални промени", така Томислав Дончев отговори на въпрос дали е възможно след края на председателството Лиляна Павлова да смени поста си в кабинета, но уточни, че самата тя ще продължи да има ангажимент към европредседателството, тъй като сме в трио, а именно Естония, България, Австрия, които са начело на Съвета на ЕС. Според него тя трябва да продължи да бъде използвана, защото е кадърна и работлива.

По думите му към момента няма предпоставки за персонални промени в кабинета, включително и сред вицепремиерите.

Томислав Дончев категорично заяви, че България трябва да влезе в Еврозоната и че валутният борд трябва да остане, докато влезем в Еврозоната.

"Целта на България е да бъде в ядрото на Европа", обяви Дончев, като така аргументира и желанието на страната ни да бъде приета в Шенген.

 

Лондон
15:20 | 06 Юли 2020 г.

Лондон свива ДДС за туризма и ресторантьорството

15:20 | 06 Юли 2020 г.
Британският финансов министър Риши Сунак планира временно да увеличи данъците върху собствеността и да намали ДДС в сектора на ресторанть...
полиция
15:10 | 06 Юли 2020 г.

Кола се вряза в автомобил на НСО в София, няма пос...

15:10 | 06 Юли 2020 г.
Автомобил на НСО е леко ударен от друг водач в столицата, съобщиха от националната служба.   Около 14.00 часа днес на столич...
15:06 | 06 Юли 2020 г.

Наръгаха 15-годишно момче от русенското село

15:06 | 06 Юли 2020 г.
Полицията разследва случай, при който с нож е ранено 15-годишно момче от русенското село Батишница. Това съобщиха от областната дирекция ...
14:48 | 06 Юли 2020 г.

Изчезна майка на две деца от Ломско, която живее в...

14:48 | 06 Юли 2020 г.
Издирват майка на две деца от Ломско, която живее във Враца, предаде BulNews. Жената е в неизвестност от четвъртък, споделят нейните близ...
14:45 | 06 Юли 2020 г.

ЕС планира да намали употребата на пестициди с 50%

14:45 | 06 Юли 2020 г.
Европейският съюз планира да намали употребата на пестициди с 50%, а европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски заяви, че вносъ...
Люмиер
14:45 | 06 Юли 2020 г.

Люмиер: Луна в Козирог доведе до увеличение на слу...

14:45 | 06 Юли 2020 г.
"Днес Луната е във Водолей, намаляваща. Вчера обаче имаше частично лунно затъмнение. Преминаването през пункта "Маказа" бе...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев