Fake news или истина!? Съпругата на Лозан Панов със скандално писмо

Бети Панова нарича премиера "бат Бойко", ръси обиди към съдии, политици, журналисти

Лозан Панов и съпругата му
Източник: Канал 3

Лозан Панов и съпругата му

В понеделник следобед на лични и служебни мейли на съдебни репортери, както и на редакционната поща на няколко издания, сред които и "Правен свят", се получи писмо, в което като подател е посочена: "Бети Панова", съобщава "Правен свят". 

Същата се представя и за съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Формално писмото е адресирано до депутата от ДПС и издател на вестниците "Телеграф" и "Монитор" Делян Пеевски. Самият текст е написан в нетипичен стил, който Панова оправдава с твърдяното в неназовани публикации по неин адрес, които й приписват псевдонима "Черен лебед". Същият стана публично известен от т.нар. "стенограми АРГО", в които бившият правосъден министър Христо Иванов е записан да сравнява съпругата на председателя на ВКС с "Черен лебед". В откритото писмо до медиите жената до Лозан Панов атакува магистрати и твърди неистини по адрес на "Правен свят", като по този начин сама потвърждава думите на Христо Иванов. 

Като отрича да е отправяла обиди по адрес на съдия и прокурор, Панова използва писмото си, за да отправи атаки към действащ съдия от ВКС, неговата съпруга - нотариус, действащ член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и към предишния състав на ВСС, който всъщност избра Лозан Панов за председател на ВКС. Поименно са споменати анализатори, журналист и няколко медии, сред които и "Правен свят".

Макар и Панова да не посочва конкретните имена, написаното в писмото недвусмислено насочва към личностите, които са станали обект на "творчеството" й. Така, например, "булката" на Лозан Панов нарича доскорошния заместник-председател и настоящ съдия от Гражданската колегия на ВКС Красимир Влахов "оня дет беше заместник на прецедателя и скоро подаде оставка", а съпругата му (очевидно се визира нотариус Христина Влахова - бел.ред.) е наречена "булката".

Доскорошният съдия от ВКС и член на ВСС от квотата на съдиите Севдалин Мавров е наречен "Севдалинчо", както и "Мавъра", за когото "некви разправят..., че бил комунистически каскет и затова Царят едно време го бил напраил началник, ама аз не вервам на това". (В периода 2001-2008 г. Севдалин Мавров е главен секретар на Министерския съвет, време, което освен мандата на премиера Симеон Сакскобургготски, включва и почти цялото управление на премиера Сергей Станишев, което очевидно е пропуснато от Панова-бел.ред.)

За сметка на това, съпругата на административния ръководител на ВКС, който председателства заседанията на Съдийската колегия на ВСС, не пропуска да се обърне и към членовете, както и към предишните кадровици, с жаргона "тия".

"Аз на тия, на членовете, много им се кефя, дано да разберат в следващите пет години кои са и къде са, а най-вече що са там. Ония предишните, завалиите, така и не можаха до края да разберат що са там", пише още в писмото на г-жа Панова, която се опитва да иронизира възможността за предсрочно прекратяване на мандата на Лозан Панов с думите: "Дано само весесейците да не подпукат пак прецедателя да му праят импийчмънт"

В писмото си, подписалата се като "Черен лебед и и.д. булка на председателя на ВКС", г-жа "Бети Панова" отправя и твърдения по отношение собствеността на сайта "Правен свят", които не отговарят на истината. Собствеността на сайта е лесно проверима в Търговския регистър. Сред собствениците и журналистите на "Правен свят" няма действащи или бивши депутати, каквито неверни внушения се отправят в писмото.

Що се отнася до стила на писмото, то той може да накара читателя да се усъмни в автентичността на подателя му, макар да е изпратено от редакционния мейл на вестника, издаван от г-жа Панова (оригиналният подател е Ganeva-по фамилното име от първия брак на съпругата на Лозан Панов-бел.ред.) и да има оставен мобилен номер за обратна връзка.

Всъщност, това е вторият случай в последните десетилетия, при който теми, засягащи съдебната система, биват иронизирани от авторите им с подобен наратив.

В миналото прокурорът от Върховната касационна прокуратура Спартак Дочев използваше идентичен стил, за да отговори на критиките на американския лобист Брус Джаксън по адрес на българската прокуратура. "Внимавай в картинката, мушморок такъв!" Така веднъж Дочев се обърна към чуждестранния представител, макар да беше сгрешил името му и да го беше нарекъл "Джак Бруксън".  

В подобен стил звучи и писмото на г-жа "Бети Панова", което "Правен свят" публикува без редакторска намеса* и в което съпругата на председателя на ВКС нарича действащия министър-председател "бат Бойко":

*Fake news - фалшива новина

Етикети: ВСС , ВКС , Лозан Панов
мъж, жена
22:10 | 14 Юли 2020 г.

Сексът веднъж седмично прави хората щастливи

22:10 | 14 Юли 2020 г.
Изследване, проведено от университета в Торонто, разкрива, че има връзка между секса и това колко е щастлив човек, като препоръчителната ...
проверка
21:54 | 14 Юли 2020 г.

От 15 юли - влизаме в Гърция само с отрицателен PC...

21:54 | 14 Юли 2020 г.
От сряда, 15 юли, до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП "Кулата-Промахон" пътуващи само с отрицателен тест за COVID-...
Красен Кралев
21:41 | 14 Юли 2020 г.

Красен Кралев: Вижте кой е "журналистът", близък н...

21:41 | 14 Юли 2020 г.
Спортният министър Красен Кралев направи големи разкрития за Огнян Стефанов, който е един от събеседниците на Васил Божков от скандалните...
душ
21:28 | 14 Юли 2020 г.

Нулеви сметки за топла вода през юни в София

21:28 | 14 Юли 2020 г.
Във фактурите има само суми от такси за отчитане на уредите Немалко абонати на столичната топлофикация вече получават нулеви сметки за па...
21:16 | 14 Юли 2020 г.

Ограничават движението по Южната дъга на Околовръс...

21:16 | 14 Юли 2020 г.
Пътното платно, тротоарите и спирките на градския транспорт на Софийския околовръстен път – Южна дъга ще бъдат измити с помощта на ...
Министерство на културата
21:00 | 14 Юли 2020 г.

Коронавирусът влезе и в Министерството на културат...

21:00 | 14 Юли 2020 г.
Служител на Министерството на културата е с положителен тест за наличие на коронавирус. Резултатът от положителната проба стана ясен днес...

гледай на живо

15.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо