Димитър Ганчев: Събирането на лични данни е поне от един век (ВИДЕО)

Днес това се превърна в световен бизнес за милиарди, каза в Денят на живо финансистът Румен Гълъбинов

Димитър Ганчев: Събирането на лични данни е поне от един век
Източник: Канал 3

Димитър Ганчев: Събирането на лични данни е поне от един век

Още по темата
Събирането на лични данни се прави поне от един век, сега само инструментите са по-съвършени, но механизмите от времето на Бърнейс насам са едни и същи. Създава се психологически профил за нашето поведение, как постъпваме в нормална ситуация, под напрежение, когато сме екзалтирани. Това заяви в "Денят на живо" Димитър Ганчев, главен секретар на Интернет-общество България.
 
"Това се случва от 40-те години на миналия век, има книги и концепции - търсят се лидери сред групи хора. В социалните мрежи ние трябва най-много да внимаваме с тези, които влияят на емоциите ни", посъветва той и обясни защо.
 
"Казахме, че се насочва към нас информация, която да ни подтикне да направим нещо. Самата информация не може да ни накара да направим нещо, което не сме склонни да сторим, но това може  да проработи, когато сме в определено емоционално състояние и ни вкарват в него, като ни изнервят и ядосат по някакъв начин", каза Димитър Ганчев.
 
Той посочи, че в социалните мрежи ние доброволно сме дали данните си по повод скорошния скандал с изтекла лична информация на милиони потребители от Facebook. 
 
"Аз лично не мисля, че ще се случи кой знае какво с Facebook, може би чак през следващите няколко петилетки", добави Димитър Ганчев.
 
Финансистът Румен Гълъбинов отбеляза, че събирането и обработването на лични данни в интернет и социалните мрежи се е превърнало в много голям световен бизнес.
 
"Аз искам да тръгна от икономически смисъл на нещата, защото Интернет и социалните мрежи са световен бизнес за милиарди. Не само за бизнес реклама, но и с политически цели - за рейтинги, за популярност", каза Румен Гълъбинов.
 
"И на базата от психоаналитични профили се отправят съответните послания към точно определен кръг хора, за които се знае как биха реагирали и как ще реагират", каза Румен Гълъбинов.
 
"Не всеки любителски може да стигне свободно до нас или просто аматьорски. Затова е професионален подходът, затова се инвестират средства, това са кампании, които да могат да се прицелят точно към въпросната аудитория, това е много тънка работа. Самостоятелен вид бизнес. И ние, като потребители, трябва да сме подготвени и да мислим как си даваме данните", каза той.
 
Димитър Ганчев предупреди, че дори забавните хороскопи в мрежите не са толкова безобидни.
 
"И с хороскопите, забавлявайки се, това е направено с една единствена цел - да ви събере данните. Въздържайте се с приложенията, ако не са ви толкова необходими. Следващата стъпка е как да се предпазим от въпросното влияние, но не мисля, че това е възможно - такъв биологичен вид сме", каза Димитър Ганчев, като разкри, че в групите с приятели в мрежите има и роботи, които събират и обработват информацията.
 
"Това, че се интересувате от този или онзи филм, кое лайквате, на кое с какво лице реагирате, това позволява да бъдете профилирани много детайлно - може дори да се отгатне какво детство сте имали, в случаи те ни познават по-добре от нас самите", продължи Ганчев.
 
Той изтъкна, че този процес няма как да го спрем: "Трябва да свикнем с това. Една част от приятелите в мрежата не са хора, а сред тях има роботи - от 1000 приятели има сигурно 40 робота. Те правят следното: вие кликвате някъде "лайк", роботът праща имейлче, че еди-кой си кликва на това и това. И тези данни се пазят там", разясни експертът.
 
За клопките в Интернет и социалните мрежи, и как да реагираме - вижте видеото с целия разговор с Димитър Ганчев и Румен Гълъбинов в "Денят на живо":
 
 

Етикети: Денят на живо
ръка
10:26 | 09 Юли 2020 г.

20-годишно момче се удави в изкуствен водоем в Раз...

10:26 | 09 Юли 2020 г.
Младеж се удави в изкуствен водоем в Разградско, съобщиха от полицията.   Сигналът за удавеното момче е получен в 14:20 часа...
09:57 | 09 Юли 2020 г.

Джони Деп разкри скандална подробност от семейния ...

09:57 | 09 Юли 2020 г.
Джони Деп решил да се разведе с Амбър Хърд не заради домашно насилие и многобройните изневери, а заради "нейна безобидна шега"....
COVID-19
09:22 | 09 Юли 2020 г.

Директорът на „Александровска”: Ситуацията с COVID...

09:22 | 09 Юли 2020 г.
„Това, което се случва, е очаквано заради всички онези хора, които не спазваха мерките.   Цифрите на заразените днес с...
Темида
09:17 | 09 Юли 2020 г.

Четвърто заседание по делото срещу българските гра...

09:17 | 09 Юли 2020 г.
В турския наказателен съд в Кърларели ще се проведе четвърто заседание по делото срещу 4-ата български гранични полицаи. Те са обвинени з...
09:12 | 09 Юли 2020 г.

Танева: Без притеснения за зърнения баланс и ценит...

09:12 | 09 Юли 2020 г.
Земеделският министър Десислава Танева настоя, че категорично не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за ценит...
Левски- Локомотив Пловдив
08:38 | 09 Юли 2020 г.

Бум на заразените с коронавирус в Локо Пд след фин...

08:38 | 09 Юли 2020 г.
След новия рекорд за новозаразени с коронавирус за едно денонощие в България, в българския футбол продължава да има сътресения, свързани ...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:00
  Новини
 • 11:15
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп