Юнкер: Турция трябва да подобри своите отношения с Кипър и с Гърция

Намесата в Сирия трябва да става само в съгласие с международното право, каза председателят на ЕК

Юнкер: Турция трябва да подобри своите отношения с Кипър и с Гърция
Източник: Канал 3

Юнкер: Турция трябва да подобри своите отношения с Кипър и с Гърция

Турция трябва да подобри своите отношения с държавите членки на ЕС, с Кипър и с Гърция, за да можем да очакваме напредък в отношенията си, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред журналисти във Варна.

"Споделяме с Турция геостратегически интереси свързани със сигурността и в енергийното снабдяване. Искам Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Трябва да поддържаме честен диалог.

Вярвам, че ЕС и Турция правят голяма грешка, когато описват различията, които ни разделят, но никога не описваме общите неща, които ни правят партньори. С нашите турски приятели имаме общи интереси“, каза Юнкер.

Според него само обединени ще успеем да се справим с това "ужасно бедствие тероризма", като намекна за действията на турската армия в кюрдските райони в Северна Сирия.

"Намесата в Сирия трябва да става само в съгласие с международното право“, посочи той. "Това е изискване, което налагаме ние и което трябва да наложим на нашите приятели“. 

Юнкер смята, че споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е много успешно и това се дължи на Турция, която е приютила на своя територия милиони бежанци от Сирия. „Това показва, че Турция може да бъде солидарна с ЕС. За това трябва да й благодарим много“, каза председателят на ЕК. 

"Бих искал да благодаря на моя приятел Бойко Борисов, затова, че ни посрещна тук във Варна за тази среща на върха“, продължи Юнкер и добави, че е много щастлив, че успява да допринесе за климата на доверие между ЕС и Турция.

"Споделяме икономически и стратегически общи неща, а турският народ е един велик народ, често много смел, към който изпитвам голямо уважение и възхищение“, заяви Юнкер.

"Никога не говорим за това, че сме работили заедно и Европа дава своя финансов принос за своя проект, даден от Европейската банка за инвестиции. Вярвам, че първото осигуряване на газ ще дойде от Турция през 2018 г. и в Европа от 2020 г.“, заяви председателят на ЕК.

"Ние също така се срещнахме с общи предизвикателства в борбата с тероризма. Това е съвместно задължение, което засяга както Турция, така и ЕС", добави той. 
 

Етикети: Жан-Клод Юнкер
Зоран Заев
12:31 | 29 Ноември 2020 г.

САЩ с открита подкрепа за Заев

12:31 | 29 Ноември 2020 г.
Насърчаваме вас и държавите-членки на Европейския съюз да продължите да търсите решение на двустранни въпроси извън процеса на интеграция...
Киото
12:28 | 29 Ноември 2020 г.

Пандемията предизвика скок в броя на самоубийстват...

12:28 | 29 Ноември 2020 г.
В пандемията от COVID-19 броят на самоубийствата сред японските жени е скочил с 83% през октомври 2020 г. в сравнение със същия месец на ...
Лято
12:18 | 29 Ноември 2020 г.

Сидни регистрира най-горещата ноемврийска нощ

12:18 | 29 Ноември 2020 г.
Сидни записа най-горещата ноемврийска нощ, тъй като най-големият град в Австралия страда от гореща вълна през уикенда, при която дневните...
12:05 | 29 Ноември 2020 г.

По-евтина вода в половин България догодина

12:05 | 29 Ноември 2020 г.
Водата ще поевтинее в 17 области в страната от 1 януари догодина, научихме от „Монитор“. Причината е, че местните ВиК дру...
Емигранти
11:41 | 29 Ноември 2020 г.

Френски кораб извади 45 мигранти от Ламанша

11:41 | 29 Ноември 2020 г.
Четиридесет и пет мигранти, включително бременна жена и деца, бяха спасени в Ламанша, след като импровизираната им лодка се оказа „...
Погребението на иранския ядрен учен
11:11 | 29 Ноември 2020 г.

Турция осъди като „тероризъм” убийството на иранск...

11:11 | 29 Ноември 2020 г.
Турция заяви в неделя, че убийството на ключов ирански ядрен учен е акт на „тероризъм", който „нарушава мира в региона&q...

гледай на живо

29.11.2020
 • в момента
  "Пилот на изтребител" - филм на Канал 3
 • 13:00
  Парчета от реалността
 • 13:15
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев