Искра Баева: Западът направи най-силната кампания за Путин, признаха го и в Русия (ВИДЕО)

Хората разпознаха кампанията срещу Путин като антируска, заяви в Денят на живо Валери Тодоров

Искра Баева: Западът направи най-силната кампания за Путин, признаха го и в Русия
Източник: Канал 3

Искра Баева: Западът направи най-силната кампания за Путин, признаха го и в Русия

Още по темата
Причината за този наистина категоричен резултат в полза на Путин е външната политика. Хората в Русия гласуваха не толкова заради хладилника, заради живота си, колкото за тази кампания на Запада. И даже в Русия признаха, че Западът направи най-силната кампания за Путин. Така историкът професор Искра Баева обобщи в "Денят на живо" категоричният резултат за стария и нов президент на Русия Владимир Путин.
 
Това мнение сподели и другият гост - журналистът Валери Тодоров, който посочи, че 88% от гласувалите в чужбина руснаци са дали гласа си за Путин.
 
"Дори във Вашингтон най-много са гласовете за Путин. Това показва, че хората са разпознали кампанията анти-Путин като антируска кампания. Ето това в крайна сметка сработи, като тези резултати в подкрепата за него са изненадващи за самия Путин", изтъкна Тодоров.
 
"Тези избори бяха в центъра на света. Причината за това,  е че Русия е в остър конфликт със Запада, особено в последните седмици", заяви проф. Баева. "Затова се търсеха слабите моменти в изборите, според западните наблюдатели и единствения опозиционер, който не бе допуснат - Навални. Да се констатира понижена активност и понижено доверие", каза проф. Искра Баева.
 
В крайна сметка Владимир Путин бе далеч пред останалите - "това са почти 7 пъти разлика между първия и останалите", изчисли Валери Тодоров.
 
"Обикновено който е във властта, той е с пъти повече пред останалите. Друг е въпросът кой е вторият - той е безпартиен, предприемач, предложен от Комунистическата партия на Руската федерация. За комунистите това е загуба, което подсказва, че левите тенденции в Русия бележат спад", анализира Валери Тодоров.
 
Според него крайните резултати крият два протестни вота: "веднъж при негласувалите, втори път в ниските резултати за другите кандидати, извън Путин, при Жириновски, например, при Партията Яблоко", заяви Тодоров.
 
На въпроса на водещата Мая Костадинова колко дълго ще трае тази подкрепа на руснаците към Путин, проф. Искра Баева каза:
 
"Зависи от политиката на Запада - колкото повече притискат Русия, толкова повече сплотяват руснаците. Това е синдромът на великата сила, която се чувства в обкръжение".
 
Валери Тодоров допълни: "Обърнете внимание как руските граждани най-често отговарят на избори - най-важното е да има мир. А гаранцията за мир е на Русия да не се налагат условия. Може да го наречете имперско чувство, но то е много силно.
 
И когато се поставят ултиматуми на Русия - както Тереза Мей, министър-председателят на Великобритания, наложи 24 часа ултиматум, това е една рискована игра срещу лидера на Русия, какъвто и да е той. Политиката е изкуство на възможното, политиката не търпи двойните стандарти - и тази рискована игра може да даде неочаквани резултати и изненадващи усложнения", каза Валери Тодоров.
 
Проф. Искра Баева вметна, че самата Тереза Мей е била принудена да демонстрира твърдост и сила, притисната от "сложното положение в собствената си партия". "На нея й трябва собствена подкрепа и сцепление и тази твърда позиция и спечели такава подкрепа", отчете проф. Баева. "Тя правилно е действала от вътрешна политическа гледна точка, но това рефлектира различно навън", добави тя.
 
Скандалът, раздухан в последните седмици около предполагаемо руско участие в отравянето на бивш полковник от руското разузнаване и неговата дъщеря в Лондон, наля допълнително вода в мелницата на Путин, убеден е Валери Тодоров.
 
"Към Русия бяха отправени обвинения, без да има доказателства до момента. Бе изтъкнато, че един добре подготвен химик може да произведе в подходяща лаборатория подобно вещество, което не е регистрирано в организацията, която контролира химическите оръжия", припомни Валери Тодоров.
 
"Вижте какво казва Путин: ние унищожихме нашите химически оръжия под чужд, американски контрол. Докато САЩ не унищожиха своя арсенал, няма кой да контролира тях. Кой е авторът на тази провокация? Путин твърди, че Русия няма полза от това напрежение".
 
"Като историчка винаги съм против теорията на заговора - за мен този случай ще остане докрай неизяснен, както и много други случаи", изрази съмнения проф. Баева.
 
След избора на Владимир Путин за нов мандат до 2024 г . Европейският съюз се изправя пред ново предизвикателство, убедени са проф. Баева и Валери Тодоров.
 
"Той няма повече да се бори за следващ мандат, тоест той е свободен. И той, Путин, поставя вътрешните проблеми на преден план", отчете тя.
 
"Да се върнем в Русия: или ракети, или социални отношения. Ако на Русия й бъде наложена надпревара във въоръженията, Путин няма да изпълни обещанията си във вътрешната политика", отбеляза Валери Тодоров. "Само че когато е изтласкван от Европа, той към кого отива? Към Турция, гледа на изток. И за нас, като европейци, един такъв факт е, меко казано, тревожен.
 
Като изключим хибридната война, маниите и фобиите около нея, липсата на достатъчно силни европейски политики, които да формират стратегия, в момента личат ясно от хаотичното отношения на определени европейски лидери към Русия. Диктатът към една такава държава, с нейното самочувствие и възможности, изглежда опасен и нека да не разглеждаме Русия като икономическо джудже, което стои върху газов и петролен резервоар", отбеляза Валери Тодоров.
 
Той предупреди, че по-нататъшните опити да бъде притискана и изолирана Русия крият огромни опасности за света: "Русия не трябва да бъде оставяна насаме със съмненията си".
 
Целият интересен разговор с проф. Искра Баева и Валери Тодоров - гледайте във видеото:

Етикети: Денят на живо
Нощен клуб
08:11 | 02 Юли 2020 г.

Затвориха всички нощни заведения в курорта Албена

08:11 | 02 Юли 2020 г.
Всички нощни заведения в курорта Албена са затворени от тази нощ. Решението е на управата на комплекса, предаде кореспондентът на БГНЕС в...
Киев
07:57 | 02 Юли 2020 г.

Директорът на Националната банка на Украйна подаде...

07:57 | 02 Юли 2020 г.
Яков Смолий – директор на Националната банка на Украйна, е подал оставка, съобщи пресслужбата на банката. Според неговите твърд...
Стамен Белчев
07:54 | 02 Юли 2020 г.

Стамен Белчев ще бъде новият треньор на ЦСКА

07:54 | 02 Юли 2020 г.
Стамен Белчев ще се завърне начело на ЦСКА, според спортното издание Gol.bg, след като „армейците“ изгубиха финала за Купата ...
Чешма
07:45 | 02 Юли 2020 г.

Отново суша в чешмите на перничани

07:45 | 02 Юли 2020 г.
Перничани отново ще останат без вода през идната нощ, тъй като ВиК дружеството ще продължи работата си по новото трасе, съобщи сайта Topn...
Катастрофа край Крън 1
07:36 | 02 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа край Крън, двама са с опасност за...

07:36 | 02 Юли 2020 г.
Тежка катастрофа на разклона за град Крън, малко след крънското ханче. Мотор, на който са били младеж на 20 години и момиче на 19, се блъ...
Референдум в Русия
07:27 | 02 Юли 2020 г.

77,93 процента от руснаците подкрепят конституцион...

07:27 | 02 Юли 2020 г.
В полза на промените в Конституцията на Русия са гласували 77,93%, а против са били 21,27 % от имащите право на глас, съобщи ЦИК след обр...

гледай на живо

02.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини