Томислав Дончев назова с какъв процент държавата би трябвало да се включи в сделката за ЧЕЗ

Не знам за натиск да гоним руски дипломати, обяви вицепремиерът

Томислав Дончев
Източник: Канал 3

Вицепремиерът Томислав Дончев назова с какъв процент държавата трябва да се включи в сделката за ЧЕЗ, ако бъде допусната до покупката на електроразпределителното дружество. И според него минумумът е 34 процента.

"Разликата между 33 и 34% дялово участие на държавата е огромна, не би имало смисъл от по-ниско от 34% участие, защото то не би дало особени инструменти да се участва в процеса на вземане на решения”, обяви Дончев пред БНР и така отговори на въпроса, на който мнозина избягваха досега директния отговор.

Той отново обясни защо държавата е заявила желание да участва в сделката за ЧЕЗ, а именно поради липсата на други механизми да се овладее ситуацията със създавалото се обществено напрежение.

"Никой от нас не може да се държи като чиновник, да вдигне ръце или рамене и да каже: „В крайна сметка ние нямаме каквито и да било възможности. Ние няма как по закон да влияем върху тази сделка". Такъв отговор не би бил удовлетворителен. По тази причина, малко или много извънредно, беше предприета подобна стъпка. Дали тя е безспорна – не, не е безспорна. Абсолютно откровен съм", каза вицепремиерът.

Вижте още политически новини!

Дончев очерта и противоречивия характер на подобно решение:

"Едно подобно решение, дори да се стигне до вариант, който предполага участие на държавата като съдружник, поставя всички останали български граждани, които са на териториите, обслужвани от другите енергоразпределителни дружества, в някаква степен неравнопоставено положение. Ако приемем, че държавното участие гарантира по-силен контрол и по-силни механизми за спазване на обществения интерес, защо това да е валидно само за една част от територията на страната? Аз мога да поставя и други въпроси, но ситуацията малко или много беше извънредна, нямайки други механизми държавата да се намеси и се боя, че това беше единствената стъпка", допълни Дончев и отново изрази твърдение, че ситуацията е била истеризирана не без участието на политическите сили.

Той коментира и горещата тема от седмицата, а именно приетия закон, според който ремонти по границата ще могат да се правят, без да се възлагат обществени поръчки.

"Въвеждането на по-директен режим за дейности, свързани с ремонта на оградата по границата с Турция, като вид изключение от общия ред, по който се възлагат обществени поръчки, е възможно. Самите директиви позволяват, когато става дума за действия, свързани с националната сигурност - бедствия, аварии, кризи и така нататък, да се избягва обичайният режим на възлагане. Защото добре знаете, че една обществена поръчка в зависимост от това дали има или няма обжалване, може да се възлага в период между 3-4 месеца и една година. Когато става дума за кризисна ситуация е абсолютно несериозно да се чака една година."

Вижте още интервюта и коментари!

Запитан как гледа на поставянето на въпроса за имотите на тракийските бежанци на предстоящата среща ЕС – Турция във Варна, за каквото настояват от БСП, Томислав Дончев уточни, че форматът на срещата не забранява категорично поставянето и на национални въпроси, но се приема зле от партньорите и това дори е "един от рефлексите на неопитна държава-членка“.

"Няма как това да е темата, с която да започнат разговорите, защото и ЕС, и Турция имат сериозни теми за дискусии, а България е в ролята на посредник", допълни Дончев.

Според него по-важен е въпросът структурно около какво ще се фокусират разговорите.

"Отношенията Европейски съюз - Турция, свързани с овладяване на мигрантския натиск, само и единствено и финансовите ангажименти на Европейския съюз или други ангажименти, или контекстът ще бъде разширен и ще се коментират и други въпроси, тоест отношенията Европейски съюз - Турция, но отвъд този конкретен проблем. Трудно ми е да направя прогноза. Това до голяма степен зависи от позициите, които ще заяви или които ще се опита да вкара като част от дневния ред турската страна."

В отговор на въпрос България подкрепя ли Турция по пътя ѝ към еврочленство вицепремиерът изтъкна, че ако въпросът е звучал актуално преди 10-15 години и тогава е предполагал еднозначен отговор, то днес условията са други и да се отговори с "да" или "не" в променения контекст е несериозно. 

"ЕС е много овладян по темата за разширяването и е коствало сериозни политически усилия темата за разширяването дори на Западните Балкани да бъде вкарана в политически оборот”, поясни Дончев, според когото е редно е да се изясни и каква е дългосрочната визия на Турция.

"Не забравяйте, че ако за една държава като България исторически, за едни държави като Западните Балкани членството в Европейския съюз няма особена алтернатива, съседна Турция има алтернатива. Тя или може да ориентира цялата си и външна политика, и партньорство, и икономическа политика в посока Европейския съюз, но тя има други опции. Поради чисто географски предпоставки, тя би могла да играе друга роля в Азия и не съм сигурен дали едната хипотеза не изключва другата. Така че в някаква степен този въпрос, поставен в момента по такъв начин, няма със сигурност същото звучене, каквото би имал преди 10 или 15 години, когато въпросът беше например дали Турция по отношение на членството ще напредва в преговорите, ще затваря глави и т.н.. В момента нещата са в съвсем друга точка", каза още Томислав Дончев.

Вицепремиерът е на мнение, че България има интерес да бъде обградена само от държави-членки.

"Защото да си външна граница на Съюза е тежко и трудно, особено когато имаме външни кризи като например мигрантския натиск. От друга страна, България като член на Европейския съюз няма никаква полза в Европейския съюз да има държави, които не са готови за пълноценно членство."

В анализа си по друга текуща тема от последните дни - ще гони ли България руски дипломати, както твърдят западни медии, Томислав Дончев заяви:

"Този разговор в България, включително и по отношение на този злощастен, не знам как да го нарека, инцидент или нещо друго, ще ми се когато всички разследвания приключат, да разсъждаваме на база доста по-конкретни данни, влизат в матрицата България кой кого люби страстно повече - Запада или Русия, което не е много конструктивен диалог, не само защото е емоционален. По принцип разсъжденията по матрица рядко са иновативни".

Запитан имало ли е натиск спрямо страната ни за изгонването на руски дипломати, Дончев бе лаконичен: Не знам за такъв натиск."

 

Арест
15:34 | 16 Юли 2020 г.

Десет месеца затвор за апаш от столичния „Западен ...

15:34 | 16 Юли 2020 г.
Столичният районен съд призна за виновен подсъдимия Велислав Ц. по обвинение в кражба и влизане с взлом, съобщиха от прокуратурата. Н...
15:24 | 16 Юли 2020 г.

Фандъкова провери изграждането на детски и спортни...

15:24 | 16 Юли 2020 г.
Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на детски и спортни площадки в парка на езерото "Дружба", съобщават от ...
Илиана Раева
15:17 | 16 Юли 2020 г.

Илиана Раева с приз за цялостен принос в развитиет...

15:17 | 16 Юли 2020 г.
Илиана Раева получи наградата за цялостен принос към Българския спорт на церемонията „Livestyle Awards“ 2020, научихме от &bd...
15:09 | 16 Юли 2020 г.

Специализираният съд върна в ареста Маринела Араба...

15:09 | 16 Юли 2020 г.
Специализираният съд е излязъл с решение на 15 юли за повторно задържане на бизнес дамата Маринела Арабаджиева, след като в края на май б...
14:59 | 16 Юли 2020 г.

Разрешиха експериментално лечение за болни без алт...

14:59 | 16 Юли 2020 г.
То обаче няма да се поема от здравната каса На пациентите, които страдат от заболяване, за което са приложени всички възможни медикаменти...
Детска градина
14:56 | 16 Юли 2020 г.

Детска градина в Пазарджишко е под ключ от три мес...

14:56 | 16 Юли 2020 г.
Детската градина в пазарджишкия град Стрелча е вече трети месец под ключ, след като ремонтна фирма е блокирала ангажиментите си поради ли...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини