Ердоган: Надявам се периодът на лоши отношения да е в миналото

От ЕС сме получили 1,8 милиарда евро за бежанците към този момент, припомни турският президент

Ердоган: Надявам се периодът на лоши отношения да е останал в миналото
Източник: Канал 3

Ердоган: Надявам се периодът на лоши отношения да е останал в миналото

Надяваме се, че периодът на лоши отношения с ЕС е останал в миналото, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган след срещата във Варна с Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и домакина Бойко Борисов.

"Искам да ви поздравя с най-сърдечни чувства. За мен е изключително удоволствие да бъда във Варна по повод на срещата Турция - ЕС. Моят уважаван приятел г-н Борисов ме покани, за което му благодаря", заяви турският президент.

"Преди срещата осъществихме ползотворна среща на четири очи. Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото“.

По думите на Ердоган Туск и Юнкер са споменали, че трябва да работят повече в сравнение с миналото. "Все още не сме нищо повече освен кандидат за член на ЕС.

В последните срещи с ЕС обсъдихме стъпките, които трябва да се предприемат, за да се подобрят отношенията между Турция и ЕС. Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма и бежанците.

В момента само от Сирия има 3 млн. бежанци, като добавим и Ирак, броят достига до 4 млн. Ангажиментът на ЕС е за 3 млрд. евро. 1,8 млрд. евро получихме към настоящия момент. За сирийците в нашата страна ще бъдем много улеснени, ако получим тази помощ“, каза още Ердоган.

Той призова ЕС да направи "час по-скоро стъпка към либерализирането на визовия режим за турските граждани".

"Нашата кандидатура за ЕС започна през 1963 г., вече сме 2018 г. и все още не сме нищо повече от кандидат за ЕС, въпреки изминалото време. Искаме час по-скоро да направим тази положителна стъпка“, заяви Ердоган. 

"Имаме един друг въпрос, от който очакваме обратна връзка от европейските институции и това е либерализирането на визовия режим за нашите граждани. В началото на февруари представихме нашето писмо на ЕС и призовахме за това час по-скоро да бъде финализирана работата по този въпрос. ЕС трябва да направи час по-скоро своята стъпка“, посочи той. Според него това не трябва да се превръща в политически въпрос и турските граждани не трябва да губят своето доверие в ЕС. 

"Друг важен въпрос е борбата с тероризма. Към настоящия момент Турция е цел за редица терористични организации, с които страната ни се бори в и извън своите граници. Миналата година унищожихме около 3000 терористи на ДАЕШ/Ислямска държава.

Затова по отношение на такива чувствителни теми като борбата с тероризма не трябва да получаваме неоснователни критики, а очакваме силна подкрепа. Турция уважава основните човешки права и е правова държава, която ги уважава“, допълни Ердоган.

Според него това се показва от народа му, който се стече по улиците на 15 юли 2016 г., когато се случи опитът за преврат.

"Страните от ЕС са стратегически партньори от Турция и ще бъде грешка да се изолира Турция от този процес на партньорство. Турция е важен партньор от геостратегическо значение. С Европа има трайни културни, икономически и човешки отношения.

Има общи критични точки, за които има общи интереси. Докато ЕС продължава подхожда по несправедлив начин, няма да се намери решение по Кипърския въпрос, защото ЕС подкрепя някои неправомерни действия на някои свои членове“, подчерта той. 

"Предадохме на ЕС в писмен вид информация за това, което правим и очакваме ЕС да го проучи. Подкрепяме каналите на диалога да бъдат отворени за осигуряването. Направихме първата стъпка за подобряването на диалога, но не е достатъчно, защото трябва да предприемем конкретни мерки.

От Варна се обръщам към страните-членки – елате заедно да работим за осигуряването на сигурността, заедно да работим в Сирия, Ирак, Йемен, Палестина, Йерусалим, Афганистан да подсилим нашето сътрудничество, елате заедно да създадем стабилна и благоденстваща Европа“, призова още Ердоган. 

Етикети: Реджеп Ердоган
Отпушват движението по Северната тангента при \
21:53 | 27 Ноември 2020 г.

Отварят движението по обновения 1,3 км участък от ...

21:53 | 27 Ноември 2020 г.
Преди обяд ще бъде пуснато движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга на Софийския околовръстен път. Това е отсечката след ...
COVID
21:40 | 27 Ноември 2020 г.

СЗО: Ваксинация от 60-70% в световен мащаб ни спас...

21:40 | 27 Ноември 2020 г.
Около 60-70% от населението на света трябва да бъде ваксинирано или да придобие имунитет, за да се предотврати разпространението на корон...
флаг
21:24 | 27 Ноември 2020 г.

След 4 месеца Австралия е без карантина

21:24 | 27 Ноември 2020 г.
Емоционални семейни събирания трогнаха Австралия. За първи път от 4 месеца беше позволено на хора от щата Виктория да се завърнат у дома....
Паметник на загиналите българи на кораба \
21:13 | 27 Ноември 2020 г.

Поругаха паметника на загиналите българи от кораба...

21:13 | 27 Ноември 2020 г.
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба &quo...
Свети Мина
21:05 | 27 Ноември 2020 г.

Здравната каса е готова да увеличи лимитите, за да...

21:05 | 27 Ноември 2020 г.
Дават още пари на първата COVID болница у нас. За броени дни „Свети Мина” загуби статута си.   Сега Здравна...
Гостите на \
20:50 | 27 Ноември 2020 г.

Министър Сачева определи кои работещи ще получават...

20:50 | 27 Ноември 2020 г.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини
 • 23:20
  Денят на живо с Наделина Анева